Χαλιά για υγιεινό σπίτι: Πώς να τα περιποιείσαι σωστά
Μια από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων στο σπίτι είναι τα χαλιά, καθώς πάνω σε αυτά χιλιάδες βακτήρια μπορούν να δημιουργήσουν «φωλιές». Είναι από τα πρώτα σημεία του σπιτιού που συλλέγουν σκόνη, γύρη και μούχλα. Ακόμα και αν είστε υπ’ ατμών και καθαρίζετε πάντα το χαλί σας, μόλις λερωθεί τοπικά, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η υγρασία που δημιουργείτε και μέχρι αυτή να στεγνώσει είναι το κατάλληλο περιβάλλον για τη δημιουργία της μούχλας και την ανάπτυξη των μικροβίων.
Πώς θα καταλάβετε αν το αυγό είναι φρέσκο (χωρίς να σπάσει)
Μάλιστα οι ειδικοί λένε πως τα χαλιά και οι μοκέτες των περισσότερων ανθρώπων φιλοξενούν περί τα 200.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στα περισσότερα σπίτια τα χαλιά είναι 4.000 φορές πιο βρώμικα από τις τουαλέτες των σπιτιών.
Για να αντιμετωπίσετε τον… οικιακό κίνδυνο οι λύσεις είναι οι εξής:
– Βάζετε σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε αρκετά υψηλή ισχύ ώστε να απορροφηθούν οι ακαθαρσίες καλά μέσα από το ύφασμα.
– Εφαρμόστε κάποιο από τα αποστειρωτικά προϊόντα για χαλιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο – αφού δοκιμάσετε πρώτα αν επηρεάζεται το χρώμα ή η υφή.
– Για περισσότερη ασφάλεια, μία φορά τον χρόνο αναθέστε σε ένα καθαριστήριο να κάνει βαθύ καθαρισμό ατμού στα χαλιά σας για να απομακρυνθούν τα βακτήρια που έχουν γίνει… μόνιμοι κάτοικοι.
– Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε πολλά μικρά χαλάκια, και όχι ένα μεγάλο κομμάτι, ώστε να αφαιρείτε και καθαρίζετε κάθε φορά, σωστά, αυτό που θα έχει λερωθεί.
Αυτές τις τροφές απαγορεύεται να τις φάτε αν έχουν λήξει!
Δείτε φανταστικές ιδέες διακόσμησης για μικρές βεράντες!