Μία από τις μεγαλύτερες ειδήσεις στον ιατρικό κόσμο πέρσι ήταν η υπόθεση ενός παιδιού από το Mississippi, το οποίο φέρεται πως θεραπεύτηκε από το HIV: μετά τη γέννησή της, της χορηγήθηκε ένα κοκτέιλ αντιρετροϊκών φαρμάκων το οποίο φαίνεται πως εξαφάνισε «λειτουργικά» τον ιό, αφήνοντας πίσω μονάχα θραύσματα. Το κορίτσι που είναι σήμερα τριών ετών δεν έχει εμφανίσει ακόμη συμπτώματα. Κι αν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα;
Μάλλον όχι. Την περασμένη εβδομάδα, οι γιατροί αποκάλυψαν μία δεύτερη, παρόμοια υπόθεση: ένα παιδί στο Los Angeles στο οποίο ο ιός μεταδόθηκε μέσω της μητέρας θεραπεύτηκε με φάρμακα τέσσερις ώρες μετά τη γέννα, τον περασμένο Απρίλη. Το παιδί σήμερα κοντεύει να κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας του και ο ιός δεν έχει ακόμη επανεμφανιστεί.
Σχετικό άρθρο: Το πρώτο παιδί που «θεραπεύτηκε» από το HIV
Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο περιπτώσεις για την καταπολέμηση του HIV είναι ένας συνήθης τρόπος θεραπείας καταστολής του ιού σε προσβεβλημένους ασθενείς, αλλά η ασθένεια, σε εκείνες τις περιπτώσεις, επανεμφανίζεται αφού ο ασθενής σταματήσει τα φάρμακα. Προς το παρόν, χορηγούνται ακόμη σταθερά στο μωρό φάρμακα, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατάσταση του ιού. (Το μωρό του Mississippi σταμάτησε να πηγαίνει στα προγραμματισμένα ραντεβού του, για άγνωστους λόγους – την επόμενη φορά που την είδαν οι γιατροί, ο ιός φαινόταν να έχει εξαφανιστεί). Παρ’ όλ’ αυτά, έπειτα από συχνές εξετάσεις, οι γιατροί είναι πεπεισμένοι πως ο ιός συμπεριφέρεται διαφορετικά από ό,τι σε ασθενείς στους οποίους έχει απλά κατασταλεί και συνεχίζουν να παρακολουθούν το μωρό με την ελπίδα πως ο ιός έχει υποχωρήσει.
Δεν είναι λοιπόν μία βέβαιη γιατρειά, όχι ακόμη τουλάχιστον. Όπως αναφέρει το Associated Press:
Οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το αν έχει θεραπευτεί, «αλλά προφανώς ελπίζουμε σε αυτό», λέει η ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Yvonne Bryson.
Δύο όμως περιπτώσεις – και ίσως περισσότερες που θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία – ίσως είναι ένδειξη ότι η πρώτη θεραπεία που δημοσιεύτηκε δεν ήταν απλά κάποια απροσδόκητη επιτυχία. Μακάρι τα νέα να είναι καλά για όλα τα παιδιά που έχουν μολυνθεί.
Πηγή: popsci.com