Διάρροια στα Μωρά…Τι πρέπει να γνωρίζετε

diaria091

Τι είναι η διάρροια;

Διάρροια εμφανίζεται όταν τα κόπρανα αλλάζουν μορφή και γίνονται μαλακά και υδαρή, ενώ η αφόδευση γίνεται συχνότερα απ’ ότι συνήθως. Εάν ένα μωρό παράγει μαλακά και πολύ υδαρή κόπρανα συχνότερα από 6 έως 8 φορές την ημέρα, τότε πιθανότατα έχει διάρροια.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν ένα μωρό έχει ελαφρά διάρροια, καθώς τα κόπρανα των βρεφών είναι συνήθως μαλακά και ελαφρώς υδαρή. Εάν το μωρό σας παρουσιάσει αύξηση στη συχνότητα αφόδευσης και ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα υγρών στα κόπρανα, τότε πιθανόν να έχει διάρροια.

Tι προκαλεί τη διάρροια;

Διάρροια εκδηλώνεται μερικές φορές εάν τραυματιστεί η εσωτερική μεμβράνη του εντέρου. Εάν τραυματιστεί το έντερο, οι θρεπτικές ουσίες δεν διασπώνται και δεν απορροφώνται σωστά και τα κόπρανα γίνονται χαλαρά.

Η διάρροια στα βρέφη και στα μικρά παιδιά συνήθως οφείλεται σε ιό. Ένας τύπος ιών, οι ροταϊοί, ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις διάρροιας στα παιδιά.

Η εντερική βλάβη που οδηγεί σε διάρροια μπορεί επίσης να οφείλεται σε βακτήρια, σε παρασιτικές λοιμώξεις ή σε τροφική δηλητηρίαση. Η αλλεργία σε τροφές ή στο γάλα και οι παρενέργειες φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια.

Είναι επικίνδυνη η διάρροια;

Διάρροια εκδηλώνεται μερικές φορές εάν τραυματιστεί η εσωτερική μεμβράνη του εντέρου. Εάν τραυματιστεί το έντερο, οι θρεπτικές ουσίες δεν διασπώνται και δεν απορροφώνται σωστά και τα κόπρανα γίνονται χαλαρά.

Η διάρροια στα βρέφη και στα μικρά παιδιά συνήθως οφείλεται σε ιό. Ένας τύπος ιών, οι ροταϊοί, ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις διάρροιας στα παιδιά.

Η εντερική βλάβη που οδηγεί σε διάρροια μπορεί επίσης να οφείλεται σε βακτήρια, σε παρασιτικές λοιμώξεις ή σε τροφική δηλητηρίαση. Η αλλεργία σε τροφές ή στο γάλα και οι παρενέργειες φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια.

Ποια είναι τα σημεία της αφιδάτωσης;

Εάν το παιδί σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

Συμπτώματα ελφράς έως μέτριας αφιδάτωσης

  • Λιγότερο παιχνίδι απ’ ότι συνήθως
  • Σπανιότερη ούρηση (λιγότερες από 6 πάνες την ημέρα)
  • Ξηρό στόμα
  • Λιγότερα δάκρυα όταν κλαίει
  • Στα βρέφη ή τα νήπια, βαθούλωμα στην κορυφή του κεφαλιού

Συμπτώματα σοβαρής αφιδάτωσης

Εκτός από τα σημεία της ήπιας έως σοβαρής αφυδάτωσης, προσέξτε για τυχόν παρουσία των παρακάτω:

  •  Αυξημένη ταραχή
  • Υπερβολική υπνηλία
  • Βαθουλωμένα μάτια
  • Ψυχρά και αποχρωματισμένα χέρια και πόδια
  • Ζαρωμένο δέρμα
  • Απουσία ούρησης επί αρκετές ώρες

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να καλέσω το γιατρό;

Εάν η διάρροια συνοδεύεται από πυρετό και το μωρό σας είναι μικρότερο των 2 μηνών, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Εάν το μωρό είναι μεγαλύτερο των 2 μηνών και ο πυρετός και η διάρροια διαρκούν περισσότερο από μία ημέρα, παρακολουθήστε τη θερμοκρασία και την ποσότητα των ούρων και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν η διάρροια συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

  •  Μεγάλη ποσότητα αίματος, βλέννας ή νερού στα κόπρανα
  • Συμπτώματα αφυδάτωσης
  • Πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 24 έως 48 ώρες
  • Εμετοι που εμφανίζονται για διάστημα μεγαλύτερο των 12 ωρών
  • Εμετός που έχει πράσινο χρώμα, που περιέχει αίμα ή που μοιάζει με αλεσμένο καφέ
  • Διόγκωση της κοιλιάς ή σοβαρό κοιλιακό πόνο
  • Άρνηση του μωρού να φάει ή να πιει
  • Εξάνθημα
  • Ίκτερος (κιτρινωπό χρώμα δέρματος και ματιών)

Θα πρέπει να ανησυχήσω εάν τα κόπρανα του μωρού μου έχουν ασυνήθιστο χρώμα;

Τα παιδιά με ιογενείς διαρροϊκές νόσους συχνά έχουν πολύ υδαρή κόπρανα με πρασινωπό κίτρινο χρώμα. Εάν έχουν κόκκινο ή σχεδόν μαύρο χρώμα, πιθανόν να περιέχουν αίμα από την τραυματισμένη εντερική μεμβράνη ή από το τραυματισμένο ορθό. Εάν το παιδί αφοδεύει συχνότερα από μία φορά ανά ώρα, τότε τα κόπρανα πιθανόν να μην περιέχουν καθόλου στερεά υλικά.

Εάν τα κόπρανα του παιδιού μοιάζουν να περιέχουν αίμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας. Εάν έχετε άλλες ανησυχίες εξαιτίας ασυνήθιστου χρώματος κοπράνων, μπορείτε και πάλι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορεί η διάρροια να αντιμετωπιστεί με φάρμακα;

Οι ιοί που προκαλούν συνήθως τη διάρροια δεν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση μόνον ορισμένων τύπων σπανιότερων βακτηριακών ή παρασιτικών λοιμώξεων.

Ο γιατρός σας είναι ο πλέον αρμόδιος να αποφασίσει για το πότε θα πρέπει να δοθούν φάρμακα.

Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή δεν συνιστώνται συνήθως για παιδιά μικρότερα των 2 ετών. Ακόμα και παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τέτοια φάρμακα χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Nα συνεχίσω να δίνω στο παιδί μου στέρεες τροφές όσο έχει διάρροια;

Εφόσον ο γιατρός σας δεν διαπιστώσει κάτι διαφορετικό, η συνέχιση της συνήθους διατροφής θα βοηθήσει το παιδί σας να συνέλθει από τη διάρροια.

Θα πρέπει όμως να αποφύγετε τα αναψυκτικά, τους συμπυκνωμένους χυμούς και άλλα ποτά πλούσια σε ζάχαρη, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το βρασμένο γάλα, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα και μεταλλικά ιόντα.

Συνιστώνται οι φακές, το κρέας ή το ψάρι, τα αυγά, τα μαγειρευμένα και αλεσμένα λαχανικά, οι μπανάνες και τα μαγειρευμένα δημητριακά.

Το παιδί σας πιθανόν να ανέχεται καλύτερα τα συχνά, μικρά γεύματα απ’ ότι τα λίγα και μεγαλύτερα.

Τι θα πρέπει να πίνει το παιδί μου όσο έχει διάρροια;

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για ειδικές συμβουλές για το παιδί σας. Εάν θηλάζετε, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να συνεχίσετε να θηλάζετε κανονικά.

Εάν δεν θηλάζετε, ο γιατρός σας πιθανόν να σας προτείνει να αντικαταστήσετε το βρεφικό γάλα με κάποιο ειδικό γάλα για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Επειδή η διάρροια επηρεάζει τα ένζυμα που χρειάζονται για την πέψη της λακτόζης που περιέχεται στις περισσότερες βρεφικές τροφές με βάση το γάλα, κάποια τροφή με βάση τη σόγια ή κάποια τροφή με βάση το γάλα αλλά χωρίς λακτόζη ίσως αποδειχθεί πιο εύπεπτη για το μωρό σας.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει να δώσετε στο μωρό σας ένα ειδικό υγρό που ονομάζεται «πόσιμο διάλυμα επανυδάτωσης» ή «πόσιμο διάλυμα ηλεκτρολυτών». Το διάλυμα αυτό βοηθά στην αντικατάσταση του νερού, των αλάτων και του καλίου που χάνει το μωρό σας λόγω της διάρροιας.

Πόσο καιρό διαρκεί η διάρροια;

Η διάρροια συνήθως διαρκεί 3 έως 7 ημέρες. Ο χρόνος για τον οποίο εξακολουθούν να εμφανίζονται χαλαρά κόπρανα δεν είναι συνήθως πηγή ανησυχίας. Πιο σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί ότι το μωρό σας προσλαμβάνει αρκετά υγρά ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση κατά το διάστημα αυτό.

Πως μπορώ να αποτρέψω τη διάρροια;

  • Να πλένετε τα χέρια σας αφού πάτε στην τουαλέτα ή όταν αλλάξετε τις πάνες του μωρού και πριν ετοιμάσετε το φαγητό του.
  • Μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα και μην καταναλώσετε τροφές που πιθανόν να έχουν μολυνθεί από βακτήρια.
  • Μην δίνετε στο παιδί σας απεριόριστες ποσότητες ζαχαρούχων αναψυκτικών ή χυμών, καθώς μπορούν να προκαλέσουν υδαρή κόπρανα.

Πηγή:wyethnutrition.gr

Πώς αλλάζει το σώμα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση;

Με συμπτώματα κατάθλιψης μία στις τρεις έγκυοι

Μικρόβια στα σχολεία… μάθε το παιδί σου να προφυλάσσεται