Η ενίσχυση της κοινωνικής και συναισθηματικής εξέλιξης του βρέφους αποτελεί προστασία για τον αυτισμό

Η ενίσχυση της κοινωνικής και συναισθηματικής εξέλιξης του βρέφους αποτελεί προστασία για τον αυτισμό

προστασία για τον αυτισμό

Σχεδόν όλα τα μωρά με τυπική ανάπτυξη είναι πολύ επιδέξια και δεκτικά στην επικοινωνία αρκετά πριν από την εμφάνιση των πρώτων λέξεων του λόγου και της ομιλίας.

[babyPostAd]Η προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη της κοινωνικής συμπεριφοράς στο βρέφος, μας εξηγεί ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, είναι να ασχολείται κάποιος με ενδιαφέρον και αγάπη προς το παιδί, ένα μοναδικό πρόσωπο τρεις με έξι ώρες τη μέρα, και ακόμα, και αν είναι δυνατόν το περιβάλλον του βρέφους να μην αλλάζει.

Πως αποκτιέται η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη;

Η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη αποκτιέται μέσα από την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που φροντίζουν το βρέφος.  Στους πρώτους μήνες της ζωής, κάθε ασυνήθιστη αλλαγή στη συμπεριφορά απέναντι στο παιδί, μπορεί να το επηρεάσει και αυτό σημαίνει δυσκολίες, όχι μόνο στην ανάπτυξη της κοινωνικής του συμπεριφοράς, αλλά και στην ανάπτυξη της ομιλίας και γενικά στη συμπεριφορά στο παιχνίδι και τις διάφορες δραστηριότητες.

Τι δραστηριότητες  μπορείτε να κάνετε  σε ένα βρέφος 3-9 μηνών για να ενισχύσετε την επικοινωνία με το βρέφος

  • Στους πρώτους 2 μήνες θα πρέπει να συνομιλείτε με το βρέφος ακόμα και αν αυτό δεν απαντά ιδιαίτερα, κατά την διάρκεια, της καθημερινής φροντίδα
  • Αντιδράστε στις ενέργειες και εκφράσεις του βρέφους σαν να έχουν συγκεκριμένο νόημα «Τι κοιτάς; τι θες να σε πάρω αγκαλίτσα; »
  • Αποφεύγετε να βάζετε ή να εκθέτετε το βρέφος μπροστά σε οθόνες τηλεόρασης, υπολογιστές κ.α.
  • Κοιτάζετε το βρέφος στο πρόσωπο όταν του μιλάτε και διατηρήστε την βλεμματική επαφή μαζί του καθ’ όλη την διάρκεια που του μιλάτε
  • Παρακολουθήστε το σημείο που το βρέφος  εστιάζει το βλέμμα του και μιλήστε του για αυτό το αντικείμενο «κοιτάς την μπάλα που έχει χρώματα; σου αρέσει η μπάλα;»
  • Σε βρέφη πάνω από τους 6 μήνες καθιερώστε στην καθημερινή ρουτίνα σας να κοιτάτε βιβλία και εικόνες και συζητήστε για αυτές. «Τι είναι; Είναι ένα κίτρινο παπί;»
  • Σας προτείνουμε να δείτε το ενημερωτικό βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=g66k_gDZu6I

Η συμβουλή του Ειδικού

Πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή των προσώπων στην βρεφική ηλικία αλλά και του περιβάλλοντος που μεγαλώνει, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση και να μειώσουν τις επικοινωνιακές ικανότητες του βρέφους. Το βρέφος και το μικρό παιδί μπορεί να  αντιδρά σε αυτές τις αλλαγές με διαταραχές της συμπεριφοράς ή να παλινδρομήσει, δηλαδή να πάει πίσω  σε προτιμότερα στάδια ανάπτυξης. Μία ένδειξη η όποια είναι συχνά εμφανιζομένη στις  διάχυτες διαταραχές του αυτιστικού φάσματος  ΔΑΔ ή αυτισμού

Επομένως, πολύ μεγάλο ρόλο για τη επικοινωνιακή ανάπτυξη του βρέφους  διαδραματίζει η συναισθηματική και κοινωνική αφοσίωση της μητέρας ή ένα πρόσωπο που θα υποκαθιστά τη μητέρα.

Πηγή:  mandou.gr

Διαβάστε ακόμη:

Προσοχή γονείς: Το πώς κοιτάζει ένα μωρό προδίδει αυτισμό!

Διαφορετικά στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια εκδηλώνεται ο αυτισμός!

Παιδιά με αυτισμό: Αν είχαν τη δυνατότητα, τι θα μας έλεγαν;