Άσθμα: Αιτία ή αποτέλεσμα της παιδικής παχυσαρκίας;

Άσθμα: Αιτία ή αποτέλεσμα της παιδικής παχυσαρκίας;

Άσθμα

Τα μικρά παιδιά που πάσχουν από άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν παχυσαρκία ήδη από την παιδική ηλικία, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Τα νέα ευρήματα προκαλούν μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι σήμερα η παχυσαρκία είχε θεωρηθεί προάγγελος του άσθματος στα παιδιά, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να ισχύει και το αντίθετο.

[babyPostAd]Η μελέτη, με τη συμμετοχή 40 ερευνητών, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Respiratory Journal.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη με θέμα το άσθμα και την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία. Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερα από 20.000 παιδιά από εννέα χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Δανία, η Ελλάδα και η Σουηδία, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 1990 και 2008. Ορισμένα από τα παιδιά είχαν διαγνωστεί με άσθμα σε ηλικία 3-4 ετών και οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους έως και την ηλικία των 8 ετών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, όσα από τα παιδιά είχαν διαγνωστεί με άσθμα ήταν 66% πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα κατά την περίοδο της μελέτης συγκριτικά με όσα δεν εκδήλωσαν την αναπνευστική πάθηση. Για τα παιδιά που είχαν εκδηλώσει επίμονο αναπνευστικό συριγμό, ο κίνδυνος παχυσαρκίας υπολογίστηκε στο 50%.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με παλαιότερες, μικρότερης έκτασης, μελέτες που έχουν διεξαχθεί στις ΗΠΑ με θέμα τη σχέση άσθματος και παχυσαρκίας.

Η κατεύθυνση της αιτιώδους σχέσης ανάμεσα στο άσθμα και την παχυσαρκία παραμένει ακόμη ασαφής, ωστόσο το άσθμα μπορεί να θεωρηθεί υπαίτιο για την παχυσαρκία κι αυτό κυρίως γιατί συχνά αποτελεί εμπόδιο για την επαρκή σωματική άσκηση στην παιδική ηλικία.

«Το άσθμα ενδεχομένως συμβάλλει στην επιδημία παχυσαρκίας. Πρέπει να διερευνηθεί άμεσα το κατά πόσο η πρόληψη και επαρκής διαχείριση του άσθματος μπορεί να αποτρέψει την πορεία προς την παχυσαρκία» αναφέρει σχετικά ο Φρανκ Γκίλιλαντ, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Κεκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Πηγή:onmed.gr