Αλλεργική αντίδραση: Πώς θα την καταλάβετε την πρώτη φορά – Τι να κάνετε άμεσα

Αλλεργική αντίδραση: Πώς θα την καταλάβετε την πρώτη φορά – Τι να κάνετε άμεσα

Αλλεργική αντίδραση

Μια αλλεργική αντίδραση είναι ο τρόπος του σώματος να ανταποκριθεί σε έναν “εισβολέα”. Όταν το σώμα αισθάνεται μια ξένη ουσία, που ονομάζεται αντιγόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και μας προστατεύει από επιβλαβείς παράγοντες, όπως τα βακτήρια και οι τοξίνες.

Η υπερβολική αντίδραση του σώματος σε μια αβλαβή ουσία (αλλεργιογόνο), ονομάζεται αλλεργική αντίδραση.

Οτιδήποτε μπορεί να είναι αλλεργιογόνο για έναν οργανισμό. Η σκόνη, η γύρη, τα φυτά, τα φάρμακα οι τροφές, τα τσιμπήματα εντόμων, το τρίχωμα ζώων, οι ιοί, ή ακόμα και κάποια βακτήρια είναι παραδείγματα αλλεργιογόνων ουσιών.

Οι αντιδράσεις στο σώμα μπορεί να εμφανιστούν σε ένα σημείο, όπως ένα μικρό εντοπισμένο δερματικό εξάνθημα, φαγούρα στα μάτια, μικρά εξογκώματα στο δέρμα κ.α.

Μια αλλεργική αντίδραση είναι μοναδική και ξεχωριστή για κάθε άτομο. Ο χρόνος αντίδρασης σε ένα αλλεργιογόνο μπορεί να ποικίλει ευρέως. Μερικοί άνθρωποι θα έχουν αμέσως μια αλλεργική αντίδραση, ενώ άλλοι θα αναπτύξουν συμπτώματα πιο αργά.

Συμπτώματα – Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε μια αλλεργική αντίδραση

Η εμφάνιση και η αίσθηση μιας αλλεργικής αντίδρασης εξαρτάται από την σοβαρότητά της και από το μέρος του σώματος όπου εκδηλώνεται. Ορισμένες αντιδράσεις μπορεί να εντοπίζεται και να περιορίζονται σε μια μικρή έκταση στο σώμα, ενώ άλλες μπορεί να επηρεάσουν πολλαπλά συστήματα του σώματος. Επίσης, οι αντιδράσεις στην ίδια αλλεργιογόνο ουσία μπορεί να ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η αναφυλαξία είναι μία τέτοια αντίδραση. Πρόκειται για κάθε συνδυασμό αλλεργικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται ταχέως, ή αιφνίδια και είναι, ενδεχομένως, απειλητικά για τη ζωή του ατόμου. Καλέστε άμεσα τις Πρώτες Βοήθειες στην παραμικρή υποψία αναφυλαξίας.

Ένα σημάδι της αναφυλαξίας είναι το σοκ. Το σοκ έχει μια πολύ συγκεκριμένη έννοια στην ιατρική. Μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στο θάνατο. Είναι η κατάσταση κατά την οποία τα όργανα του σώματος δεν παίρνουν αρκετό αίμα, εξαιτίας της επικίνδυνα χαμηλής πίεσης αίματος. Το άτομο που είναι σε κατάσταση σοκ, μπορεί να είναι ωχρό ή κόκκινο στην όψη, ιδρωμένο, να βρίσκεται σε σύγχυση, άγχος, ή να έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Η αναπνοή του μπορεί να γίνεται με δυσκολία και να είναι θορυβώδης, ή να μην μπορεί καν να αναπνεύσει.

Το αλλεργικό σοκ προκαλείται από αιφνίδια διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό με την σειρά του προκαλείται από τη δράση μεσολαβητών. Αν η πτώση της αρτηριακής πίεσης είναι αιφνίδια και δραστική, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων, ακόμη και καρδιακή ανακοπή και θάνατο.

Τα συμπτώματα και τα σημάδια στην αλλεργική αντίδραση, περιλαμβάνουν οποιοδήποτε, μερικά, ή πολλά από τα ακόλουθα:

  • Δέρμα: ερεθισμός, ερυθρότητα, φαγούρα, οίδημα, φλύκταινες, ξηρότητα, ερύθημα, εξανθήματα, κνίδωση
  • Πνεύμονες: συριγμός, σφίξιμο, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή
  • Κεφάλι: οίδημα, ή εξογκώματα στο πρόσωπο και τον λαιμό, τα βλέφαρα, τα χείλη, τη γλώσσα, βραχνάδα στην φωνή και πονοκέφαλος
  • Μύτη: βουλωμένη μύτη, καταρροή (διαυγές υγρό), φτέρνισμα
  • Μάτια: ερυθρότητα, φαγούρα, πρήξιμο, δάκρυα, ή πρήξιμο της περιοχής γύρω από το πρόσωπο και τα μάτια
  • Στομάχι: πόνος, ναυτία, έμετος, διάρροια, ή αιματηρή διάρροια
  • Άλλα: κόπωση, ή αίσθημα κόπωσης, πονόλαιμος, ζαλάδα

Ποια τρόφιμα προκαλούν συχνά αλλεργίες στα παιδιά;

Αλλεργική αντίδραση: Πότε πρέπει να καλέσετε άμεσα τις Πρώτες Βοήθειες

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Οι αιφνίδιες, σοβαρές, εκτεταμένες αντιδράσεις απαιτούν αξιολόγηση έκτακτης ανάγκης από ένα γιατρό. Καλέστε το 166 ή κάποιον γιατρό άμεσα, αν εσείς ή κάποιος δικό σας έχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Αιφνίδια, σοβαρή, ή ραγδαία επιδείνωση των συμπτωμάτων
  • Έκθεση σε αλλεργιογόνο που ξέρετε από πρότερη εμπειρία ότι σας προκαλεί σοβαρό πρόβλημα
  • Οίδημα στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα, ή το λαιμό
  • Συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ή βραχνάδα στην φωνή
  • Σύγχυση, εφίδρωση, ναυτία, ή έμετο
  • Εκτεταμένο εξάνθημα ή σοβαρή κνίδωση
  • Ζαλάδα, ή απώλεια των αισθήσεων

Αλλεργική αντίδραση: Τι να κάνετε αν είστε στο σπίτι

Η φροντίδα στο σπίτι δεν αρκεί φυσικά στις σοβαρές περιπτώσεις. Μια σοβαρή αντίδραση είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και πρέπει να σας δει γιατρός:

  • Μην επιχειρήσετε να περιμένετε “για να σας περάσει” μια αλλεργική αντίδραση στο σπίτι. Πηγαίνετε αμέσως στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου.
  • Καλέστε ασθενοφόρο για επείγουσα ιατρική μεταφορά.
  • Χρησιμοποιήστε ένεση επινεφρίνης, εφόσον σας την έχει συνταγογραφήσει γιατρός, από προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις

Οι πιο ελαφριές αντιδράσεις με ήπια συμπτώματα συνήθως ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή αλλεργίας χωρίς συνταγογράφηση.

Στοματικά αντιισταμινικά

  • Λορατεδίνη (Claritin ή Alavert), σετιριζίνη (Zyrtec) και φεξοφεναδίνη (Allegra) είναι μη κατασταλτικά αντιισταμινικά, που μπορούν να ληφθούν μακροπρόθεσμα.
  • Διφαινυδραμίνη (Benadryl) μπορεί επίσης να ληφθεί, αλλά μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία. Πρέπει να λαμβάνεται μόνο για λίγες ημέρες.

Ρινικά αντιισταμινικά

  • Αζελαστίνη (Astelin ή Astepro) και ολοπαταδίνη (Patanase) είναι συνταγογραφούμενα ρινικά σπρέι που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ρινικών συμπτώματα εποχικών αλλεργιών. Αυτά τα φάρμακα συνήθως προκαλούν λιγότερη υπνηλία από τα στοματικά αντιισταμινικά.

Για εξανθήματα ή ερεθισμούς του δέρματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αντιφλεγμονώδη αλοιφή με κορτιζόνη.

Σταγόνες για τα μάτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όταν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, ή υγρά μάτια, ή πρησμένα βλέφαρα.

  • Αντιισταμινικές σταγόνες: εμεδαστίνη (Emadine), λεβοκαμπαστίνη (Livostin), υδροχλωρική αζελαστίνη (optivar)
  • Αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες: μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η κετορολάκη (Acular/Acuvail) και κορτικοστεροειδή, όπως η λοτεπρεδνόλη (ALREX, Lotemax)
  • Σταθεροποιητές κυττάρων: Απλά φάρμακα περιλαμβάνουν το Claritin για τα μάτια. Τα συνταγογραφούμενα περιλαμβάνουν pemirolast καλίου (Alamast), νάτριο νεδοκρομίλη (Alocril), λοδοξαμίδη (Alomide) και χρωμολύνη (Crolom).
  • Αποσυμφορητικά κολλύρια είναι συχνά διαθέσιμα χωρίς συνταγή.

Για μικρές, εντοπισμένες δερματικές αντιδράσεις, χρησιμοποιήστε ένα κρύο, υγρό πανί, ή πάγο για ανακούφιση. Μια επιλογή είναι να εφαρμόσετε μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά τυλιγμένη σε μια πετσέτα σαν πακέτο πάγου.

Πηγή:  emedicinehealth.com

Το διαβάσαμε στο iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αλλεργίες στα μάτια: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

Έχετε αλλεργίες; 4 χρήσιμα tips για να θωρακίσετε την κρεβατοκάμαρά σας