Από ποια ηλικία επιτρέπεται να πίνουν χυμούς τα παιδιά

Από ποια ηλικία επιτρέπεται να πίνουν χυμούς τα παιδιά

xumos

Νέες κατευθυντήριες προς όλους τους γονείς εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην κατανάλωση χυμών φρούτων από τα πολύ μικρά παιδιά.

[babyPostAd]Η Ακαδημία αναφέρει ότι οι χυμοί φρούτων δεν είναι κατάλληλοι για παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, επισημαίνοντας πως δεν είναι τόσο υγιεινοί όσο πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς.

Η Ακαδημία σε παλαιότερη ανακοίνωσή της είχε συμβουλεύσει τους γονείς να αποφεύγουν τους χυμούς φρούτων –ακόμη και τους 100% φυσικούς χυμούς– εάν το μωρό τους είναι μικρότερο από 6 μηνών. Πριν από μερικές ημέρες, η στάση της Ακαδημίας απέναντι στους χυμούς έγινε ακόμη πιο αυστηρή, συστήνοντας να αποφεύγονται εντελώς κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού.

Η ανησυχία της Ακαδημίας, σύμφωνα με τους New York Times, είναι ότι οι χυμοί δεν παρέχουν κανένα διατροφικό όφελος στα πολύ μικρά παιδιά και ότι ίσως αντικαθιστούν προϊόντα που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά, όπως το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και μέταλλα όπως το ασβέστιο.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 2001 που η Ακαδημία επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες οδηγίες της σχετικά με την κατανάλωση χυμών φρούτων.

«Πιστεύω ότι είναι μια φανταστική σύσταση για τα μικρά παιδιά και ότι είχε καθυστερήσει πολύ» δηλώνει η Έλσι Ταβέρας, επικεφαλής του τμήματος γενικής παιδιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, η οποία δεν συμμετείχε στην κατάρτιση των νέων οδηγιών. «Οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά χρειάζονται τους χυμούς φρούτων όμως αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη» συμπληρώνει.

Οι νέες κατευθυντήριες ίσως εκπλήξουν τους γονείς που πίστευαν ότι οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων είναι υγιεινοί για τα πολύ μικρά παιδιά ή διατροφικά ισοδύναμοι με τα ίδια τα φρούτα από τα οποία προέρχονται. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ Στίβεν Άμπραμς, βασικός συντάκτης των νέων οδηγιών της Ακαμδημίας και πρόεδρος του τμήματος παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Ντελλ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, τα ολόκληρα φρούτα έχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σύγκριση με τον χυμό και επίσης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φθορά στα παιδικά δόντια.

Ενδεικτικά, ποσότητα 120 ml χυμού από μήλο έχει 0 γρ. φυτικές ίνες, 60 θερμίδες και 13 γρ. ζάχαρη, ενώ μισό φλιτζάνι κομμένο μήλο έχει 1,5 γρ. φυτικές ίνες, 30 θερμίδες και 5,5 γραμμάρια ζάχαρη.

Όσο για τις μεγαλύτερες ηλικίες, η Ακαδημία συνιστά μέχρι 120 ml χυμού φρούτων ημερησίως για τα παιδιά 1-3 ετών, 180 ml για τα παιδιά 4-6 ετών και 240 ml για τα παιδιά 6-18 ετών.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής δημοσιεύονται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Pediatrics.

ΠΗΓΗ: onmed.gr