Ενδομητρίωση vs προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα
Δυσφορία στο σεξ, πυελικός πόνος και «βαριές» περίοδοι είναι μερικά από τα δυσάρεστα ενοχλήματα που βιώνουν πολλές γυναίκες.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τη βασική αιτία της ενδομητρίωσης, μιας διαταραχής κατά την οποία ο ιστός που φυσιολογικά πρέπει να αναπτύσσεται εντός της μήτρας αναπτύσσεται και έξω από αυτή και προσκολλάται σε άλλα όργανα, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, ακόμη και το έντερο, προκαλώντας έντονους πόνους και προβλήματα γονιμότητας.
Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντισυλληπτικά (για τη σταθεροποίηση των επιπέδων των ορμονών) και αντιφλεγμονώδη (π.χ. ιβουπροφαίνη) για τη μείωση του πόνου.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του ιστού, την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και τη διατήρηση της γονιμότητας.
Για να διακρίνετε τις διαφορές μεταξύ της ενδομητρίωσης και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, δείτε τα ακόλουθα 5 κύρια συμπτώματα της πάθησης:
Ο πόνος αρχίζει νωρίς και τελειώνει αργά
Οι κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς που οφείλονται στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εμφανίζονται συνήθως λίγο πριν την περίοδο, ο πυελικός πόνος που οφείλεται στην ενδομητρίωση όμως ξεκινά ημέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο και διαρκεί για μέρες μετά την ολοκλήρωση της περιόδου. Ωστόσο, ο πόνος καθαυτός, δεν «δείχνει» πάντα ενδομητρίωση, γι ‘αυτό και η διάγνωση είναι συχνά δύσκολη.
Κάποιες γυναίκες αισθάνονται πόνο και βάρος στην πύελο, ενώ άλλες πονάνε ελάχιστα και δεν υπάρχει πάντα συσχέτιση της σοβαρότητας του πόνου και της σοβαρότητας της ενδομητρίωσης. Το ίδιο ισχύει και για τη ροή της περιόδου: Κάποιες γυναίκες με ενδομητρίωση υποφέρουν από βαριά αιμορραγία, ενώ άλλες έχουν ελαφριά ροή αίματος.
Πρόβλημα στο γαστρεντερικό ή στην ουροδόχο κύστη
Δεν μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρουή της επώδυνης ουροδόχου κύστης; Μπορεί το πραγματικό πρόβλημα να είναι η ενδομητρίωση.
Πολλές γυναίκες απευθύνονται σε γαστρεντερολόγο ή ουρολόγο για τα συμπτώματά τους, αλλά δεν βλέπουν βελτίωση, γεγονός που οφείλεται στην ενδομητρίωση και όχι στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σε κάποιο πρόβλημα της ουροδόχου κύστης. Ο ιστός της μήτρας μπορεί να μετακινηθεί και να προσκολληθεί στο έντερο, προκαλώντας επώδυνα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αίσθηση ότι έχετε λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη.
Εάν έχετε συμπτώματα στο στομάχι ή την ουροδόχο κύστη που δεν ανακουφίζονται, συζητήστε το με γυναικολόγο.
Πόνος στο σεξ
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που νιώθετε πόνο στη διάρκεια του σεξ, μεταξύ των οποίων κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, κολπικές λοιμώξεις ή ξηρότητα του κόλπου. Όταν όμως ο πόνος εντείνεται κατά τη διείσδυση, είναι πιθανό να οφείλεται στην ενδομητρίωση.
Το πέος ασκεί πίεση στο πίσω μέρος του κόλπου και στους συνδέσμους που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της. Στη διάρκεια μιας προγραμματισμένης εξέτασης, ο γυναικολόγος μπορεί να αντιληφθεί κάποια οζίδια στην περιοχή της μήτρας αν πάσχετε από ενδομητρίωση, γι’ αυτό πρέπει να αναφέρετε τον πόνο κατά το σεξ.
Πόνος στην πλάτη ή στην κοιλιά
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ενδομητρικός ιστός μπορεί να μετακινηθεί στους πνεύμονες (θωρακική ενδομητρίωση), συχνότερα όμως μετακινείται στην περιοχή της πυέλου. Η πίεση που ασκείται στη σπονδυλική στήλη και την περιοχή της πυέλου έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στην πλάτη και χαμηλά στην κοιλιά.
Δεν μένετε έγκυος
Η ενδομητρίωση αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες υπογονιμότητας, με τις μισές πάσχουσες να αδυνατούν να συλλάβουν. Όταν η ενδομητρίωση είναι σοβαρή, μπορεί να καταστρέψει ή να μπλοκάρει τις σάλπιγγες ή να αλλοιώσει την κοιλότητα της πυέλου, μειώνοντας τις πιθανότητες αναπαραγωγής.
Η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η έγκαιρη διάγνωση, ωστόσο, είναι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των επιπλοκών που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.
Πηγή: womenshealthmag.com
Το διαβάσαμε στο onmed.gr