Αγοράζοντας παιχνίδια για τις γιορτές: Οι κανόνες ασφαλείας από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Αγοράζοντας παιχνίδια για τις γιορτές: Οι κανόνες ασφαλείας από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Έχει ήδη φτάσει η εορταστική περίοδος, αφού όσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στα Χριστούγεννα (άλλωστε, μόλις δύο εβδομάδες μας χωρίζουν!). Αυτό σημαίνει πως πλέον έχεις και επίσημα ξεκινήσει να φτιάχνεις τις λίστες των δώρων που θα προσφέρεις στους αγαπημένους σου, αλλά πάνω απ’ όλα στα μικρά σου που ήδη κινούνται σε ρυθμούς Χριστουγέννων και… τίποτα δεν τα σταματά! Ωστόσο, όπως ξέρεις πολύ καλά, τα παιδιά είναι οι πιο δύσκολοι “κριτές”, μιας και από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξουν γνώμη και κάθε μέρα να σου ζητούν κάτι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη! Επειδή, όμως, είναι γιορτές και στις γιορτές τα παιδιά πάντα περιμένουν να πάρουν δώρο τα αγαπημένα τους παιχνίδια, η έρευνα αγοράς σου μάλλον θα πρέπει να επικεντρωθεί εκεί -αν θέλεις να τα κάνεις ευτυχισμένα και να μην βγει από μέσα τους το πνεύμα του γρουσούζη… Σκρουτζ! Ξέρεις, όμως, τι είναι κατάλληλο για τα μικρά σου και ποιο είναι οι κανόνες ασφαλείας γύρω από τα παιδικά παιχνίδια;

Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα

[babyPostAd]Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ), όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος φρόντισε να κοινοποιήσει ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει κάθε γονιός, αλλά και οποιοσδήποτε σκοπεύει να δωρίσει στα παιδιά παιχνίδια! Όπως, επισημαίνεται στη λίστα με τα σημεία προσοχής, καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού είναι ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα χαρακτήρας του εκάστοτε παιδιού! Επιπλέον, για τα παιδικά παιχνίδια τονίζεται πως υπάρχει τόσο εθνική, όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία καθορίζει τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που οφείλουν να πληρούν τα εν λόγω αντικείμενα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων είναι απαραίτητο:

  • Τα παιχνίδια και τα μέρη τους, όπως και τα στηρίγματά τους πρέπει να έχουν την απαιτούμενη αντοχή, για να μη σπάζουν, να μην παραμορφώνονται και τραυματίζουν τα παιδιά.
  • Οι ακμές, οι προεξοχές, τα σχοινιά, τα καλώδια και τα στηρίγματα δεν πρέπει να τραυματίζουν τα παιδιά, όταν έρχονται, σε επαφή με αυτά, δηλαδή να μην είναι αιχμηρά.
  • Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή πνιγμού. Δηλαδή, δεν πρέπει να έχουν μακριά κορδόνια ή κομμάτια μικρότερα των 4,5 εκ., που αποσπώνται.
  • Η συσκευασία των παιχνιδιών ή τα μέρη αυτής δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή ασφυξίας. Δηλαδή, οι διαστάσεις τους ή το σχήμα τους να είναι τέτοια, που να μη χωρούν, στο στόμα και να μην εγκλωβίζονται, σε αυτό.
  • Τα παιχνίδια, που εκτοξεύονται (βέλη, μπαλάκια κ.λπ.), δεν πρέπει να προκαλούν τραυματισμό του χρήστη ή κάποιου τρίτου.
  • Σε καμία επιφάνεια παιχνιδιού, που έχει πρόσβαση το παιδί, δεν πρέπει να αναπτύσσονται θερμοκρασίες, που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα.
  • Τα υγρά και τα αέρια, που περιέχονται στα παιχνίδια, δεν πρέπει να αναπτύσσουν θερμοκρασίες ή πιέσεις τέτοιες, που να δημιουργούν διαρροές και να προκαλούν εγκαύματα ή τραυματισμούς.
  • Οι θόρυβοι των παιχνιδιών δεν πρέπει να βλάπτουν την ακοή των παιδιών.
  • Τα παιχνίδια δραστηριοτήτων δεν πρέπει να συνθλίβουν ή να παγιδεύουν μέρη του σώματος ή ρούχα των παιδιών, πρέπει να περιορίζουν τον κίνδυνο πτώσης, πρόσκρουσης και πνιγμού και να είναι κατασκευασμένα να αντέχουν βάρος ανάλογο, με τον αριθμό των παιδιών, που τα χρησιμοποιούν.
  • Τα τμήματα των παιχνιδιών που είναι προσβάσιμα στα παιδιά δεν πρέπει να περιέχουν, σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε., χημικές ουσίες που έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή.
  • Τα οσφρητικά παιχνίδια, τα σετ καλλυντικών και τα παιχνίδια γεύσεων, που περιέχουν αρωματικές ουσίες, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, από παιδιά, κάτω των 3 ετών.
  • Τα μέρη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που έρχονται σε επαφή με πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και τα καλώδιά τους πρέπει να είναι καλά μονωμένα.
  • Τα ηλεκτρικά παιχνίδια δεν πρέπει να ανεβάζουν θερμοκρασίες, που να προκαλούν εγκαύματα.
  • Τα ηλεκτρικά παιχνίδια πρέπει να κατασκευάζονται, έτσι, ώστε να περιορίζονται τυχόν ακτινοβολίες (π.χ. ηλεκτρομαγνητικές), από τη χρήση τους.
  • Τα ηλεκτρικά παιχνίδια, με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια, ακόμη και αν παρουσιάσουν βλάβη στο σύστημα ελέγχου.
  • Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάσουν κανένα κίνδυνο τραυματισμού δέρματος ή ματιών, από λέιζερ ή άλλες ακτινοβολίες.
  • Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις σωστές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι λοιμώξεων, ασθενειών και μολύνσεων. Ειδικά τα πάνινα παιχνίδια, για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, πρέπει να μπορούν να πλένονται, εκτός εάν περιέχουν μηχανισμό.

Όσον αφορά τις συσκευασίες των παιχνιδιών, οι γονείς θα πρέπει να διαπιστώνουν αν στη συσκευασία ή το έντυπο που συνοδεύει τα παιχνίδια, αναγράφονται τα παρακάτω:

  • Αριθμός τύπου, παρτίδας, σειράς ή μοντέλου ή κάποιο άλλο στοιχείο που επιτρέπει την ταυτοποίηση του παιχνιδιού.
  • Το όνομα, η εμπορική επωνυμία ή το σήμα, η διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου.
  • Η ένδειξη CE.
  • Η ηλικία του παιδιού, για το οποίο είναι κατάλληλο το παιχνίδι.
  • Τυχόν προειδοποιήσεις.
  • Οι οδηγίες χρήσης και οι πληροφορίες, που αφορούν την ασφάλεια του παιχνιδιού πρέπει να είναι στα ελληνικά!

Για περισσότερες πληροφορίες, κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις αναλυτικά τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται κατά την αγορά και τη χρήση των παιδικών παιχνιδιών! Για να είναι και τα φετινά Χριστούγεννα ασφαλή και ευτυχισμένα!

Πηγή:   tlife.gr