[babyPostAd]Όσο το παιδί σας είναι ακόμη μωρό, τα πράγματα είναι εύκολα και απλά. Η κούνια του, η αγκαλιά σας και η φροντίδα σας είναι όλα όσα χρειάζεται. Καθώς, όμως, το μωράκι σας μεγαλώνει, μεγαλώνουν και οι ανάγκες του. Και φυσικά, αυξάνονται και οι απαιτήσεις στη διακόσμηση, αλλά και στον εξοπλισμό του παιδικού δωματίου.
Το άγχος σας στην προσπάθειά σας να σχεδιάσετε το δωμάτιο του παιδιού είναι πολύ μεγάλο. Άλλωστε, εκεί μέσα το παιδί σας θα παίζει, θα τρέχει, θα ζωγραφίζει, θα δημιουργεί, θα διαβάζει, θα δέχεται τους φίλους του και θα ακούει την αγαπημένη του μουσική.
Το παιδικό δωμάτιο θα είναι ο κόσμος του παιδιού σας για πάρα πολλά χρόνια. Εκεί μέσα θα ζήσει πολλές ενδιαφέρουσες και δημιουργικές στιγμές. Καθώς, λοιπόν, το παιδί σας θα αλλάζει και θα εξελίσσεται, το δωμάτιό του θα πρέπει να αλλάζει κι αυτό, για να μπορεί να του προσφέρει κάθε φορά τα απαραίτητα για την ηλικία του και την ψυχοκινητική του ανάπτυξη.
Ξεκινήστε, λοιπόν, το σχεδιασμό του δωματίου έχοντας πάντα υπόψη σας τις πολλές αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνετε στο μέλλον. Για να γλιτώσετε κόπο και χρήματα, θα πρέπει με μικρές και έξυπνες κινήσεις να το “μεταμορφώνετε” εύκολα σ’ έναν άνετο και λειτουργικό χώρο, όπου θα χαίρεται κάθε φορά να παίζει, να μελετάει, αλλά και να δημιουργεί!
Συχνά πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε το δωμάτιο του μωρού ή το παιδικό να γίνει πιο άνετο ή πώς θα χωρέσει όλη την απαραίτητη προίκα, ώστε και αυτό να νιώθει ελεύθερο -για να μπορεί να κινείται και να παίζει άνετα-, αλλά και αργότερα να μπορεί να διαβάζει ή να παίζει με τους φίλους του.
Άλλωστε, το παιδί μεγαλώνοντας “μαζεύει” διάφορα πράγματα, ενώ τα παιχνίδια και τα διάφορα αθλητικά είδη πολλές φορές συσσωρεύονται σε βαθμό απελπισίας, πνίγοντας το χώρο.
Εμείς σήμερα θα σας προτείνουμε εύκολες και απλές λύσεις, ώστε να κάνετε το μικρό δωμάτιο πιο μεγάλο και, κυρίως, να το προσαρμόσετε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε ηλικίας, αλλά και στην προσωπικότητα κάθε παιδιού, ανάλογα με την περίπτωση.
Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να φανταστείτε το χώρο σαν ένα άδειο κουτί, στο οποίο θα μπορείτε ανά διαστήματα να προσθέτετε αυτό το κάτι παραπάνω που θα χρειάζεται κάθε φορά ο ένοικός του για να νιώθει άνετα, σύμφωνα πάντα με το στάδιο ανάπτυξής του.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην παρασυρθείτε από το προσωπικό σας γούστο. Πολύ σύντομα το παιδί σας θα επιβάλλει τις δικές του προτιμήσεις στη διακόσμηση του δωματίου και τις δικές του ζωγραφιές, αφίσες ή φωτογραφίες. Εσείς πρέπει να φροντίσετε για τα παρακάτω:
- Το παιδικό δωμάτιο δεν πρέπει να είναι υπερφορτωμένο, αλλά ούτε και απογυμνωμένο.
- Πρέπει να είναι ηλιόλουστο, δροσερό και ήσυχο. Καλό είναι να βρίσκεται σε νοτιοανατολική θέση.
- Πρέπει να διαθέτει αρκετό ελεύθερο χώρο, για να κινείται το παιδί με άνεση, όπως και έπιπλα από ανθεκτικά υλικά που θα αντέξουν τη μελλοντική “κακομεταχείριση”.
0 – 12 μηνών
Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξής του το μωρό σας δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη διακόσμηση του δωματίου του. Αυτό που έχει ανάγκη είναι ένα ασφαλές, λειτουργικό και ήρεμο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κοιμάται ήσυχο, θα απολαμβάνει τα γεύματά του και θα ενεργοποιεί τις αισθήσεις του. Ένα βρεφικό δωμάτιο συνήθως χρειάζεται:
- Αλλαξιέρα με μεγάλη επιφάνεια για να αλλάζετε και να ντύνετε άνετα το μωρό. Είναι καλύτερα να επιλέξετε αλλαξιέρα – έπιπλο με συρτάρια στο κάτω μέρος, για να φυλάτε τα πράγματα του μωρού, αλλά και για να την χρησιμοποιήσετε αργότερα ως συρταριέρα.
- Ενδοεπικοινωνία. Για να το “ακούτε”, να είστε πάντα ήρεμοι και για να έχετε την πλήρη επίβλεψη, ενώ είστε σε διαφορετικό δωμάτιο από το μωράκι σας. Για να επιλέξετε κάποια με ηχείο ή με κάμερα, (ανάλογα με πόσο μεγάλο είναι το δωμάτιο) ακολουθήστε τη συμβουλή του παιδίατρου.
- Κούνια με προστατευτικά κάγκελα. Προτιμήστε ένα γερό ξύλινο κρεβάτι, με μη τοξικές βαφές για να είναι ακίνδυνο. Προσέξτε, επίσης, τα κάγκελα να έχουν το ενδεδειγμένο ύψος (περίπου 60 πόντους από το στρώμα), την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους (5,5 ώς 6,4 πόντους) και στρογγυλεμένες γωνίες. Για την ευκολότερη πρόσβαση των γονιών, είναι προτιμότερο τα κάγκελα ή η βάση του κρεβατιού να είναι μετακινούμενα. Καλό είναι να έχετε την κούνια του μωρού σας στο υπνοδωμάτιό σας μέχρι και τον 6 μήνα. Ιδανικά η κούνια του μωρού δεν πρέπει να είναι τοποθετημένη κοντά σε πόρτα, παράθυρο ή θερμαντικό σώμα. Τα μωρά δεν πρέπει να βρίσκονται σε πολύ θερμό ή ψυχρό περιβάλλον.
- Ντουλάπα για τα ρούχα και τα λευκά είδη του μωρού (αν το δωμάτιο δε διαθέτει εντοιχισμένη).
- Στρώμα. Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από σωστά υλικά και να είναι ανατομικό, για να στηρίζει σωστά τη σπονδυλική στήλη του μωρού. Το στρώμα καλό είναι πληροί τις αυστηρές Βρετανικές Προδιαγραφές Ασφαλείας 1877 και 7177. Επίσης, επειδή κάποια μικροσκοπικά ζωύφια της οικιακής σκόνης (τα ακάρεα) είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες, βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του στρώματος πλένεται στους 60° C. Αποφύγετε το μαξιλάρι και ντύστε εσωτερικά το κρεβάτι με ένα προστατευτικό από βαμβακερή επένδυση, για να μη χτυπάει το μωρό στα κάγκελα.
- Κρεμαστά παιχνιδάκια πάνω στην κούνια ή σε κάποιο άλλο μέρος του δωματίου, θα δώσουν στο χώρο μια παιχνιδιάρικη διάθεση και θα τραβήξουν την προσοχή του παιδιού.
- Παιχνίδια με μελωδίες, οι οποίες θα μπορούσαν να “ντύσουν” γλυκά το δωμάτιο, για να χαλαρώνουν και να νανουρίζουν το μωρό όποτε χρειάζεται.
- Μια άνετη πολυθρόνα για εσάς.
Να θυμάστε, ότι τα έπιπλα και το πάτωμα θα πρέπει να πλένονται εύκολα, το ίδιο και τα υφάσματα που θα επιλέξετε για κουρτίνες και καλύμματα. Το βαμβάκι είναι πάντα το καλύτερο υλικό για ένα βρεφικό δωμάτιο. Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι παπλώματα και βαριές κουβέρτες δεν είναι κατάλληλα για μωρά κάτω των 12 μηνών, γιατί υπάρχει περίπτωση υπερθέρμανσης.
Επιλέξτε για τους τοίχους χρώματα απαλά, που έχουν κατευναστική επίδραση, για να προδιαθέτουν πιο εύκολα για ύπνο. Σε κάποια σημεία, όμως, επιλέξτε κάποια αντικείμενα με πιο έντονα χρωματικά ερεθίσματα για τις ώρες που το μωρό σας θα είναι ξύπνιο. Πάνινα πολύχρωμα ταμπλό, μπορντούρες (τις οποίες εύκολα αφαιρείτε στο μέλλον) ή ακόμη και ζωγραφική τοίχου εξασφαλίζουν τα απαραίτητα ερεθίσματα.
Όσον αφορά τα σχέδια των επίπλων, τα γλυκύτατα μπεμπέ μοτίβα μπορεί τώρα να σας φαίνονται υπέροχα, όταν όμως το μωρό αρχίζει να μεγαλώνει μπορεί να μην ενθουσιαστεί και τόσο μαζί τους. Το χρώμα του ξύλου, λοιπόν, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο ασφαλή, διαχρονική και βέβαια οικονομική επιλογή.
1 – 3 ετών
Κοντά στα πρώτα του γενέθλια το μικρό σας έχει ήδη αρχίσει να κάνει τα πρώτα του ανεξάρτητα μικρά βηματάκια. Στην αρχή δειλά, δειλά και με βοήθεια, όμως περίπου στα δύο του χρόνια το μικρό σας θα σας εκπλήξει με τα τρεξίματα, τα πηδηματάκια και τα σκαρφαλώματά του. Σ’ αυτή τη φάση, λοιπόν, που το παιδί σας θέλει να “ανακαλύψει τον κόσμο”, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια του παιδικού δωματίου.
Ήρθε η ώρα να σπρώξετε τα έπιπλα στον τοίχο, να τα στερεώσετε καλά σ’ αυτόν και να αφήσετε όσο περισσότερο κενό χώρο για παιχνίδι. Τώρα μπορείτε να κάνετε περισσότερα πράγματα με τη διακόσμηση, ώστε ο χώρος να είναι λειτουργικός, αλλά παράλληλα γεμάτος ερεθίσματα.
- Αποφύγετε διακοσμητικά με μακριούς σπάγκους, κορδόνια, κορδέλες και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να θέσει τη ζωή του παιδιού σας σε κίνδυνο.
- Καλύψτε με ειδικά προστατευτικά που θα βρείτε στα καταστήματα όλες τις πρίζες του παιδικού δωματίου. Προτιμήστε τα πλαστικά καλύμματα, που καλύπτουν τις πρίζες σε όλη τους την επιφάνεια. Τα πιτσιρίκια συνηθίζουν να ανακαλύπτουν δια της αφής τον κόσμο γύρω τους και να βάζουν τα δάχτυλά τους στις πρίζες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Επίσης, απομακρύνετε τα ηλεκτρικά καλώδια από το οπτικό πεδίο του παιδιού, κρύβοντάς τα κάτω από έπιπλα ή επενδύοντας σε μια βάση διαχείρισης καλωδίων, για να μην μπορεί να τα φτάσει.
- Εμποδίστε την πρόσβαση στο μπαλκόνι, ασφαλίζοντας τις εξωτερικές πόρτες σε ψηλό σημείο. Φροντίστε και για την ασφάλεια στα κάγκελα, γιατί μόλις το παιδί σας κάνει τα πρώτα του βήματα, θα καταλάβετε ότι παρά το μικρό του μέγεθος θα κυκλοφορεί σε όλο το σπίτι σαν σίφουνας. Τα προστατευτικά κάγκελα του μπαλκονιού πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1.10μ., ώστε να είστε σίγουροι ότι το παιδί δε θα μπορέσει να τα σκαρφαλώσει. Αυτό όμως δεν αρκεί, όσο το παιδί μεγαλώνει. Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι το παιδί δε θα μπορέσει να μεταφέρει κάποια κούτα ή καρέκλα, που θα του επιτρέψει να υπερβεί το ύψος του μπαλκονιού. Προτιμήστε κάγκελα που βιδώνουν στον τοίχο, ώστε να αντέξουν στην πίεση ενός αποφασιστικού και επίμονου παιδιού.
- Τα τζάμια στα παράθυρα πρέπει να είναι επάλληλα ή συρόμενα. Αυτά που ανοίγουν προς τα μέσα δεν είναι καθόλου ασφαλή, γιατί, καθώς το παιδί σηκώνεται και κινείται μέσα στο χώρο, μπορεί να χτυπήσει στο κεφάλι. Οι τζαμαρίες πρέπει να είναι επικαλυμμένες με ειδική μεμβράνη που να συγκρατεί τα θραύσματα σε περίπτωση σπασίματος. Επίσης, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πτυσσόμενες πόρτες τύπου ακορντεόν σε σχήμα V ή ρόμβου. Χρησιμοποιείτε στοπ στις πόρτες για να μην κλείνουν απότομα και με θόρυβο, όταν δημιουργείται ρεύμα.
- Το πάτωμα δεν πρέπει να έχει σκαλιά ή διαφορετικά επίπεδα, ώστε το παιδί να μην κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει. Με άλλα λόγια, το δωμάτιο πρέπει να είναι μια ενιαία επιφάνεια, καθαρή από διάφορα αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν το παιδί. Σε ότι αφορά το δάπεδο, ιδανικό είναι το ξύλινο πάτωμα (ζεστό και πρακτικό). Η επιλογή του χαλιού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Προσέξτε πολύ τις προδιαγραφές του, γιατί ενδέχεται να περιέχει βλαβερές ουσίες. Μην ξεχνάτε, ότι τα παιδιά έχουν την τάση να κυλιούνται, να τρίβονται και να τρέχουν πάνω στο χαλί. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο κίνδυνος για έγκαυμα εξαιτίας της τριβής στο χαλί είναι έντονος και τα κρούσματα συχνά.
- Η επένδυση του πατώματος με τα ειδικά συναρμολογούμενα πλαστικά μέρη που απορροφούν τους κραδασμούς, μειώνουν το θόρυβο και προστατεύουν το παιδί όταν πέφτει.
- Τοποθετήστε στόρια χωρίς κορδόνια και αποφύγετε κουρτίνες με κορδόνια ή φούντες, γιατί μπορούν να προκαλέσουν αιτία ασφυξίας. Αν έχετε κουρτίνες τύπου roman, μαζέψτε τα κορδόνια και στερεώστε τα ψηλά, για να μη μπορεί το παιδί να τα φτάσει.
- Απειλή για την ασφάλεια ενός παιδιού είναι οι λάμπες και τα φωτιστικά, που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αυτά να βρίσκονται ψηλά, σε μέρη που δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά. Από την άλλη, ο χαμηλός φωτισμός δε θα πρέπει να λείπει από το παιδικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περίπτωση που το παιδί ξυπνήσει.
- Τοποθετήστε στο δωμάτιο χάρτινα ή πλαστικά κουτιά, για να αποθηκεύει το παιδί τα παιχνίδια του.
- Μην ξεχνάτε να αφιερώσετε ένα κομμάτι του τοίχου ή ένα φύλλο της ντουλάπας στη διάθεση του μικρού καλλιτέχνη, ο οποίος προκειμένου να εξωτερικεύσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες δε θα διστάσει να πειραματιστεί σε τοίχους και κουρτίνες. Προνοείστε, λοιπόν, και καλύψτε μια μεγάλη επιφάνεια με ένα κομμάτι μαυροπίνακα, ο οποίος θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού με το πέρασμα του χρόνου.
- Τέλος, ήρθε η ώρα για τη μετάβαση του μικρού σας από την κούνια στο κρεβάτι του.
3 – 6 ετών
Μήνα με το μήνα οι δεξιότητες του παιδιού καλυτερεύουν και παρατηρείτε ξεκάθαρα πως του αρέσει πολύ να καταπιάνεται με κατασκευές, χρώματα, χαρτάκια και κόλλες. Σε αυτές τις ηλικίες η δημιουργικότητα είναι σε πρώτο πλάνο. Τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον για επιτραπέζια που δεν απαιτούν ανάγνωση, για εργαλεία, ζυμάρια και πλαστελίνες για να πλάθουν σχήματα, για κούκλες, για κύβους και τουβλάκια για σύνθετες κατασκευές, για μπάλες, για μικρά παζλ με 5 – 6 κομμάτια και για πολλές χειροτεχνίες, αλλά και ζωγραφική.
- Τα βασικά έπιπλα ήδη υπάρχουν: το κρεβατάκι και η ντουλάπα, η αλλαξιέρα που λειτουργεί μόνο ως συρταριέρα, αλλά και τα διάφορα κουτιά που λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι, όπως και ο μαυροπίνακας. Τώρα αυτό που χρειάζεται να προσθέσετε είναι μια μικρή βιβλιοθήκη. Σ’ αυτή θα βάλετε μερικά βιβλιαράκια, ένα μπλοκ ζωγραφικής και ένα σετ με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και κηρομπογιές, ψαλιδάκια, χάρακες και στένσιλ για χειροτεχνίες και μερικά απλά παζλ. Φροντίστε τα ράφια να είναι χαμηλά, έτσι ώστε το παιδί να βρίσκει αυτά που θέλει εύκολα, αλλά και να τα βάζει πίσω στη θέση τους ακόμη ευκολότερα.
- Μπορείτε, επίσης, να εξοπλίσετε το δωμάτιο με ένα τραπεζάκι δραστηριοτήτων και δυο, τρεις παιδικές καρεκλίτσες. Εκεί, το παιδί θα μπορεί να κάθεται να ζωγραφίζει, να ασχολείται με τις χειροτεχνίες του, αλλά και να ξεφυλλίζει βιβλία ή να παίζει μόνο του ή παρέα με κάποιο άλλο παιδάκι.
- Σε αυτή τη φάση τα παιδιά είναι σε θέση να μάθουν να οργανώνουν και να ταξινομούν σωστά τα πράγματα στο χώρο τους. Μπορείτε, λοιπόν, να προσθέσετε ένα μικρό, χαμηλό ραφάκι πάνω στο οποίο θα υπάρχουν πολύχρωμα δοχεία με ετικέτες ή φωτογραφίες αντικειμένων, για να οργανώνει το παιδί κάποια μικροπράγματα, όπως π.χ. τα τουβλάκια ή τις πλαστελίνες του. Χρησιμοποιήστε φυσικό ξύλο για το ραφάκι και φροντίστε οι διαστάσεις του να προορίζονται για ένα μικρό παιδί και όχι για μεγάλους -πράγμα το οποίο συχνά παραβλέπουμε-, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι εκείνο θα διοχετεύει όλη του τη δημιουργικότητα με απόλυτη ασφάλεια.
- Θα πρέπει, επίσης, να σκεφθείτε πως τώρα το παιδί πηγαίνει παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως θα χρειαστεί μια γωνιά στον τοίχο για να “εκθέτει” τις δημιουργίες του. Έτσι, θα μπορεί να τις βλέπει, να καμαρώνει, αλλά και να εμπνέεται ακόμη περισσότερο.
- Επιπλέον, μπορείτε να βάλετε μια μικρή επιφάνεια από φελλό ή κάποιο άλλο παρόμοιο υλικό, για να μπορεί να καρφιτσώνει εκεί φωτογραφίες από οικογενειακές διακοπές, από πάρτι γενεθλίων ή από δραστηριότητες με τους φίλους του.
- Τέλος, για μια πιο χαρούμενη και άνετη ατμόσφαιρα, μπορείτε να τοποθετήσετε κούτες που μπορούν να είναι ενωμένες σε σετ ή και ανεξάρτητες, μαξιλάρια διαφόρων μεγεθών με έντονα και ζωηρά χρώματα και ένα μαλακό χαλί στο πάτωμα, ώστε να παίζει άνετα.
6 – 12 ετών
Το παιδί σιγά, σιγά μεγαλώνει και το δωμάτιο μεταμορφώνεται παράλληλα με την προσωπικότητα, τη διάθεση και τις απαιτήσεις του για μάθηση. Είναι πια γεγονός! Το παιδί πάει σχολείο και βρίσκεται καθημερινά σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Στόχος σας είναι να συνδυάσετε όσο καλύτερα μπορείτε τη διασκέδαση με την προσπάθεια να επεκτείνει τους ορίζοντες της γνώσης.
Σε αυτή τη φάση πολλοί γονείς επιλέγουν να ανακαινίσουν πλήρως το δωμάτιο του παιδιού προσφέροντάς του ένα δωμάτιο με κρεβάτι, κομοδίνο, βιβλιοθήκη και γραφείο. Αν, όμως, τα προηγούμενα χρόνια είχατε επιλέξει έπιπλα σε ουδέτερες (και όχι μπεμπέ) αποχρώσεις, μπορείτε απλά να επέμβετε στο χώρο κάνοντας μικρές, διορθωτικές επεμβάσεις.
Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσετε περισσότερα ράφια στην υπάρχουσα βιβλιοθήκη, θα αφαιρέσετε το τραπεζάκι δραστηριοτήτων και στη θέση του θα φτιάξετε ένα άνετο γραφείο που θα βοηθήσει το μικρό μαθητή να συγκεντρωθεί καλύτερα στο διάβασμά του.
- Επιλέξτε μια πλευρά στο χώρο του δωματίου, που φωτίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα από φυσικό φωτισμό και οργανώστε το γραφείο με τη βοήθεια του παιδιού σας. Το πώς θα οργανώσετε το γραφείο και με τι θα το εξοπλίσετε είναι κάτι που θα αποφασίσετε από κοινού.
- Μια μολυβοθήκη ή βάση οργάνωσης για τα μολύβια, τους μαρκαδόρους, το χάρακα, τους συνδετήρες και το ψαλιδάκι, κύβοι ή μπλοκ σημειώσεων, κάποια χαρτοθήκη, ντοσιέ και τετράδια είναι αρκετά για τη σωστή οργάνωση του γραφείου. Η τάξη και η σωστή οργάνωση του γραφείου είναι ένας ακόμη (έμπρακτος) τρόπος να μάθει την αξία τους και να συνειδητοποιήσει πως αυτά διευκολύνουν καθημερινά τη ζωή του. Βγείτε μαζί στα μαγαζιά και αφήστε το να επιλέξει βάσει της λίστας σας έξυπνα σχέδια και χαρούμενα χρώματα για τον εξοπλισμό του γραφείου, που θα το προδιαθέτουν ευχάριστα να εργάζεται εκεί.
- Εάν το γραφείο του είναι πολύ μικρό και δεν επαρκεί, τοποθετήστε μια μεγάλη ξύλινη τάβλα επάνω στα κλασικά τρίγωνα πόδια – στηρίγματα από ξύλο, ώστε να δημιουργεί και να μελετά το παιδί με άνεση επάνω σ’ αυτήν, αλλά και να χειρίζεται αργότερα με ευκολία το κομπιούτερ του.
- Ο μαυροπίνακας παραμένει. Στον τοίχο, όμως, και συγκεκριμένα πάνω από το γραφείο του παιδιού μπορείτε να προσθέσετε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα μαθήματα και οι δραστηριότητες της εβδομάδας. Έτσι, το παιδί θα μπορεί να ανατρέχει εκεί, όταν δεν είναι σίγουρο για κάτι, αλλά και για να οργανώνει καλύτερα όχι μόνο το διάβασμα, αλλά και το χρόνο του.
- Όμως, μην ξεχνάτε! Όπως είπαμε, το γραφείο προορίζεται για διάβασμα, εργασίες και συγκεκριμένες δραστηριότητες του παιδιού και δε θα πρέπει να αντικαταστήσει ή να καλύψει την ανάγκη και το δικαίωμά του για παιχνίδι. Μια άλλη όμορφη γωνιά μέσα στο δωμάτιο διαμορφωμένη για τη ψυχαγωγία και το παιχνίδι του θα ευνοήσει αυτό το διαχωρισμό και θα κάνει ξεκάθαρο στο παιδί, ότι μόλις τελειώσει με το διάβασμά του μπορεί να πάει να παίξει. Μη γεμίζετε, λοιπόν, το γραφείο με παιχνιδάκια και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα που είναι άσχετα με τα ενδιαφέροντά του.
- Πέρα από την τυπική διάταξη (κρεβάτι, γραφείο, βιβλιοθήκη, ντουλάπα, ράφια) θα πρέπει να μεταμορφώσετε και μια γωνιά σε χώρο… ριλάξ! Ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλετε σε κάποια ελεύθερη γωνιά του δωματίου μια άνετη πολυθρόνα, καθώς και μεγάλα μαξιλάρια. Επειδή στο μικρό δωμάτιο ο χώρος σίγουρα δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες του παιδιού, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε τους τοίχους καθ’ ύψος.
- Όπου βρείτε κενό χώρο τοποθετήστε ντουλάπια και ράφια. Επίσης, εκατέρωθεν και επάνω από το παράθυρο μπορείτε να τοποθετήσετε μικρές βιβλιοθήκες – ράφια ή ένα modular system, που μετατρέπεται ανάλογα με τις ανάγκες.
- Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στη γωνία που βρίσκεται το κρεβάτι. Μικρά και μεγάλα ράφια θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τοποθέτησης και τακτοποίησης των βιβλίων, των περιοδικών και των παιχνιδιών του παιδιού.
Πηγή: yeskid.gr