Χοιρινά μπριζολάκια στο φούρνο με σπιτική κέτσαπ!

Χοιρινά μπριζολάκια στο φούρνο με σπιτική κέτσαπ!

xoirini-brizola_s-430x575

[babyPostAd]Υλικά

    • 12 χοιρινά μπριζολάκια, από σπάλα (πάχους ½ εκ.)
    • 300ml μπίρα ξανθιά
    • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
    • 4 κουτ. σούπας μέλι
    • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
    • 100ml ελαιόλαδο
    • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
    • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
    • λίγο μπαχάρι σε σκόνη
    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κέτσαπ

  • 4-5 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 ψητές πιπεριές Φλώρινας (από βάζο)
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 50ml ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα φαρδύ μπολ βάζετε την μπίρα, τη ζάχαρη, το μέλι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι, μπαχάρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι.

Βάζετε μέσα στη μαρινάδα τα μπριζολάκια, ανακατεύετε καλά με τα χέρια για να βραχούν και σκεπάζετε το μπολ. Τα μαρινάρετε για 3-4 ώρες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ και μαζί ζεστάνετε και τη σχάρα του φούρνου – πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν επάνω της τα μπριζολάκια. Στραγγίζετε τα μπριζολάκια από τη μαρινάδα, την οποία βάζετε σε ένα μπολάκι και την αφήνετε στην άκρη.

Λαδώνετε τη σχάρα και αραδιάζετε τα μπριζολάκια στη σειρά. Την τοποθετείτε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, ενώ στο χαμηλότερο σημείο του φούρνου βάζετε μια λαμαρίνα για να πέφτουν τα λίπη. Ψήνετε τα μπριζολάκια για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο κέντρο τους. Στα μισά του ψησίματος τα αλείφετε με τη μαρινάδα, με ένα πινέλο. Δεν τα αλείφετε ξανά. Πετάτε την υπόλοιπη μαρινάδα αν περισσέψει.

Για τη σπιτική κέτσαπ: Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τις πιπεριές, τον κόλιανδρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να βράσει για 20 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα. Προσθέτετε το μέλι και το ξίδι και αποσύρετε από τη φωτιά.

Μεταφέρετε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την πολτοποιείτε. Επαναφέρετε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και βράζετε για 2 λεπτά. Σερβίρετε σε μπολ δίπλα από τα μπριζολάκια.

Πηγή: Olivemagazine.gr