Ο Αθανάσιος Τσακρής είναι καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο καθηγητής παραχώρησε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής με αφορμή τη γρίπη, η οποία είναι φέτος πιο… δημόσια από ποτέ. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 100, με το φετινό «κύμα» να χαρακτηρίζεται από τον κ. Τσακρή ως «πρωτόγνωρο» για τα δεδομένα της Ελλάδας.
«Αυτό είναι εμφανές, αν και το σύστημα Sentinel (Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) δεν λειτούργησε φέτος για λόγους οικονομικούς. Έμμεσα προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη για το τι ακριβώς συμβαίνει από τα δείγματα που έρχονται στα κέντρα αναφοράς. Και είναι πάρα πολλά. Οκτώ στα δέκα είναι θετικά», αναφέρει ο κ. Τσακρής, συμπληρώνοντας πως «ο άλλος αδιάψευστους μάρτυς είναι αυτό που συμβαίνει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα περιστατικά που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ ήδη έχουν ξεπεράσει φέτος το συνολικό αριθμό του περσινού, όπως και του προπέρσινου ενδημικού κύματος. Ο τύπος γρίπης Η1Ν1 που επικρατεί παρουσιάζει μεγάλη μεταδοτικότητα».
Ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της εξάπλωσης της γρίπης, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι είναι πολλά τα ερωτήματα που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο τονίζει ότι ένας από τους λόγους είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους νέους ενήλικες (30-50 ετών), τους οποίους πλήττει σε μεγάλο ποσοστό η γρίπη. Αυτοί που κατ’ εξοχήν εμβολιάζονται στη χώρα μας είναι οι ηλικιωμένοι, καθώς ανησυχούν περισσότερο για τις συνέπειες της γρίπης.