Σημάδια που υποδηλώνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο:
- Ζητά να πηγαίνει στη τουαλέτα από μόνο του.
- Κατά το μεσημεργιανό ύπνο ξυπνά με στεγνή πάνα.
- Όταν λερώνεται θέλει αμέσως να το καθαρίσετε.
- Εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη τουαλέτα.
Εξοπλισμός:
αποστειρωτικά, βρακάκια νάιλον, βρακάκια, γιογιό, καθισματάκι τουαλέτας, σκαλοπατάκι για να μπορεί να ανεβαίνει στη τουαλέτα, παντοφλάκια πλαστικά.
- Αρχικά επιβάλλεται εσείς οι ίδιοι να είστε ψυχολογικά έτοιμοι για αυτή την εκμάθηση.
- Από 2 χρονών τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν στο να ελέγχουν τους σφιγκτήρες τους κατά την διάρκεια της ημέρας.
- Για τις πρώτες ημέρες χρειάζεται να περιοριστείτε στο σπίτι και να φοράτε στο παιδί σας μόνο βρακί από κάτω.
- Καλύτερα να το ξεκινήσετε όταν ο καιρός είναι ζεστός.
- Μπορείτε να βάζετε το γιογιό στο σαλόνι ενθαρρύνοντας το παιδί να καθίσει και να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διαβάσει παραμύθι, με αυτό το τρόπο μπορεί να αφαιρεθεί και να κάνει πιπί ή κακά στο γιογιό του.
- Το γιογιό το χρησιμοποιείτε στην αρχή και μετέπειτα μαθαίνεται το καθισματάκι που τοποθετείται στη τουαλέτα.
- Τις πρώτες ημέρες δίνετε συνεχώς νερό, εάν δεν διψά τότε του δίνεται αλμυρά για να ζητήσει πιο εύκολα το νεράκι του. Προσπαθείτε να το βάζετε στο καθικάκι πολύ τακτικά μέχρι να αντιληφθεί την διαδικασία. Επίσης είναι βοηθητικό να βλέπει το νερό να τρέχει ή να το αγγίζει.
- Να είστε έτοιμοι για ατυχήματα, είναι στο πρόγραμμα της εκμάθησης, μην θυμώνετε, είναι φυσιολογικό να τα κάνει πάνω του.
- Παραδειγματίστε το παιδί πως χρησιμοποιείτε εσείς τη τουαλέτα ή ενθαρρύνετε τα αδελφάκια του να του δείξουν πώς και αυτοί μπορούν να κάνουν μόνοι τους την ανάγκη τους στη τουαλέτα.
- Για να είναι πιο ενδιαφέρον η όλη η διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστές ταμπλέτες στο καζανάκι ώστε το παιδί να ενθουσιάζετε από το χρωματιστό νερό.
Ώρα να αποχωριστεί τις πάνες!!!
- Για να βοηθήσετε τα αγόρια, μπορείτε να κολλήσετε ένα κυκλικό αδιάβροχο αυτοκόλλητο μέσα στην λεκάνη ούτως ώστε να έχει στόχο αυτό το σημαδάκι!
- Μην χρησιμοποιείτε κάποιες φορές πάνες γιατί συγχύζεται το παιδί, εάν πάλι σας ζητήσει πιπί και είστε κάπου που είναι δύσκολη η πρόσβαση στη τουαλέτα μη του πείτε να κάνει πάνω του γιατί του φορέσατε πάνα, θα παλλινδρομήσει. Φροντίστε όπου πηγαίνετε να έχετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
- Έαν είστε στην αρχική φάση και έχετε κάπου να πάτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρακιά με νάιλον για να προλάβετε κάποιο ατύχημα. Το παιδί μόλις βραχεί λιγάκι το αισθάνεται και ζητά να πάει τουαλέτα, αυτά τα βρακιά δεν επιτρέπουν στα ούρα ή στα κακά να βγουν έξω, εκτός εάν το παιδί ουρήσει πάρα πολύ. Πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται, υπάρχουν διάφορα στην αγορά. Το παιδί αισθάνεται ότι φοράει βρακάκι και όχι πάνα. Προσοχή δεν πρέπει να γίνεται συχνή χρήση γιατί καθυστερείτε έτσι την εκμάθηση σας.
- Δώστε χρόνο, κάποια παιδιά μπορεί να χρειαστούν 6 μήνες μέχρι να μάθουν εντελώς.
- Στα ατυχήματα λέμε ΄΄δε πειράζει, την επόμενη φορά αγάπη μου στη τουαλέτα΄΄.
- Εάν σας δυσκολεύει στο σκούπισμα τότε δοκιμάστε διάφορα υλικά (σφουγγάρι, πετσέτα, βρεγμένο χαρτί) ή μπορείτε να το πλένετε στο μπάνιο με άφθονο νερό.
- Εάν πάλι παίζει με το χαρτί τότε του δίνεται εσείς μια συγκεκριμένη ποσότητα. Μπορεί το ίδιο να κόβει την συγκεκριμένη ποσότητα κάτω από τις δικές σας οδηγίες. Εάν πάλι δεν συνεργάζεται κρύψετε το κάπου που δε το βλέπει και χρησιμοποιείστε υγρά μαντηλάκια.
- Εφαρμόστε κάποιο τραγούδι για το το χώρο της τουαλέτας.
- Όποτε το παιδί τα καταφέρνει τότε το επαινείτε έντονα.
- Μπορείτε να κολλήσετε στο τοίχο της τουαλέτας μια πινακίδα και κάθε φορά που το παιδί σας συνεργάζεται να του βάζετε αυτοκόλλητα ή να του κολλήσετε αυτοκόλλητα στη μπλούζα του.
- Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο που δείχνουν άλλα παιδιά να εκπαιδεύονται στη τουαλέτα και μπορείτε να του τα δείχνετε για να παραδειγματίζεται.