Τι είναι η θεωρία του δεσμού;
Αρχικά να εξηγήσουμε που στηρίχτηκε όλη αυτή η φιλοσοφία της γονεικότητας. Το 1969 ο ψυχαναλυτής John Bowlby ανακάλυψε τη θεωρία του δεσμού. Σε αυτή την θεωρία υποστήριζε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αδήριτη ανάγκη για σύνδεση και φυσικά το βρέφος έχει αυτή την ανάγκη όπου δημιουργεί συναισθηματικό δεσμό με τον πρώτο φροντιστή του, συνήθως είναι η μητέρα.
Η φύση και η μορφή της πρώτης σχέσης γίνεται μοντέλο για τις μετέπειτα σχέσεις. Έτσι προκαλούνται προσδοκίες για το αν το άτομο είναι άξιο αγάπης και κατά πόσο μπορεί να βασιστεί στους άλλους.
Για αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτή η πρώτη σχέση να αποτελείται από σταθερή, στοργική φροντίδα και ανταπόκριση με ευαισθησία.
Ποια είναι τα είδα του συναισθηματικού δεσμού;
Ο Bowlby μαζί με την βοήθεια της Mary Ainsworth κατέληξε σε τέσσερα είδη συναισθηματικού δεσμού:
1ος τύπος: η ασφαλής προσκόλληση (secure attachment)
2ος τύπος: η «αποφεύγουσα» προσκόλληση (avoidant attachment)
3ος τύπος: η αμφίθυμη προσκόλληση (ambivalent attachment)
4ος τύπος: η αποδιοργανωμένη προσκόλληση (disorganized attachment)
Τι είναι το attachment parenting?
Στην παραπάνω θεωρία στηρίχτηκε ο παιδίατρος Sears και η σύζυγός του και δημιούργησαν 8 αρχές για να καθοδηγήσουν τους γονείς να τονώσουν τον συναισθηματικό τους δεσμό με το βρέφος.
- Προετοιμασία για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την γονεικότητα
2. Τροφή και συναισθηματικός δεσμός (θηλασμός και ανάπτυξη υγιούς σχέσης με το φαγητό)
3. Ανταπόκριση με ευαισθησία
4. Άγγιγμα και αγκαλιά
5. Ασφαλής ύπνος σωματικά και συναισθηματικά
6. Σταθερή στοργική φροντίδα
7. Θετική Διαπαιδαγώγηση
8. Οικογενειακή Ισορροπία
Αν το σκεφτείτε λογικά, όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικές ανάγκες ενός βρέφους. Kαι αν ζούσαμε σε μια κοινωνία που οι ρυθμοί δεν ήταν τόσο γρήγοροι και δινόταν σημασία στο κομμάτι της γονεικότητας, και αν ακόμα υπήρχε κοινωνική συνείδηση θα υπήρχε και μέριμνα για τους νέους γονείς να μπορούν να έχουν άδεια για το μωρό τους, ενημέρωση και οικονομική στήριξη. Η γέννα, ο θηλασμός και η επαφή με το μωρό να ήταν κάτι πιο εύκολο και όχι κάτι που ίσως θα άγχωνε και θα φόβιζε τους νέους γονείς.
Ευτυχώς όλο και περισσότεροι γονείς αρνούνται να χρησιμοποιήσουν μεθόδους τιμωρίας ή δωροδοκίας για τα παιδιά τους και ενημερώνονται.
Κάπως έτσι ήρθε και στο προσκήνιο η φιλοσοφία το attachment parenting. Οι μύθοι όμως που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτό αποτρέπουν πολλούς γονείς να το εφαρμόσουν.
Ποιοι είναι οι μύθοι σχετικά με το attachment parenting;
- Αν γεννήσεις με καισαρική δε μπορείς να συνδεθείς με το παιδί σου. Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που απλά πρέπει να τονιστεί πλέον είναι ότι οι νέοι γονείς πρέπει να ενημερώνονται από νωρίς για την γέννα και να δώσουν ευκαιρίες σε αρκετούς γιατρούς. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά ποσοστά καισαρικών και δε γίνεται όλα αυτά να είναι όντως περιπτώσεις που έπρεπε να συμβούν, δώστε σημασία σημασία και χρόνο στους επαγγελματίες υγείας που θα επιλέξετε.
- Αν δε θηλάσεις δεν αποκτάς συναισθηματικό δεσμό και ακόμα και αν θηλάσεις θα πρέπει να θηλάσεις μέχρι το παιδί να πάει 3-4. Ο θηλασμός είναι το φυσιολογικό δεν υπάρχει λόγος καν να αναφέρονται τα θετικά του. Από κει και πέρα κάθε γονιός είναι σημαντικό να ενημερωθεί σωστά για το θηλασμό αλλά και για τις ανάγκες του βρέφους και στη συνέχεια να επιλέξει.
- Πρέπει να είναι όλη μέρα μέσα στο μάρσιπο και να μην αφήνεις ποτέ κάτω το μωρό σου. Το AP προάγει τη χρήση των σλινγκ, οι οποίοι δίνουν στο παιδί πρόσβαση στην κίνηση και στην εγγύτητα με τους γονείς. Δεν σημαίνει ότι δε μπορείς να το αφήσεις, τονίζει πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά και σίγουρα δεν στηρίζει την παλιά αντίληψη ότι η αγκαλιά κακομαθαίνει.
- Αν κάνεις συγκοίμηση το παιδί δε θα φύγει ποτέ από το κρεβάτι. Τα περισσότερα παιδιά φεύγουν από μόνα τους στην ηλικία των 2-3.
- Αν η μητέρα εργάζεται δε μπορεί να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ανατροφής. Στην πραγματικότητα πολλοί γονείς που εργάζονται βρίσκουν αυτό τον τρόπο ανατροφής να τους βοηθάει στο να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τη σύνδεση με το μωρό τους.
Ποια είναι η ουσία του attachment parenting;
Όλα τα παραπάνω είναι απλά αρχές για να καθοδηγήσουν και σε καμία περίπτωση η φιλοσοφία του attachment parenting δεν υποστηρίζει την απολυτότητα. Το σημαντικότερο ίσως που πρέπει να φροντίσουμε ως γονείς είναι η αυτοφροντίδα μας. Όσο πιο φροντισμένοι είμαστε εμείς τόσο πιο πολύ θα συνδεόμαστε με τα παιδιά μας.
Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο και χρήμα να αγοράσουμε ρούχα, παιχνίδια, διακοσμητικά για το δωμάτιο του νεογέννητου και δεν ενημερωνόμαστε για την εγκυμοσύνη, την γέννα, τον θηλασμό, τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού, τον ύπνο, και φυσικά πολλές φορές μέσα σ’ όλα αυτά παραμελούμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο αλλά προσπαθήστε να δώσετε έστω λίγο χρόνο σε σας! Δώστε χρόνο και στην ενημέρωσή σας και θα δείτε ότι το ταξίδι της γονεικότητας να γίνεται πιο ευχάριστο.
Παρακολουθήστε τα μαθήματα του attachment parenting και αποκτήστε αυτοπεποίθηση για όλα συμβαίνουν με εσάς και το μωρό σας στο σπίτι, στο σχολείο στο οικογενειακό περιβάλλον κλπ. Διώξτε το άγχος και ενημερωθείτε αναλυτικά για κάθε πτυχή της γονεϊκής ζωής.
Γνωρίστε από κοντά την κα Κοντογιάννη στην ανοιχτή και δωρεάν ομιλία της στα πλαίσια της ημερίδας “Τα πάντα για τη μαμά και το μωρό” και στις δωρεάν εκδηλώσεις “Meet the expert” και “Try for free” που θα ακολουθήσουν.
Περισσότερα για τη δωρεάν ημερίδα που διοργανώνει το All4Baby μπορείτε να μάθετε εδώ.