Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα): Μια πολύ συχνή πάθηση του δέρματος βρεφών και παιδιών
Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι μια πολύ συχνή πάθηση του δέρματος βρεφών και παιδιών. Χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα, ξηρότητα και κνησμό (φαγούρα), επηρεάζοντας συχνά την ποιότητα ζωής και ύπνου τόσο των ίδιων όσο και των γονιών τους.
Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν πρόβλημα για πάντα
Μύθος: Η ατοπική δερματίτιδα στον ελληνικό πληθυσμό είναι, κατά κανόνα, καλοήθους πορείας και συνήθως υποχωρεί μετά το 3ο-4ο έτος ζωής. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει ιδιαίτερα το κλίμα και η ηλιοφάνεια καθώς σε πληθυσμούς που κατοικούν βορειότερα η ατοπική δερματίτιδα είναι μάλλον χειρότερης πρόγνωσης. Συνήθως, λοιπόν, πηγαίνει καλύτερα με την πάροδο του χρόνου και, ακόμη και για εκείνους που θα συνεχίζουν να έχουν έκζεμα ως ενήλικες, είναι συνήθως πιο ήπια από ό,τι στην παιδική ηλικία. Αυτό που σαφώς παραμένει είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άλλων αλλεργικών ή ερεθιστικών δερματίτιδων στο μέλλον (π.χ. ευαισθησία στο νικέλιο, έκζεμα χεριών) καθώς η «προδιάθεση», δυστυχώς, δεν απομακρύνεται.
Το συχνό μπάνιο πρέπει να αποφεύγεται στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα
Μύθος: Το σύντομο καθημερινό μπάνιο με χλιαρό νερό και ήπιο, κατάλληλο για ατοπικά δέρματα καθαριστικό μπορεί να είναι καταπραϋντικό για τον κνησμό. Ταυτόχρονα, απομακρύνει τα μικρόβια που επιμολύνουν τις «ανοικτές βλάβες» στο παιδικό δέρμα. Απαραίτητο είναι να αποφεύγονται τα αρωματικά αφρόλουτρα και το τρίψιμο του δέρματος με σφουγγάρι ή πετσέτα, ενώ η ενυδατική φαρμακευτική κρέμα ή αλοιφή εφαρμόζεται αμέσως μετά έτσι ώστε να συγκρατηθεί το δυνατόν περισσότερη υγρασία.
Το σάλιο μπορεί να προκαλέσει έκζεμα
Μύθος: Η σιελόρροια (π.χ. όταν τα βρέφη βγάζουν δόντια) δεν προκαλεί αλλά χειροτερεύει την εικόνα του ευαίσθητου, ατοπικού δέρματος. Πρόκειται για σαφώς ερεθιστικό παράγοντα – άλλοι παράγοντες που με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιδεινώσουν το έκζεμα είναι τα όξινα φρούτα και λαχανικά (πορτοκάλι, ακτινίδιο, λεμόνι, ντομάτα) και η χρήση πιπίλας (λόγω του σιέλου που «εγκλωβίζεται») για μεγάλο τμήμα της μέρας.
Τα βαμβακερά ρούχα είναι η καλύτερη επιλογή για τα ατοπικά δέρματα
Πραγματικότητα: Φαρδιά ρούχα κατασκευασμένα από βαμβάκι και άλλα φυσικά υλικά είναι αυτά που πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα βρεφών και παιδιών με ατοπική δερματίτιδα. Τα ρούχα πρέπει να πλένονται με υγρό απορρυπαντικό, χωρίς αρώματα, χρωστικές ή οινόπνευμα και να μην χρησιμοποιούνται μαλακτικά. Αν αυτά είναι απαραίτητα, καλό είναι να ακολουθεί διπλό ξέβγαλμα στο πλυντήριο. Επίσης αποφεύγονται συνθετικά και τύπου fleece υφάσματα που εμποδίζουν την «αναπνοή» του δέρματος.
Η ατοπική δερματίτιδα χειροτερεύει το χειμώνα
Πραγματικότητα: Όπως ο ξηρός κρύος αέρας μπορεί να κάνει τα χείλη μας να «σκάσουν», έτσι επηρεάζεται και το δέρμα των παιδιών με έκζεμα. Ουσιαστικά οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του χειμώνα αποτελούν κύριο παράγοντα απώλειας ελέγχου της ατοπικής δερματίτιδας. Για το λόγο αυτό, η ενυδάτωση πρέπει να είναι εντατικότερη, πιο επίμονη και να χρησιμοποιούνται αλοιφές ή βάλσαμα πιο «πλούσια», πιο παχύρρευστα σε σχέση με το καλοκαίρι καθώς αυτά φυλάσσουν την υγρασία στο δέρμα με αποτελεσματικότερο τρόπο.
Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν και άλλες αλλεργίες
Η ατοπική δερματίτιδα οφείλεται σε διάφορα τρόφιμα τα οποία και θα πρέπει να αποφεύγονται
Μύθος: Η άσκοπη αποφυγή τροφών που λανθασμένα θεωρείται, τις περισσότερες φορές, ότι πυροδοτούν το έκζεμα είναι «μόδα της εποχής». Σε λίγες περιπτώσεις η ατοπική δερματίτιδα είναι τροφοεξαρτώμενη, οφείλεται δηλαδή σε έναν εξωγενή, τροφικό παράγοντα. Μόνο ένας ειδικός αλλεργιολόγος μπορεί με κατάλληλο έλεγχο και χειρισμούς να προσδιορίσει αν μία τροφή μπορεί να προκαλεί εξάρσεις και να συστήσει αποφυγή! Προσοχή: η χωρίς λόγο αποφυγή τροφίμων ή η διακοπή τους από τη δίαιτα, σε βρέφη με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθητοποίηση και μελλοντικό κίνδυνο σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.
Το διαβάσαμε στο : mitrikosthilasmos.com