To ηλεκτρονικό βιβλίο Little Emily (Το κοτσάνι του πετροκέρασου στην ελληνική έκδοση) του Ευγένιου Τριβιζά κέρδισε το βραβείο καλύτερου διαδραστικού βιβλίου της χρονιάς για παιδιά προσχολικής ηλικίας από τα παγκόσμιας ακτινοβολίας KidscreenAwards των ΗΠΑ.
Το βραβείο διεκδίκησαν μαζί με τον εκδοτικό οίκο Ever After Tales (την εταιρία που εδρεύει στο Λος Αντζελες και εκδίδει τα e-books του Έλληνα παραμυθά), ο κολοσσός της Disney με το Story Central και η Play Date Digital της πολυεθνικής Hasbro με το My Little Pony. Οι αντίπαλοι τεράστιοι, η νίκη του σημαντική, καθόλου όμως απροσδόκητη.
“Τον γνωρίζουν και τον αγαπούν πιστεύω και τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Είναι τόσο αιχμηρός, που μπορεί να διαπεράσει επηρεάζοντας και το μη συμβαίνον” έχει πει η Κική Δημουλά για τον άντρα που μπορεί να αλλάζει δέρμα περνώντας από το ποινικό δίκαιο και τη συγκριτική εγκληματολογία που σπούδασε και ειδικεύτηκε, στη συγγραφή παιδικών βιβλίων.
Παραγωγικότατος, ονειρικός, ο Τριβιζάς δεν χρειάζεται καμία διάκριση για να μας υπενθυμίσει την αξία του. Οποιοδήποτε από τα περισσότερα από 120 βιβλία του αποδεικνύει γιατί ο Τριβιζάς που παραμένει “ποιητικότατα επιθετικός στην καθιερωμένη μορφή του παραμυθιού, δεν το καταργεί, απλώς του αλλάζει της πλοκής τα μάγια, δίνει υπόσταση στο απίθανο, προτείνει νέα οπτική γωνία μέσω της οποίας τα δεδομένα χάνουν την απολυτότητά τους, ανοίγοντας έτσι στη φαντασία νέους δρόμους για μια πιο φιλελεύθερη άσκησή της” είναι ένας άριστος παιδαγωγός.
Παίζοντας ιδιοφυώς με τη γλώσσα και το χιούμορ του παραλόγου, στοιχεία που πρυτανεύουν στα έργα του ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ήδη κατακτήσει τη διεθνή λογοτεχνική σκηνή από το 1993, όταν το έργο του Τα Τρία Μικρά Λυκάκια και το Μεγάλο Κακό Γουρούνι, εικονογραφημένο από την Helen Oxenbury κατέκτησε τη δεύτερη θέση σε λίστα των παιδικών best sellers στις ΗΠΑ.
“Προσωπικά ανατρέχω στα έργα του Ευγένιου Τριβιζά όταν θέλω να καθαρίσω τη σκέψη μου από την καθημερινότητα, να αναζητήσω την ευαισθησία των παιδικών μου χρόνων, να γελάσω από έκπληξη και χαρά για κάτι ιδιόρρυθμο, που με οδηγεί στον ορθό λόγο” έχει πει για τον δημιουργό της Φρουτοπίας ανάμεσα σε άλλα η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Νίκη Γουλανδρή.
“Το πιο πετυχημένο παραμύθι του Τριβιζά είναι ο ισχυρισμός ότι τα κείμενά του είναι παραμύθια για παιδιά” συμπλήρωσε για τον μάστορα της φαντασίας ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης.
Δεν μπορούσε να ειπωθεί κάτι καλύτερο για τον Έλληνα παραμυθά που συγκινεί, καλλιεργεί και βραβεύεται γιατί είναι άθλος να υπερασπίζεσαι την παιδικότητα σε δύσκολους καιρούς, είναι θαύμα να υπερασπίζεσαι το δικαίωμα στην απεριόριστη φαντασία.