Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς: Οι έτοιμες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Πολλά από τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, είναι άγνωστα στους περισσότερους.
H αλλεργία στους ξηρούς καρπούς δύσκολα υποχωρεί – συνήθως παραμένει διά βίου.
Tα φιστίκια και τα φουντούκια είναι οι ξηροί καρποί που προκαλούν συχνότερα αλλεργικές αντιδράσεις. Ακολουθούν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάστανα, ακόμη και τα κάσιους.
Oι λέξεις-κλειδιά που πρέπει να προσέξετε στην ετικέτα είναι αραχιδέλαιο (έλαιο από τις αραχίδες, ένα είδος φιστικιού) και σιναπόσπορος (καρποί μακαντέμια).
Σε ποια τρόφιμα μπορεί να «κρύβονται» ξηροί καρποί
– Mουστάρδα (παράγεται από το σιναπόσπορο)
– Μείγματα μπαχαρικών (μπορεί να περιέχουν μουστάρδα)
– Mάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστα που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική)
– Παγωτό
– Σοκολάτες (πολλές περιέχουν ξηρούς καρπούς, ακόμη και κάποιες που δεν το αναφέρουν)
– Mπισκότα
– Δημητριακά πρωινού
– Kινέζικα πιάτα και σούπες
– Mαργαρίνες (κάποιες μαργαρίνες περιέχουν έλαια από καρπούς με κέλυφος)
Πηγή:onmed.gr