Εγκυμοσύνη & υγεία: 4 λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες

Εγκυμοσύνη & υγεία: 4 λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες

egkuos

Αν περιμένετε παιδί, γνωρίζετε ήδη ότι θα πρέπει να τρέφεστε υγιεινά, να κάνετε ήπια άσκηση και φυσικά να είστε συνεπείς στα ραντεβού με τον γιατρό σας, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου.

[babyPostAd]Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα για τα οποία πολλές γυναίκες έχουν στρεβλή άποψη ή ελλιπή ενημέρωση, βάζοντας συχνά σε κίνδυνο την υγεία τους ή την υγεία του εμβρύου.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

Τρώνε για δύο

Σχεδόν το 50% των εγκύων παίρνουν περισσότερο από το επιτρεπόμενο βάρος στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πολλές γυναίκες θεωρούν ότι στην εγκυμοσύνη πρέπει να διπλασιάσουν τις θερμίδες, κάτι που είναι απολύτως λάθος. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες στην εγκυμοσύνη έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας, πρόωρου τοκετού, διαβήτη κύησης, υπέρτασης, προεκλαμψίας, άπνοιας ύπνου και δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Τα δε βρέφη που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες είναι πιο πιθανό να έχουν γενετικές ανωμαλίες και να γίνουν παχύσαρκα μεγαλώνοντας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συστήνει στις γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 340 την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης και κατά 450 την ημέρα στο τρίτο τρίμηνο.

Εάν έχετε δίδυμη ή πολύδυμη κύηση ή είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή ένα διατροφολόγο.

Αποφεύγουν το σεξ

Εάν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, δεν υπάρχει άλλος λόγος να αποφεύγετε το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν μάλιστα η κύηση είναι τελειόμηνη, πολλοί γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις γυναίκες να κάνουν σεξ μέχρι και τον 9ο μήνα, καθώς αυτό τη βοηθάει στον φυσιολογικό τοκετό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προσταγλανδίνες, οι ορμόνες του σπέρματος, μαλακώνουν τον τράχηλο και προκαλούν συσπάσεις της μήτρας.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η κατάλληλη στάση στο σεξ, προκειμένου να μην πιέζεται η κοιλιά σας.

Αποφεύγουν τα εμβόλια

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κατά την κύηση ή την γαλουχία βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό της γρίπης έστω και εάν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. Ο ιός της γρίπης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου αλλά και στο έμβρυο για αυτό και η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης συστήνεται να γίνεται σε κάθε έγκυο που κυοφορεί κατά την περίοδο μετάδοσης της γρίπης (χειμερινοί μήνες). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός της εγκύου για τη γρίπη προστατεύει παράλληλα τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για τη γρίπη.
Επίσης ο εμβολιασμός της εγκύου με το εμβόλιο του τετάνου αποτελεί ένας από τα όπλα για την εξάλειψη του νεογνικού τετάνου που είναι μια από τις συχνότερες αιτίες νεογνικού θανάτου.
Παράλληλα τα τελευταία χρόνια η συχνότητα του κοκίτη ολοένα αυξάνεται εξαιτίας της εξασθένησης της ανοσίας (προστασία του οργανισμού από τη νόσο) που προσφέρει το εμβόλιο στην πορεία του χρόνου. Οι ενήλικες είναι η κύρια πηγή μετάδοσης της νόσου στα βρέφη κάτω των τριών μηνών που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από κοκίτη.
Γι’ αυτό το λόγο η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (ACIP) του CDC προτείνει τον εμβολιασμό με Tdap όλων των εγκύων σε κάθε εγκυμοσύνη κατά προτίμηση την 27η έως 28η βδομάδα της κύησης. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν έχουν ιστορικό νόσησης από κοκίτη διότι η νόσηση από κοκίτη δεν προσφέρει προστασία από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής.

Υπερβάλλουν με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν το παρακάνετε όμως με τις βιταμίνες και στα συμπληρώματα, κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι αυτό είναι καλό για εσάς ή ότι δεν θα βλάψετε το έμβρυο. Ο καλύτερος ασφαλέστερος τρόπος πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών είναι μέσω των τροφών.

ΠΗΓΗ: onmed.gr