Οι γιορτές ήρθαν και μαζί τους οι θερμίδες. Μπορεί το κλίμα να μην είναι τόσο λαμπερό όσο τις προηγούμενες χρονιές, όμως σε όλα τα σπίτια βρίσκει κανείς μελομακάρονα και κουραμπιέδες και όλοι μας έχουμε κανονίσει τουλάχιστον ένα μεγάλο τραπέζι σε πείσμα της κατήφειας.
Για να μην το πληρώσουμε όμως, αργότερα με παραπανίσια κιλά, με ρούχα που δεν θα μας μπαίνουν και με μία εικόνα στον καθρέφτη που δεν θα μας αρέσει, καλύτερα να ακολουθήσουμε ορισμένους κανόνες. Κατευθυντήριες γραμμές που θα μας επιτρέψουν να απολαύσουμε τις γιορτινές ημέρες χωρίς να το μετανιώνουμε μετά.
- Δεν παραλείπουμε κανένα γεύμα. Ένα από τα συχνότερα λάθη που γίνονται στις γιορτές είναι ότι … αφήνουμε την όρεξή μας για το βραδινό τραπέζι. Το λάθος είναι διττό. Αφενός από η στέρηση σας κάνει ακόμη πιο ευάλωτους σε όλα τα παχυντικά φαγητά, αφετέρου εμποδίζεται τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού σας. Αντιθέτως, δεν θα πρέπει να παραλείπετε κανένα γεύμα, ούτε βεβαίως τα ενδιάμεσα. Μία ή δύο ώρες πριν από το μεγάλο γεύμα θα πρέπει να φάτε δύο φρούτα και καλό είναι πριν ξεκινήσει το φαγητό να πιείτε δύο ποτήρια νερό. Καλό θα είναι βεβαίως, το άλλο μεγάλο γεύμα της ημέρας να αποτελείται από σαλάτα, ψητό φιλέτο κοτόπουλο ή ψάρι ή τόνο ή ένα τοστ.
- Μέτρον άριστον: Μπορείτε να φάτε όλα όσα υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά σε μικρές ποσότητες. Ακόμη καλύτερα, τρώμε μόνος το μικρό πιάτο για να μην ξεφεύγουμε στις ποσότητες.
- Κουραμπιές ή μελομακάρονο: Η απάντηση είναι απλή. Το βούτυρο των κουραμπιέδων αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λίπη, ενώ η άχνη ζάχαρη αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και υδατάνθρακες. Τέλος, τα μελομακάρονα γίνονται με λάδι και μέλι και έχουν περισσότερα μονοακόρεστα, ‘καλά’ δηλαδή, λιπαρά».
- Αλκόολ:Μην αρχίσετε να πίνετε αλκοόλ πριν αρχίσετε το φαγητό – ούτε να συνεχίσετε μετά. Το αλκοόλ «ανοίγει» την όρεξη, ενώ εάν δεν συνοδεύεται από φαγητό, σερβίρεται με ξηρούς καρπούς οι οποίοι περιέχουν πολλές θερμίδες. Τα αλκοολούχα ποτά θα σας επιβαρύνουν με «κενές» θερμίδες χωρίς καν να σας χορτάσουν ή ξεδιψάσουν. Επομένως, αρκεστείτε στην κατανάλωση μέχρι δύο ποτών. Θυμηθείτε ότι ένα ποτήρι σαμπάνια έχει 110 θερμίδες, ενώ ένα μόνο ουίσκι με προσθήκη αναψυκτικού με ζάχαρη έχει 160 θερμίδες. Προσθέστε επιπλέον πάγο και συνεχίστε με ανθρακούχο νερό ή αναψυκτικά χαμηλά σε θερμίδες.
- Το savoir vivre της δίαιτας: Ξεκινάμε πάντα από τη σαλάτα ή τη σούπα εάν υπάρχει στο μενού. Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό.
- Κεφάλαιο γαλοπούλα: Κρέας με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα. Αφαιρέστε το δέρμα της γαλοπούλας (πέτσα) και καταναλώστε την άφοβα, χωρίς τύψεις! Εκεί που χρειάζεται προσοχή, είναι σε όλα όσα συνοδεύουν τη γαλοπούλα. Και κυρίως τη γέμιση. Οι θερμίδες της γέμισης εξαρτώνται από τα συστατικά της. Φτιάξτε τη γέμιση πιο υγιεινή, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, αποφύγετε το συκώτι και προσθέστε περισσότερο ρύζι. Η γέμιση της γαλοπούλας μπορεί να περιέχει κάστανα και ξηρούς καρπούς. Αν σας αρέσει η γέμιση προτιμήστε την αντί για πατάτες ή ρύζι. Συνολικά μια μερίδα γαλοπούλας μαζί με μια μέτρια ποσότητα γέμισης που θα περιλαμβάνει ρύζι κουκουνάρι, σταφίδες, ρόδι και κάστανο, συνοδευόμενη από μια πράσινη σαλάτα αποτελεί μια ισορροπημένη πρόταση για τη διατροφή μας στο γιορτινό τραπέζι.
- Ξεκινήστε κάποια μορφή άσκησης.Ακόμα και ένα απλό, τριαντάλεπτο περπάτημα τέσσερεις φορές την εβδομάδα μπορεί να κάνει την διαφορά. Ακόμη κι αν δεν κάνετε τίποτα από τα παραπάνω, τουλάχιστον μην παραδοθείτε στη νωθρότητα των γιορτών.
letsfamily.gr