Δραστηριότητες αλληλεπίδρασης για βρέφη 4-5 μηνών

Κείμενο από τον Στέλιο Μαντούδη* για το babyradio

Στους 4 μήνες το μωρό αρχίζει να παρατηρεί τον κόσμο με έντονο ενδιαφέρον. Έχει ένα εξεταστικό βλέμμα και παρατηρεί τα πρόσωπα, όπως αναφέρει ο Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής.

Προτεραιότητά σας να περνάτε χρόνο με το μωρό σας

Η διάρκεια της εγρήγορσης του μωρού και οι ώρες που κάθεται στο relax και σας βλέπει έχουν αυξηθεί πολύ. Το μωράκι, μολονότι δε μιλά ακόμα, έχει ανάγκη από παρέα και από ερεθίσματα.

Ο ρόλος του γονέα είναι σημαντικός στην ανάπτυξή του

Ο κος Μαντούδης τονίζει ότι το μωράκι χρειάζεται την ενθάρρυνσή σας. Πρέπει να αφήσετε για λίγο τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας και να περνάτε χρόνο με το μωρό σας, να το ενθαρρύνετε να κοιτάζει, να παρατηρεί ό,τι γίνεται μέσα κι έξω από το σπίτι.

Ένα βρέφος που δεν το κινητοποιούμε να συμμετέχει, γίνεται ένα μωρό απαθές και άγνωμο. Κλείνεται στον εαυτό του και στο σιωπηλό κόσμο του.

Το μόνο που δε θα επιθυμούσαμε για το μωράκι μας είναι να γίνει απαθές. Αυτό που χρειάζεται είναι η αλληλεπίδραση. Θέλουμε να ψάξει, να περιεργάζεται με τα μάτια και τα χέρια ό,τι μπορεί.

Πως να παίξω με ένα βρέφος 4-5 μηνών. Πότε να σταματήσω το παιχνίδι

Όπως αναφέραμε, το βρέφος έχει μικρή συγκέντρωση προσοχής, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται να έχουμε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα κάθε φορά που παίζουμε μαζί του, κουδουνίστρες, κουτάκια, μπαλάκια, μαλακά ζωάκια. Με αυτό τον τρόπο δε χάνει το ενδιαφέρον του. Ωστόσο, το μωρό μπορεί εύκολα να βρεθεί σε κατάσταση υπερδιέγερσης και συνήθως μας το δείχνει στρέφοντας το κεφάλι δεξιά- αριστερά ή στρέφοντας τα μάτια του μακριά και τινάζοντας το σώμα του.

Αν του δοθούν πολλαπλά ερεθίσματα μπορεί να εκνευριστεί ή και να βάλει τα κλάματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να παρατηρείτε τις αντιδράσεις του. Μόλις αποκτήσετε λίγη εμπειρία, θα καταλαβαίνετε πότε θέλει την ησυχία του ώστε να το αφήνετε να αποφορτιστεί από την ένταση.

Η γνώμη του ειδικού

Η αλληλεπίδραση είναι το Α και το Ω για την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Ζωηρά παιχνίδια με το σώμα, αλληλεπίδραση με αντικείμενα, ομιλία και συζήτηση με το βρέφος, παρακίνηση να δει να γνωρίσει τον κόσμο που μας περιβάλλει είναι η συνταγή για να μεγαλώσουμε ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou