Το bedsharing διευκολύνει τη μαμά και παρατείνει το θηλασμό
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Maryland των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Dr. Yi Huang, εξέτασε τις συνήθειες μαμάδων τις οποίες παρακολουθούσε από την εγκυμοσύνη μέχρι και τη στιγμή που το μωρό τους έγινε 1 έτους.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, εξέτασε κατά πόσο το bedsharing ή αλλιώς το Co-Sleeping (το να μοιράζεται η μαμά το ίδιο κρεββάτι με το νεογνό) ευνοεί και επιμηκύνει το θηλασμό.Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο μακροχρόνιο θηλασμό. Οι μαμάδες που είναι μεγαλύτερες σε ηλικία, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά και οι μαμάδες που δεν χρειάζεται να επιστρέψουν στη δουλειά τους πριν από τον ένα χρόνο, θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα παιδιά τους.
Εάν εξαιρέσει κανείς τις παραπάνω κατηγορίες, η αμέσως επόμενη κατηγορία μαμάδων που θηλάζουν για πολύ καιρό τα μωρά τους είναι αυτές που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι και κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους (bedsharing) για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες ώστε να δουν κατά πόσο τα μωρά που κοιμούνται κοντά στη μαμά αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι, θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως τα μωρά που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τη μαμά.
Ο φόβος για το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου
Παρά τα στοιχεία της έρευνας που θέλουν τις μαμάδες που κοιμούνται μαζί με το μωρό τους (bedsharing) να θηλάζουν περισσότερο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και τους κινδύνους από αυτή την πρακτική καθώς παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι ευθύνεται για την εμφάνιση του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
Ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι έρευνες που δείχνουν ότι ο ύπνος μαζί με την μαμά δεν συσχετίζεται με το ΣΑΒΘ, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας!
Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία συνιστά το νεογέννητο να κοιμάται σε κρεββατάκι που θα έχει τοποθετηθεί μέσα στο δωμάτιο των γονιών, κοντά στη μαμά (Co-Bedding).
Ο επικεφαλής της μελέτης επισημαίνει: “Ως εκπρόσωποι της δημόσιας υγείας υποστηρίζουμε τις οδηγίες που λένε πως το μωρό πρέπει να κοιμάται σε δική του κούνια δίπλα στο κρεβάτι της μαμάς και όχι στο ίδιο κρεβάτι με τη μαμά. Είμαστε όμως και υπέρ του μητρικού θηλασμού. Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι το bedsharing διευκολύνει τη μαμά και παρατείνει το θηλασμό. Όμως πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και τους κινδύνους του να μοιράζεσαι το ίδιο κρεβάτι με το βρέφος.”
Η αντίθετη άποψη
Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες απόψεις, όπως αυτή του James J. McKenna, Ph.D. Kαθηγητή Ανθρωπολογίας & Διευθυντή του Κέντρου για μελέτες συμπεριφοράς του ύπνου μητέρας-παιδιού στο Notre Dame University που στο παρελθόν έχει επισημάνει: “Δυστυχώς, σε κάποιες δυτικές χώρες, οι υπεύθυνοι υγείας, προωθούν το μήνυμα ότι η επαφή μητέρας και βρέφους στον ύπνο αυξάνει τις πιθανότητες του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS). Η ερεύνα όμως στην οποία βασίζεται αυτό το μήνυμα δείχνει ότι ο κοινός ύπνος είναι επικίνδυνος μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανέχεια ή η μητέρα είναι καπνίστρια…”.
Ενώ είχε δώσει και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: “Στην Ιαπωνία όπου ο κοινός ύπνος είναι πολύ κοινότοπος, τα ποσοστά SIDS είναι από τα κατώτερα σε όλο τον κόσμο, το οποίο δείχνει ότι πιθανόν αυτή η ρύθμιση να βοηθά να καταπολεμηθεί το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου!”.
Επίσης, ο Dr McKenna με τους συνεργάτες του έχει μελετήσει με πλήρη επιστημονική λεπτομέρεια σε εργαστηριακό περιβάλλον το μοίρασμα του κρεβατιού, και έχει βρει ότι τα βρέφη που κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι με τη μητέρα είχαν περισσότερα ενδιάμεσα ξυπνήματα και λιγότερο χρόνο στο βαθύ ύπνο σταδίου 3 και 4. Αυτό μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση ενάντια στο SIDS, γιατί ο βαθύς ύπνος και τα μη συχνά ενδιάμεσα ξυπνήματα του βρέφους τη νύχτα θεωρούνται πιθανοί παράγοντες κινδύνου για SIDS.