“Eγώ πότε θα καταλάβω ότι είμαι έτοιμη να γίνω μαμά;”

“Eγώ πότε θα καταλάβω ότι είμαι έτοιμη να γίνω μαμά;”

"Eγώ πότε θα καταλάβω ότι είμαι έτοιμη να γίνω μαμά;"

Αν απάντηση είναι “Ναι”, τότε πότε είναι η δική σας κατάλληλη στιγμή να αποκτήσετε ένα μωράκι; Τη λύση του γρίφου -κατά βάθος- γνωρίζετε μόνο εσείς!

[babyPostAd]Από τη μια δε θέλετε να αφήσετε τη δουλειά σας, όμως, δεν μπορείτε να μην παραδεχτείτε πως σας αγχώνει το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι παλιές σας συμμαθήτριες έχουν κάνει ήδη το πρώτο τους παιδάκι! Αναπόφευκτα δημιουργούνται ερωτήματα του στιλ “εγώ πότε θα καταλάβω ότι είμαι έτοιμη να γίνω μαμά;”, “τώρα δεν θέλω παιδιά αλλά αν αργότερα αλλάξω γνώμη, θα μπορώ;”κ.λπ. που ζητούν απαντήσεις. Και μπορεί με την πρόοδο της επιστήμης να έχει παραταθεί το όριο της ηλικίας μιας γυναίκας για να γίνει μαμά, είναι γεγονός όμως πως η ηλικία και η γονιμότητα λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα.

20-29… Πιθανότητες με το μέρος σας

Μπορεί ο στόχος των περισσότερων γυναικών αυτής της ηλικίας να μην είναι η απόκτηση ενός παιδιού, αλλά η επαγγελματική εξέλιξη και καταξίωση, η συγκεκριμένη περίοδος, όμως, είναι η ιδανικότερη για τη μητρότητα.

Ας δούμε γιατί:

Σώμα που “συνεργάζεται”. Ο οργανισμός κάθε γυναίκας είναι υγιής και το γεννητικό της σύστημα πλήρως αναπτυγμένο για να μπορεί να υποστηρίξει την αναπαραγωγική διαδικασία. Το σώμα της είναι ξεκούραστο, γεγονός που εξασφαλίζει όχι μόνο την ευκολία της σύλληψης αλλά και την ολοκλήρωση της κύησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως αν αποφασίσετε να τεκνοποιήστε τώρα, είναι σχεδόν σίγουρο πως η πορεία της εγκυμοσύνης σας θα κυλήσει ομαλά, δίχως προβλήματα και επιπλοκές. Επιπλέον, λόγω της καλής κατάστασης του οργανισμού, μπορείτε να ζήσετε το μεγαλείο του φυσιολογικού τοκετού.

Μικρή διαφορά ηλικίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεκνοποίησης σε αυτή την ηλικία. Αποκτώντας τώρα το πρώτο σας παιδάκι, η διαφορά ηλικίας που θα έχετε θα είναι αρκετά μικρή, γεγονός που σας επιτρέπει να καταλαβαίνετε καλύτερα το παιδί κυρίως στα δύσκολα χρόνια της προεφηβείας και εφηβείας.

Υπάρχουν και μειονεκτήματα; Κάθε γυναίκα που αποφασίζει να ενσαρκώσει το ρόλο του γονιού ειδικά στα πρώτα χρόνια της συγκεκριμένης δεκαετίας, ουσιαστικά μεγαλώνει μαζί με το μωρό της. Μπορεί βιολογικά να είναι έτοιμη να τεκνοποιήσει, συνήθως, όμως, αποδεικνύεται αρκετά ανώριμη να αναλάβει τις ευθύνες που συνεπάγεται η μητρότητα. Τέλος, είναι γεγονός πως οι πολύ νεαρές μητέρες δεν προλαβαίνουν να αποκτήσουν εφόδια για τη ζωή τους μελλοντικά, όπως για παράδειγμα ένα πτυχίο.

30-39… Επόμενος στόχος: μητρότητα

Έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες επιλέγουν αυτή την περίοδο της ζωής τους να γίνουν μαμάδες μιας και τη θεωρούν κατάλληλη για τεκνοποίηση.

Πόσο δίκιο έχουν;

Σώμα που σας “υποστηρίζει”: Η αλήθεια είναι πως το σώμα σας δεν βρίσκεται στην ίδια φυσική κατάσταση που βρισκόταν πριν από μερικά χρόνια όσον αφορά τις αντοχές του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να αποθαρρύνεστε από την ιδέα της εγκυμοσύνης ή να φοβάστε! Έχετε κατά νου πως μπορεί ο οργανισμός σας να μην είναι το ίδιο γερός, αλλά μπορεί να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη!

Εγκυμοσύνη: Αποτέλεσμα επιλογής. Έχοντας αφοσιωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην καριέρα τους και εξελιχθεί στο βαθμό που θα ήθελαν ώστε να αισθάνονται καταξιωμένες και φυσικά εξασφαλίζοντας τις επιθυμητές οικονομικές απολαβές, οι περισσότερες γυναίκες καταλήγουν πως το χρονικό διάστημα μεταξύ των 30-39 είναι ιδανικό για να αποκτήσουν ένα παιδί. Κι αυτό γιατί έχουν πετύχει πολλούς από τους στόχους που μικρότερες είχαν θέσει, έχουν χαρεί τα νεανικά χρόνια τη ζωή τους, η σχέση τους με το σύντροφό τους έχει δοκιμαστεί περισσότερο, οι ίδιες έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμες να γεννήσουν και να μεγαλώσουν το παιδί τους. Επίσης, στις ηλικίες αυτές, έχει διαπιστωθεί πως “χτυπά” το βιολογικό ρολόι που… καλεί τις περισσότερες, εκτός από την ιδιότητα της γυναίκας, να επιδιώκουν να αποκτήσουν και αυτή της μαμάς.

Υπάρχουν και μειονεκτήματα; Πρέπει να ξέρετε πως η εγκυμοσύνη μετά τα 30 και κυρίως μετά τα 35, πιθανότατα να μην είναι και τόσο εύκολη. Εκτός από το γεγονός πως οι πιθανότητες σύλληψης όσο περνά ο καιρός μειώνονται σημαντικά, είναι απαραίτητο κατά την εξέλιξη της κύησης να υποβληθείτε σε περισσότερες εξετάσεις συγκριτικά με εκείνες που θα κάνατε αν μένατε έγκυος μια δεκαετία νωρίτερα. Και λέμε απαραίτητο, καθώς τώρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν στο έμβρυο συγγενείς ανωμαλίες, αλλά και παθήσεις σε εσάς όπως για παράδειγμα υψηλή πίεση, διαβήτης κ.λπ. Έτσι ο κίνδυνος να οδηγηθείτε στο μαιευτήριο νωρίτερα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού, λόγω πχ αποβολής ή αποκόλλησης του πλακούντα είναι σχετικά μεγαλύτερος. Εννοείται πως οι παραπάνω πιθανότητες αυξάνονται κατά πολύ στην περίπτωση που το βάρος σας απέχει αρκετά από το φυσιολογικό.

40+… Ποτέ δεν είναι αργά

Μπορεί μερικές από εσάς να θεωρείτε όχι ιδιαίτερα ασφαλή για εσάς και το έμβρυο την εγκυμοσύνη μετά τα 40, στις μέρες μας όμως δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν, πιστεύοντας πως τώρα είναι η σωστή στιγμή για εκείνες.

Η πρόοδος της επιστήμης “μαζί” σας. Χωρίς αμφιβολία τις τελευταίες δεκαετίες τα επιτεύγματα της Ιατρικής και συγκεκριμένα στο χώρο της Γενετικής και της Γυναικολογίας είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Η ραγδαία πρόοδος σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστούν εφικτή την εγκυμοσύνη χάρη της εξέλιξης στην ιατρική με την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη . Επίσης με τη λεπτομερή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης καθόλη τη διάρκειά της με σύγχρονα μηχανήματα και νέες μεθόδους αντιμετώπισης δυσάρεστων περιστατικών καθιστά εφικτή την ολοκλήρωση μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Εγκυμοσύνη: Κάνει καλό στην υγεία. Πολλοί υποστηρίζουν πως η εγκυμοσύνη μετά τα 40 λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία της γυναίκας γιατί την “ανανεώνει” σωματικά και ψυχολογικά. Από τη μια λοιπόν η υπερλειτουργία των εσωτερικών της οργάνων, η έκκριση ορμονών κ.λπ. και από την άλλη η ευτυχία που θα γίνει ή θα ξαναγίνει μαμά, ζώντας πάλι την εμπειρία του τοκετού και φυσικά της ανατροφής του παιδιού, την τονώνουν και την κάνουν να αισθάνεται πιο “ζωντανή”, πιο… νέα!

Υπάρχουν και μειονεκτήματα; Αρχικά οφείλουμε να τονίσουμε πως παρόλο που θέλετε να τεκνοποιήσετε μετά τα 40,δεν είναι και τόσο εύκολο μιας και τα ωάρια σας έχουν πολύ μικρότερη ικανότητα σύλληψης. Όσο μεγαλώνετε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην καταφέρετε να μείνετε έγκυος αλλά και στην περίπτωση της σύλληψης, να παρουσιαστούν προβλήματα στη διάρκεια της κύησης. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να γίνει μια σειρά επιπλέον εξετάσεων στα πλαίσια του καθιερωμένου προγεννητικού ελέγχου. Έχετε υπόψη σας πως λόγω της γήρανσης και της ατονίας του γεννητικού συστήματος, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη της κύησης, προεκλαμψία, αναιμία κ.λπ. που θα σας στερήσουν τη εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού. Εννοείται πως πριν επιχειρήσετε να μείνετε έγκυος, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

http://paidimag.gr

Δείτε ακόμη:

Η πιο συγκινητική Χριστουγεννιάτικη διαφήμιση!

«Η Θυσία της Μάνας» Μια διαφήμιση που θα σας συγκινήσει.

«H Μάνα»: Ένα συγκινητικό βίντεο που θα σας κάνει να αγκαλιάσετε τις μαμάδες…