Πόσο εύκολο να μπω στη θέση του άλλου – Εmpathy – Ενσυναίσθηση

empathy_parents

Από την : Δημουλή Σίλεια Ψυχολόγος, MSc

Σύμφωνα με την κα Δημουλή Σίλεια,σίγουρα δεν είναι εύκολο να μπαίνουμε πάντα στη θέση του άλλου και δεν χρειάζεται πάντα.

Παρόλαυτα παρατηρούμε πολύ συχνά γύρω μας ανθρώπους ή και εμείς οι ίδιοι ότι ξεκινάμε τη διαδικασία να μπούμε «στα παπούτσια του άλλου». Πότε και με ποιόν τρόπο είναι καλό να γίνεται αυτό και πότε όχι;

Τι σημαίνει:

Για να μιλήσουμε αποτελεσματικά για την εμπάθεια πρέπει να δώσουμε ορισμό πρώτα:

« Ενσυναίσθηση είναι η δυνατότητα να αναγνωρίσουμε ή να καταλάβουμε τη θέση, το συναίσθημα ή την κατάσταση κάποιου άλλου.

Αυτό δεν συνεπάγεται οίκτο ή συναισθήματα αρνητικά. Συνεπάγεται όμως μία διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος που έχει ενσυναίσθηση μπαίνει στα «παπούτσια του άλλου» και αυτό μας κάνει να είμαστε πιο ευαίσθητοι και πιο ανεκτικοί σε κάποια θέματα».

Προϋπόθεση:

Για να μπει κάποιος στη θέση του άλλου χρειάζεται κυρίως να νιώθει αγάπη για το άλλο άτομο.

Η αγάπη δεν συνεπάγεται μόνο ερωτική αλλά και μητρική, αδελφική, συναδελφική, ανθρώπινη.

Η αγάπη γίνεται κατανοητή όταν υπάρχει σεβασμός και κατανόηση.

Όταν υπάρχει δικό μας μεγάλωμα, με την έννοια της ωριμότητας.

Όταν υπάρχει η δυνατότητα να αλληλεπιδράμε.

Ας σκεφτούμε για μια στιγμή για ποια άτομα νιώθω πραγματικό σεβασμό και κατανόηση απέναντί του.

Μπορούμε να κάνουμε την εξής «άσκηση» μόνοι μας:

Ας πάρουμε ένα χαρτί και να κάνουμε το παρακάτω πινακάκι:

  Όνομα 1 Όνομα 2 …… .…….
χαρακτηριστικά        
ιδιότητες        
συναισθήματα        

Στη θέση όνομα 1 ας βάλουμε το 1ο πρόσωπο που μας έρχεται στο μυαλό. Στη θέση όνομα 2 ας βάλουμε ένα δεύτερο πρόσωπο κτλ.

Στα χαρακτηριστικά ας τοποθετήσουμε τα πρώτα χαρακτηριστικά του ατόμου που αισθανόμαστε σεβασμό και εμπάθεια που μας έρχονται στο μυαλό,

Στη θέση ιδιότητες ας βάλουμε με ποια ιδιότητα γνωρίζουμε το άτομο πατέρας μας, μητέρα μας, αδελφός-η, παιδί, σύζυγος, άλλη συγγένεια, συνάδελφος κα.

Στη θέση συναισθήματα ατόμου ας βάλουμε αυτά που πιστεύουμε ότι αισθάνεται πιο συχνά το άτομο για τους Άλλους γύρω του.

Μετά στείλτε το πινακάκι στο [email protected] και σύντομα θα σας αποσταλούν τα αποτελέσματα αν και για ποιους λόγους τρέφουμε αισθήματα ενσυναίσθησης σε κάποιους σημαντικούς Άλλους γύρω μας.

Πότε: την εμπάθεια είναι καλό να την αναπτύξουμε όταν είμαστε μέσα σε μακρόχρονη σχέση (ερωτική, αδελφική κα) και κυρίως αν υπάρχουν παιδιά.

Αν μπούμε στη διαδικασία «βοηθώντας την κατάσταση, βοηθώ και το σπίτι μου» θα φύγουμε από την αγωνία μας «γιατί να ψάχνω μόνο εγώ;» και το πιο πιθανό είναι να κάνουμε και το σύζυγο ή κάποιον σημαντικό ΆΛΛΟ να μπει στη θέση μας κάποιες φορές.

Πότε όχι: Θα πάψουμε να «βάζουμε μπρος» την ενσυναισθηση μας όταν νιώθουμε ότι παύουμε να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και «θυσιαζόμαστε στο βωμό του άλλου» Καταλαβαίνετε τη διαφορά;

Μπαίνοντας στη θέση του άλλου μπορούμε να διαβάσουμε μέσα από τα μάτια του, ενώ θυσιαζόμενοι στο βωμό του άλλου κάνουμε αβαρία.

Τεχνικές Ενσυναίσθησης:

Συλλέγοντας πληροφορίες για τα συναισθήματα του άλλου, τον μαθαίνουμε καλύτερα.

Όσο ξέρουμε κάποιον καλύτερα σε ένα συναισθηματικό επίπεδο σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να βρούμε μεταξύ μας ομοιότητες, τόσο συναισθηματικά όσο και στις ανάγκες μας. Έτσι, είμαστε πιο ανοιχτοί στο να τις αναγνωρίσουμε αυτές τις ανάγκες και να τις αποδεχτούμε, μα τις συμπαθήσουμε και να τις κάνουμε μέρος σημαντικό του Άλλου.

Το να συμπάσχω με κάποιον μπορεί αν είναι ένας συνδυασμός ενσυναίσθησης και κατανόησης. Η καλύτερη ενσυναίσθηση μας δίνει καλύτερες πληροφορίες για κάποιον και όσο πιο καλά γνωρίζουμε κάποιον ή κάτι τόσο πιο πιθανό είναι να τον καταλάβουμε-κατανοήσουμε.

Γιατί: η ενσυναίσθηση βοηθά να φτάσουμε εύκολα σε μια λύση από την οποία θα είμαστε όλοι κερδισμένοι. Με άλλα λόγια θα είναι πιο καλό για όλους στο οικογενειακό σύστημα να βγαίνουμε από τα διλήμματα πάντα κερδισμένοι. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα και θα εμπνεύσουμε για όλα τα υπόλοιπα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που μας βοηθά για αυτό. Υψηλότερα επίπεδα συναισθηματισμού οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και αυτά με τη σειρά τους σε υψηλότερα επίπεδα κατανόησης.

O Haim Ginott έγραψε κάποτε ότι ηενσυναίσθηση είναι το εξής: “It takes time and wisdom to realize that what pains one man pains mankind.” « …παίρνει χρόνο και χρειάζεται σοφία να συνειδητοποιήσουμε ότι ό,τι πονάει έναν άνθρωπο, πονάει την ανθρωπότητα».

babyradio.gr-Δημουλή Σίλεια Ψυχολόγος, MSc

Κέντρο Μάθησης & Εξέλιξης
Καραολή & Δημητρίου 1, Άγιος Στέφανος Αττικής 14565website: www.kentromathisis.gr-www.onlinecounselingdimouli.blogspot.gr  210 6216 141-694525 [email protected]

Διαβάστε ακόμη : Ο ρόλος του πατέρα στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού