Έχετε τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της λοχείας;

Έχετε τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της λοχείας;

τριχόπτωση

Γεννήσατε πριν από λίγο καιρό και μέρα με τη μέρα παρατηρείτε τούφες από τα μαλλιά σας να πέφτουν. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε; Ο Δρ Μενέλαος Λυγνός μας απαντά. 

[babyPostAd]Τι είναι η τριχόπτωση της λοχείας;

Η ψυχική κατάσταση της γυναίκας κατά τη διάρκεια της λοχείας παρουσιάζεται ούτως ή άλλως «επιβαρυμένη». Η υπομονή της όμως δοκιμάζεται έτι περαιτέρω από τις απαιτήσεις φροντίδας του νέου μέλους (ή των νέων μελών) της οικογένειας. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά εμφανίζεται συχνά και η ενοχλητική τριχόπτωση.

Η τριχόπτωση στην ευαίσθητη περίοδο της λοχείας αποτελεί μια επιπλέον πηγή άγχους. Ειδικά εσείς, που γίνατε μητέρες για πρώτη φορά και έρχεστε αντιμέτωπη με το φαινόμενο αυτό, είναι φυσικό να αναρωτιέστε μήπως θα χάσετε όλα σας τα μαλλιά.

Μπορείτε να καθησυχαστείτε! Η τριχόπτωση της λοχείας είναι ένα φαινόμενο, που περιορίζεται συνήθως αυτόματα.

Πόσο διαρκεί η τριχόπτωση της λοχείας;

Συνήθως η τριχόπτωση διαρκεί από 2 μέχρι 6 εβδομάδες. Εντούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις, που η κορύφωσή της εντοπίζεται ακόμα και 4 μήνες από τον τοκετό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κόμη σας επανέρχεται στην κατάσταση, που βρισκόταν πριν από την εγκυμοσύνη πριν το μωράκι σας κλείσει τον πρώτο του χρόνο.

Συνεπώς μην ανησυχείτε και σε καμία περίπτωση μην πανικοβάλλεστε! Δεν θα χάσετε τα μαλλιά σας!

Υπάρχει περίπτωση η τριχόπτωση της λοχείας να συνδέεται με κάποια παθολογία;

Αν η τριχόπτωση εμμένει για περισσότερο από ένα χρόνο μετά από τη γέννηση του μωρού, θα ήταν καλό να ζητηθεί ιατρική συμβολή. Στις περιπτώσεις αυτές ενδέχεται να υφίσταται μια υποφώσκουσα φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε θυρεοειδίτις.

Η παθολογία αυτή είναι συνηθισμένη και η αντιμετώπισή της είναι συνήθως εύκολη, ταχεία και αποτελεσματική, ειδικά αν η διάγνωση γίνει νωρίς.

Τι είναι ο «κύκλος ζωής» της τρίχας;

Για να κατανοήσουμε το αίτιο αυτού του φαινομένου, ας δούμε ποιος είναι ο λεγόμενος «κύκλος ζωής» της τρίχας.

Αυτός ο κύκλος ζωής αποτελείται από τρεις βασικές φάσεις:

  • Αναγενής φάση: Διαρκεί από 2 έως 8 χρόνια. Η τρίχα αναπτύσσεται και μεγαλώνει.
  • Καταγενής φάση: Διαρκεί από 2 έως 3 μήνες. Είναι μια μεταβατική περίοδος ανάπαυσης του θύλακα της τρίχας.
  • Τελογενής φάση: Αρχίζει με το τέλος της καταγενούς φάσης, οπότε και η τρίχα πέφτει. Ακολουθεί η αντικατάστασή της από νέα τρίχα, η οποία ακολουθεί τον ίδιο κύκλο.

Σε γενικές γραμμές το 85% με 95% των τριχών της κεφαλής μιας γυναίκας βρίσκονται σε οποιαδήποτε στιγμή στην αναγενή φάση, δηλαδή αναπτύσσονται. Μόλις το 5% με 15% των τριχών βρίσκονται στην καταγενή φάση, δηλαδή αναπαύονται, ενώ στο τέλος της φάσης αυτής πέφτουν συνήθως, όταν χτενίζεστε ή λούζεστε. Κατά μέσο όρο μια γυναίκα χάνει κάθε ημέρα περίπου 100 τρίχες.

Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια της λοχείας και εμφανίζεται το φαινόμενο της τριχόπτωσης;

Ο κύκλος ζωής της τρίχας επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τα επίπεδα των ορμονών, που κυκλοφορούν στο αίμα της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της κύησης τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα είναι εξαιρετικά υψηλά. Οι ορμόνες αυτές δρουν στους θύλακες των τριχών και παρατείνουν τη φάση ανάπτυξής τους. Κατά συνέπεια αυξάνεται το ποσοστό των τριχών, που βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης, οπότε και η κόμη φαίνεται πιο πυκνή και υγιής.

Τα επίπεδα όμως των οιστρογόνων εμφανίζουν σημαντική κάμψη μετά από τον τοκετό. Έτσι μεγάλο ποσοστό των τριχών εισέρχονται απότομα στην καταγενή και εν συνεχεία στην τελογενή φάση, οπότε και πέφτουν. Αυτός είναι και ο λόγος, που παρατηρείται μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών, ειδικά στο βούρτσισμα ή στο λούσιμο.

Μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσω την τριχόπτωση;

Αφού, όπως προείπαμε, η τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της λοχείας εξαρτάται από τα επίπεδα των ορμονών, στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, για να την αναστείλετε. Αν και το φαινόμενο αυτό είναι μερικές φορές «εντυπωσιακό», αφού βλέπετε να φεύγουν τούφες μαλλιών, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, αφού η τριχόπτωση θα σταματήσει από μόνη της και τα μαλλιά σας θα επανέλθουν – στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων – στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση.

Μήπως υπάρχει κάτι, που θα πρέπει να αποφύγω;

Καλό θα ήταν, όσο διαρκεί η τριχόπτωση, να αποφευχθούν:

  • Παρεμβάσεις, που ταλαιπωρούν τα μαλλιά, όπως οι πλεξούδες ή τα ράστα, διότι τέτοιες κομμώσεις ασκούν τάση (τραβάνε) στις τρίχες
  • Η χρήση συσκευών, που θερμαίνουν το μαλλί, όπως είναι το σεσουάρ ή οι συσκευές, με τις οποίες δημιουργούνται μπούκλες.
  • Η χρήση βούρτσας ή χτένας με πυκνά δόντια, γιατί και αυτές ασκούν τάση στην τρίχα. Προτιμάτε τις χτένες με τα αραιά δόντια.
  • Η χρήση προϊόντων, που κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο «βαριά». Τέτοια προϊόντα είναι τα σαμπουάν, τα οποία συνδυάζονται με μαλακτικό (conditioner), τα μαλακτικά με «έντονη» δράση (intense conditioners). Προτιμάτε μαλακτικά για λεπτά και χωρίς όγκο μαλλιά. Καλό θα ήταν άλλωστε να απλώνετε το μαλακτικό κυρίως στην άκρη της τρίχας (αν απλώνετε το μαλακτικό μέχρι τη ρίζα, τα μαλλιά συνήθως φαίνονται πιο «βαριά»).

Υπάρχουν «τεχνάσματα», που καλύπτουν την τριχόπτωση;

  • Επιλέξτε σαμπουάν, που δίνουν όγκο στα μαλλιά. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συνήθως πρωτεΐνες, που καλύπτουν την τρίχα και κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο «γεμάτα».
  • Αλλάξτε το χτένισμά σας. Γενικά, τα κοντά κουρέματα τονίζουν τον όγκο των μαλλιών, ενώ γίνεται και πιο εύκολη η περιποίησή τους (αυτό είναι σημαντικό ειδικά τώρα, που οι ευθύνες σας μεγάλωσαν και ο χρόνος σας περιορίστηκε). Σε αυτόν τον τομέα βέβαια χρήσιμες συμβουλές θα μπορούσε να σας δώσει ο κομμωτής σας, όχι μόνο για το χτένισμα, που θα σας ταίριαζε, αλλά και για τη χρήση διάφορων αξεσουάρ, όπως κορδέλες, κοκαλάκια ή μπαντάνες, που θα βελτιώσουν την εμφάνισή σας.

Η διατροφή επηρεάζει την υγεία των μαλλιών;

Η σωστή διατροφή έχει ευεργετική επιρροή στην υγεία μας γενικότερα, άρα και στην υγεία των μαλλιών ειδικότερα.

Μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, χάρη στους αντιοξειδωτικούς παράγοντες, που περιέχουν, προστατεύει τους θύλακες των τριχών, ενώ παράλληλα προάγει και τη δημιουργία νέων τριχών στη θέση αυτών, που έπεσαν.

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, που θα μπορούσα να πάρω;

Χρήσιμα φαίνεται, πως είναι συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και Ε καθώς και ψευδάργυρο, αλλά και σίδηρο.

Άρα λοιπόν… η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι λοιπόν ένα σύνηθες και ενοχλητικό φαινόμενο, το οποίο όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτεί θεραπευτική παρέμβαση και αντιμετωπίζεται μόνο με αισθητικές παρεμβάσεις.

O Δρ Μενέλαος Κων. Λυγνός MSc, PhD είναι Μαιευτήρ Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Πηγή:   mytwins.gr

Διαβάστε ακόμη:

Λοχεία: Η μεταβατική περίοδος μετά το τοκετό

50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης έχουν οι θηλάζουσες

Μαμάδες μοιράζονται την τραυματική εμπειρία της επιλόχειας κατάθλιψης – Δείτε το συγκλονιστικό video