Διαδικασία επίσημης ονοματοδοσίας: Χρειάζεται βάφτιση ή όχι;

Δες τι χαρτιά χρειάζεσαι για την ονοματοδοσία και κατέβασέ τα από εδώ για να τα έχεις μαζί σου όταν ξεκινήσεις τη διαδικασία.

Συγχαρητήρια και να σας ζήσει το παιδάκι σας. Τα τελευταία χρόνια η σχέση μεταξύ κράτος και εκκλησία έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα και οι τυπικές διαδικασίες σχετικά με την ονοματοδοσία να έχουν αλλάξει κι αυτές. Γενικά χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι:

  1. βάφτιση και ονοματοδοσία δεν είναι το ίδιο
  2. Με τη βάφτιση (ή βάπτιση) κάποιος αποκτά θρήσκευμα, όχι όνομα. Δεν είναι υποχρεωτική η βάφτιση και γίνεται από έθιμο στην ελληνική κοινωνία.
  3. Το βαπτιστικό όνομα δεν έχει καμία ισχύ εφ’ όσον αυτό καταχωρήθηκε χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις ονοματοδοσίας.
  4. Η ονοματοδοσία είναι η δήλωση στο ληξιαρχείο που κάνουν οι γονείς όταν γεννιέται ένα παιδί, ώστε αυτό να εγγραφεί στα μητρώα και να δηλωθεί το όνομά του. Η ονοματοδοσία είναι υποχρεωτική ανεξάρτητα αν έχει γίνει βάφτιση του παιδιού ή όχι.
  5. Η βάπτιση δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί στο ληξιαρχείο.

Ονοματοδοσία

Για την ονοματοδοσία, δηλαδή την υποχρεωτική δήλωση του παιδιού στο ληξιαρχείο, υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες.

Η ονοματοδοσία γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου έχει δηλωθεί η γέννηση ή στον τόπο μονίμου κατοικίας των γονέων, με Ληξιαρχική πράξη έκθεσης ονοματοδοσίας από το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας. Δηλαδή, αν ένα παιδί γεννήθηκε σε κάποιο μαιευτήριο που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων, για παράδειγμα, και οι γονείς μένουν σε προάστιο της Αθήανας, μπορούν αν δηλώσουν το παιδί τους είτε στο Δήμο Αθηναίων, είτε στο Δήμο που μένουν.

Η διαδικασία γίνεται με την παρουσία και των δύο γονέων με τις ταυτότητές τους ενώπιον του Ληξίαρχου. Στην περίπτωση που μόνο ο ένας από τους δύο πάει στο Ληξιαρχείο, θα πρέπει να έχει μαζί του θεωρημένη εξουσιοδότηση του άλλου γονέα, όπου θα αναγράφεται απαραίτητα το όνομα που θα δοθεί.

Μπορείς να κατεβάσεις μια εξουσιοδότηση από εδώ. Μην ξεχάσεις ότι η εξουσιοδότηση αυτή πρέπει να θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής, δηλαδή και ο άλλος γονιός θα χρειαστεί να τρέξει γι αυτό.

Στην περίπτωση που η βάπτιση γίνει μετά από τη διαδικασία της ονοματοδοσίας και δοθεί διαφορετικό όνομα, ισχύει το θρήσκευμα για το παιδί, αλλά το όνομα δεν θα αλλάξει με τη βάπτιση. Δηλαδή το τι θα βαφτιστεί το παιδί δεν ισχύει στη συναλλαγή του παιδιού με το κράτος, το σχολείο κτλ.

Εάν όμως επιθυμούν οι γονείς να ισχύει και το όνομα που δόθηκε στη βάπτιση (βαπτιστικό), θα πρέπει να πάνε στο Πρωτοδικείο, το δικαστήριο, και να κάνουν την προσθήκη το ονόματος.

Όταν πάτε στο Ληξιαρχείο θα σας ζητήσουν να συμπληρώσετε μια αίτηση. Αυτή μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ και να τη συμπληρώσετε.