Ανησυχία για αυτισμό σε βρέφος ή νήπιο; Τι πρέπει να προσέξουμε

Ανησυχία για αυτισμό σε βρέφος ή νήπιο; Τι πρέπει να προσέξουμε

Ανησυχία για αυτισμό

Το μωρό μου μεγαλώνοντας μπορεί να παρουσιάσει Διαταραχή Κοινωνικής Επικοινωνίας ή αυτισμό;

Είναι μια συχνή ερώτηση που κάνουν οι γονείς και όχι άδικα, αφού οι Διαταραχές Επικοινωνίας και Αυτισμού εμφανίζονται με συχνότητα 1 στα 68 υγιή παιδιά στην Αμερική.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Όλοι ευχόμαστε ότι κάθε βρέφος που μεγαλώνει θα είναι υγιές και γερό

Πραγματικά τα περισσότερα βρέφη μεγαλώνουν κατακτώντας κάθε μέρα και ένα νέο αναπτυξιακό επίτευγμα, σφύζουν από ενεργεία και υγεία.

Όλοι πιστεύουμε ότι τίποτα ανησυχητικό δεν θα συμβεί στο δικό μας βρέφος!

Ωστόσο, σε μεμονωμένες περιπτώσεις τα γεγονότα δεν εξελίσσονται συμφώνα με τον κανόνα. Όλες οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την άποψη ότι τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση μπορεί να εμφανιστούν εντελώς απροσδόκητα και από πολύ νωρίς.

Στην αρχή οι γονείς πρώτοι μπορεί να παρατηρήσουν ορισμένες μεμονωμένες ασυνήθιστες συμπεριφορές στο παιδί τους (π.χ. είναι ασυνήθιστα ήσυχο ή πάλι είναι πολύ νευρικό, ευερέθιστο ή δεν ανταποδίδει πάντα με χαμόγελο κ.ά.). Συμπεριφορές τις όποιες οι γονείς αποδίδουν στη βρεφική ανωριμότητα και στις οποίες δίνουν χρόνο, πιστεύοντας ότι θα ξεπεραστούν μεγαλώνοντας. Σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεραστούν, σε άλλες όμως τα σημάδια αυτά παραμένουν και όσο μεγαλώνει το παιδί ανακαλύπτουμε ότι αποτελούν κριτήρια για μια σοβαρή διαταραχή.

Τότε είναι που θα θέλαμε όλοι, γονείς και ειδικοί, να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να μπορούσαμε να γνωρίζαμε περισσότερα! Να είχαμε κάνει κάτι νωρίτερα! Δεν είναι τυχαίο που η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία πρεσβεύει το «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα» όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια εργαστηριακή εξέταση που να εντοπίζει πρώιμα Διαταραχές στην Επικοινωνία και Διαταραχές στο Αυτιστικό Φάσμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ χρήσιμο οι γονείς να ευαισθητοποιηθούν από πολύ νωρίς, δεδομένου ότι γνωρίζουν το παιδί τους καλύτερα από τον καθένα. Για τον σκοπό αυτόν, ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, δημιούργησε το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας, με στόχο να βοηθήσει τους γονείς να γνωρίζουν τις βασικές ικανότητες κοινωνικής επικοινωνίας.

Συμπτώματα αυτισμού σε νήπιο

Τι είναι το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού

Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού είναι ένας Ενημερωτικός Οδηγός ανάπτυξης που εστιάζει στην κοινωνική επικοινωνία. Πρόκειται για ένα μοναδικό βοήθημα που υποστηρίζει υπεύθυνα και με επιστημονικό τρόπο τους γονείς στον πιο σημαντικό ρολό της ζωής τους.

Τι περιλαμβάνει το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας:

  • Βασικές πληροφορίες για κάθε στάδιο ανάπτυξης,
  • Συμβουλές για παιχνίδια-δραστηριότητες που ενισχύουν την ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων,
  • Κατατοπιστικά video με δραστηριότητες και παιχνίδια ανά ηλικία,
  • Ερωτηματολόγια που αφορούν την κοινωνική επικοινωνία και τις αισθητηριακές και ρυθμιστικές λειτουργίες του παιδιού ανά τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων συζητούνται με τον παιδίατρο, ο οποίος εκτιμά την κατάσταση του παιδιού και δίνει κατευθύνσεις στους γονείς. Έτσι, το Βιβλιάριο δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερωθούν για τα στάδια ανάπτυξης, να τα παρατηρούν και να τα καταγράφουν, ώστε τυχόν ελλείμματα να εντοπίζονται έγκαιρα και να προλαμβάνονται.

Πού βρίσκουμε το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας

Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού πρόκειται να διανεμηθεί σύντομα στους περισσοτέρους παιδιάτρους και σχεδόν σε όλα τα μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα. Οι γονείς που θα ήθελαν να το προμηθευτούν άμεσα μπορούν να το κατεβάσουν δωρεάν σε μορφή pdf.

Πατήστε επάνω στην παρακάτω εικόνα για να ανοίξετε και να κατεβάσετε και εσείς το Βιβλιάριο!

vivliario

Πηγή:    onmed.gr