Αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά!Τι να κάνετε…

1-0034432323

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Αλλεργία ονομάζεται η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε μια αβλαβή ουσία. Πολλά παιδιά, για άγνωστους λόγους, εμφανίζουν αντίδραση όταν έρθουν σε επαφή με κάποιες ουσίες, τις οποίες ονομάζουμε αλλεργιογόνα. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι από μια απλή …φαγούρα μέχρι πλήρες αναφυλακτικό σοκ.

Το παιδί σας μπορεί να έχει αλλεργική ρινίτιδα και να νομίζετε πως απλά είναι συνέχεια κρυωμένο

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η αλλεργία της μύτης που προκαλείται από ουσίες που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα (αεροαλλεργιογόνα) και αν το παιδί τις εισπνεύσει, προκαλείται μπούκωμα, φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη, ακόμα και δάκρυα στα μάτια. Τέτοια αλλεργιογόνα υπάρχουν μέσα και έξω από το σπίτι: εξωοικιακά αλλεργιογόνα είναι οι γύρεις φυτών και δένδρων και οι μύκητες, ενώ ενδοοικιακά είναι η οικιακή σκόνη και τα επιθήλια/τρίχες των κατοικίδιων. Και δυστυχώς, κάποια από αυτά τα αλλεργιογόνα (π.χ. γύρη ελιάς) μπορούν και ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε κάποιον που βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την πηγή.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι σε ένα ποσοστό κληρονομική και στην Ελλάδα 1 στα 5 παιδιά έχει αλλεργική ρινίτιδα. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αφενός πως το παιδί δεν αναπνέει καλά από τη μύτη, ροχαλίζει, δεν κοιμάται καλά και δεν αναπτύσσεται λόγω των προβλημάτων αναπνοής και ύπνου. Σημαντικό είναι το ότι  αν η αλλεργική ρινίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, «κατεβαίνει» στους πνεύμονες και προκαλεί αλλεργικό άσθμα σε 1 στα 2 παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Το παιδί είναι συνέχεια κρυωμένο και για αυτό φτερνίζεται» ή «το παιδί είναι αλλεργικό στα πάντα, δεν γίνεται τίποτα!»

Η Αλήθεια

Κάθε παιδί με συχνά κρυολογήματα και ωτίτιδες πρέπει να ελέγχεται με δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) για πιθανή αλλεργική ρινίτιδα διότι αυτή μπορεί να είναι η αιτία όλων των προβλημάτων υγείας που έχει το παιδί σας και σχεδόν πάντα οι γονείς και οι ιατροί την αμελούν. Και κανείς δεν είναι αλλεργικός στα πάντα, απλά για να μπορεί να αποφύγει τα αλλεργιογόνα πρέπει να μάθει ποια είναι.

Ο «αλλεργικός χαιρετισμός» και η οριζόντια γραμμή στη μύτη είναι σημάδια αλλεργικής ρινίτιδας

Τι να κάνετε

Υποψίες πρέπει να σας μπουν πως το παιδί σας είναι αλλεργικό αν βλέπετε το παιδί σας συχνά να «σηκώνει» τη μύτη του (αλλεργικός χαιρετισμός), να φτερνίζεται και να αναπνέει από το στόμα.

Αρχικά, πρέπει να δει το παιδί ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος ή Αλλεργιολόγος που θα κάνει ειδικές εξετάσεις (skin prick tests) για να βρει τα ένοχα αλλεργιογόνα.

Τα τεστ αλλεργίας (skin prick tests) είναι εύκολα ανεκτά από τα παιδιά και δεν πονάνε

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να μειώσετε το ένοχο αλλεργιογόνο από το περιβάλλον του παιδιού. Με σωστό κλιματισμό και δραστικά φίλτρα μειώνονται οι γύρεις, με αφαίρεση των χαλιών, με πλύσιμο των λούτρινων παιχνιδιών και με συχνό καθάρισμα του κρεβατιού με ηλεκτρική σκούπα μειώνονται τα ακάρεα της σκόνης, με σωστή θέρμανση και καθαρισμό μειώνονται οι μύκητες, ενώ τα κατοικίδια πρέπει να βρουν άλλο …σπιτικό αν προκαλούν αλλεργία στο παιδί σας.

Σε κάθε σπίτι με παιδί πρέπει να γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η σκόνη και τα αλλεργιογόνα

 Τι να μην κάνετε

Μην προσπαθήστε να βρείτε «μέση λύση». Όσο και αν αγαπάει τη γατούλα του το παιδί σας, όσα φάρμακα και αν πάρει, αν την κρατήσετε στο σπίτι, η αλλεργία θα παραμένει και θα χειροτερεύει μέχρι να γίνει κανονικό, βαρύ άσθμα. Όσο και να αγαπάει να παίζει στην εξοχή, αν έχει αλλεργία, πρέπει να το αποφεύγει. Μην υποτιμάτε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η αλλεργία, είναι πολλά και ενώ δεν είναι άμεσα επικίνδυνα, μειώνουν πολύ την ποιότητα ζωής του παιδιού και τη δική σας.

Χοντρές μοκέτες, κατοικίδια και λούτρινα παιχνίδια αν δεν βγουν από τη ζωή του αλλεργικού παιδιού θα οδηγήσουνε σύντομα σε αλλεργικό άσθμα

Τι κάνουμε εμείς

Σε κάθε παιδί με συμπτώματα ύποπτα για αλλεργική ρινίτιδα, παίρνουμε μακροσκελές ιστορικό και κάνουμε skin prick tests και εξετάσεις αίματος (RAST). Ανάλογα με τα αποτελέσματα, καταστρώνουμε μια στρατηγική αντιμετώπισης της ρινίτιδας με σκοπό την οριστική ανακούφιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου αλλά και την αποφυγή εξέλιξης της ρινίτιδας σε αλλεργικό άσθμα.

Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

nowdoctor.gr