Δίδυμη κύηση: Εβδομάδες 29 – 40

Δίδυμη κύηση: Εβδομάδες 29 – 40

τοκετό

Συγχαρητήρια! Έχετε διανύσει πολύ μεγάλο μέρος της δίδυμης εγκυμοσύνης σας. Από δω και πέρα χρειάζεται περισσότερο ξεκούραση, προσοχή και όλα θα πάνε μια χαρά!

[babyPostAd]Τι συμβαίνει όμως στη μαμά αλλά και στα μωρά στο τελευταίο τρίμηνο της δίδυμης κύησης; Διαβάστε στο ημερολόγιο εβδομάδα ανά εβδομάδα.

Εβδομάδες 29-32

Τα μωρά

Μόλις μπήκατε στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης σας! Η ανάπτυξη των διδύμων σας προχωρά με ρυθμό συγκρίσιμο με τις μονήρεις κυήσεις σε αυτό το στάδιο. Κατά την εβδομάδα 32 το μήκος τους είναι περίπου 40 εκ.  και το βάρος τους περίπου 1,6 κιλά. Έχουν πια περισσότερο λίπος και η σκελετική τους δομή είναι πλήρης, αν και τα οστά θα παραμείνουν μαλακά και εύκαμπτα μέχρι και τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, όταν θα αρχίσουν να αποθηκεύουν το ασβέστιο και το σίδηρο. Επίσης, το μέγεθος του σώματος τους είναι ανάλογο σε σχέση με το μέγεθος του κεφαλιού, που φαινόταν δυσανάλογα μεγαλύτερο μέχρι τώρα.

Σε αυτή τη φάση κάποια μωρά έχουν ήδη γυρίσει το κεφάλι προς το κάτω και ο πλακούντας έχει πια ωριμάσει. Οι κινήσεις των μωρών είναι ζωηρές και ξεκάθαρες, αν και συγκριτικά με τις κινήσεις στις μονήρεις κυήσεις είναι λιγότερες, καθώς ο χώρος που έχουν μέσα στη μήτρα είναι πιο περιορισμένος.

Η μαμά

Πολλές μητέρες που κυοφόρησαν δίδυμα θα σας πουν πόσο άβολα αρχίζουν να νοιώθουν σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Η κούραση έχει γίνει πιο έντονη και είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί μια άνετη θέση στον ύπνο αλλά και στο κάθισμα. Τα κάτω άκρα μπορεί να είναι τώρα αρκετά πρησμένα, ειδικά αν δεν καταφέρνετε να βάλετε τα πόδια σας ψηλά κάποιες ώρες της ημέρας. Ακόμη, μπορεί να νοιώθετε πόνο στην πλάτη ή να επιδεινωθεί ο πόνος, αν τον είχατε από πριν. Πολλές φορές συναντάται δύσπνοια και οι βαθιές αναπνοές γίνονται με δυσκολία. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να ξεκουράζεστε, καθώς η περίπτωση πρόωρου τοκετού είναι αυξημένη στις δίδυμες κυήσεις. Σε αυτή τη φάση, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, μπορείτε να επιλέξετε ένα παιδίατρο για τα δίδυμα σας.

Εβδομάδες 33-36

Τα μωρά

Τα δίδυμά σας έχουν πολύ περιορισμένο χώρο σε αυτό το στάδιο. Το μήκος τους είναι πια περίπου 50 εκατοστά και το βάρος τους μπορεί και να ξεπερνά τα 2,5 κιλά. Η αύξηση του σωματικού τους βάρους θα επιβραδυνθεί τώρα λίγο σε σύγκριση με το βάρος ενός μωρού, αλλά σε αυτή τη φάση αναπτύσσονται οι πνεύμονες και γίνεται η προετοιμασία για την πρώτη ανάσα. Η κινητική τους ανάπτυξη είναι όλο και πιο σύνθετη και πολύ λιγότερο αντανακλαστική, όπως ήταν μέχρι τώρα. Επίσης τώρα δημιουργούνται τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Όταν τα μωρά είναι ξύπνια, τα ματάκια τους είναι ανοιχτά και μπορούν να διακρίνουν το εξωτερικό φως.

Η μαμά

Σε αυτή τη φάση νοιώθετε έντονο αίσθημα βάρους στο κάτω μέρος της κοιλιάς και οι κινήσεις γίνονται δυσκολότερες. Ακόμη μπορεί να υπάρξει μια αύξηση σε συσπάσεις Braxton-Hicks, αλλά θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας αν οι συσπάσεις επιμένουν ή αν είναι επώδυνες (θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι του πρόωρου τοκετού). Σίγουρα υπάρχει έντονη πίεση στην ουροδόχο κύστη και κατά συνέπεια συχνή ούρηση. Οι καούρες κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές μητέρες σε αυτό το στάδιο και το στομάχι κάνει αγώνα για να εξασφαλίσει τον κατάλληλο χώρο που απαιτείται για το  πεπτικό σύστημα. Πολλές γυναίκες θα παρατηρήσουν επίσης υγρό που εκκρίνεται από τους μαστούς τους. Αυτό είναι γνωστό ως πρωτόγαλα και, αν αποφασίσετε να θηλάσετε τα δίδυμά σας, αυτή θα είναι η πρώτη τροφή που θα πάρουν. Για πολλές γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα η εγκυμοσύνη τελειώνει την εβδομάδα αυτή. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο μιας προγραμματισμένης καισαρικής τομής με το γιατρό σας, σε περίπτωση που ο φυσιολογικός τοκετός δεν είναι εφικτός, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στις δίδυμες κυήσεις.

Εβδομάδες 37-40

Η αλήθεια είναι πως λίγες είναι οι μητέρες που κυοφορούν τα δίδυμά τους μέχρι την εβδομάδα 40. Στο μεγαλύτερο ποσοστό ο τοκετός πραγματοποιείται μέχρι την εβδομάδα 37 – μπορεί και αρκετά νωρίτερα. Θα πρέπει να αισθάνεστε πολύ περήφανες που καταφέρατε να φτάσετε μέχρι εδώ. Οι περισσότερες γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα, σε αυτό το στάδιο βιώνουν μια σειρά από πόνους, άγρυπνες νύχτες, τρομερή καούρα, πρησμένα πόδια, προβλήματα δύσπνοιας και μια τεράστια, δυσκίνητη κοιλιά. Αλλά, να έχετε κατά νου, ότι η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο τέλος της και σύντομα θα έχετε τα μωρά σας στην αγκαλιά σας και θα νοιώθετε και πάλι ανάλαφρο το σώμα σας.

Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή τώρα σε όλα τα σημάδια τοκετού, όπως σε αίσθημα πληρότητας ή πίεσης στην πύελο, αλλαγή ή αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, κηλίδες αίματος ή αιμορραγία, αμνιακό υγρό, και φυσικά τυχόν συσπάσεις.

Πηγή:   mytwins.gr

Διαβάστε ακόμη:  

Tα έμβρυα αναγνωρίζουν τα πρόσωπα από την μήτρα!

To υπέροχο δώρο του να μπορείς να βγεις μια βραδιά μόνο με τον άντρα σου

18 φωτογραφίες που αποδεικνύουν οτι η οικογένεια είναι η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας!