Έπεσε το παιδί σου θύμα παρενόχλησης; Όλα τα σημάδια για να το καταλάβεις

Τα περισσότερα παιδιά κρύβουν για πολύ καιρό το πρόβλημά τους, ότι δηλαδή έπεσαν θύμα παρενόχλησης από ένα μεγαλύτερο παιδί της ηλικίας του ή και έναν συνομήλικό τους.

Τα σημάδια:

– Ανεξήγητοι τραυματισμοί

Είναι το πιο ευκρινές σημάδι. Μην περιμένετε να το δείτε με μελανιά στο μάτι από γροθιά. Μπορεί να είναι στο χέρι, το πόδι, τα πλευρά, οπουδήποτε. Ο λόγος, κυρίως, για τραυματισμούς, που το ίδιο το παιδί θα προσπαθήσει να σας κρύψει και σε περίπτωση, που τους ανακαλύψετε, τότε δεν θα έχει πειστικό τρόπο να τους δικαιολογήσει.

Τονίστε στο παιδί σας ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το χτυπάει. Ενθαρρύνετέ το να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να λύσετε το πρόβλημα.

– Σκισμένα ρούχα

Εάν το παιδί σας επιστρέψει από το νηπιαγωγείο με σκισμένα ρούχα, περίεργα τσαλακωμένα ή ακόμα και χωρίς κάποιο από αυτά, με τα οποία είχε φύγει από το σπίτι, ζητήστε να μάθετε λεπτομέρειες για το τι έγινε. Είναι πολύ πιθανό να μπλέχτηκε σε έναν καβγά ή κάποιο από τα άλλα παιδιά να του άρπαξε το κασκόλ, το σκούφο ή τα γάντια του.

– Ψεύτικες ασθένειες

Όταν παραπονείται ότι υποφέρει από πονοκεφάλους, πονόκοιλους ή οτιδήποτε άλλο μόνο και μόνο για να μην πάει στο σχολείο, είναι πολύ πιθανό αυτή η αντίδραση να οφείλεται στην παρενόχλησή του από κάποιο άλλο παιδί. Συζητήστε το με τη δασκάλα του και επιμείνετε να βρείτε τι κρύβεται από πίσω.

– Απώλεια ενδιαφέροντος

Είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα παιδιού, που δέχεται παρενόχληση. Εάν ξαφνικά η απόδοσή του στις εργασίες του νηπιαγωγείου ή η συμπεριφορά στην τάξη αλλάξει προς το χειρότερο, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε την αιτία.

– Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Πολύ συχνά τα παιδιά, που πέφτουν θύματα παρενόχλησης, εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αποκαλούν τους εαυτούς τους «βλάκες», ξαφνικά πιστεύουν ότι δεν είναι ικανά να κάνουν πράγματα, που έκαναν στο παρελθόν. Το πιο πιθανό είναι να οφείλεται στη στάση κάποιου άλλου παιδιού στην τάξη, που συνεχώς επαναλαμβάνει αυτές τις εκφράσεις και ουσιαστικά του έχει κάνει πλύση εγκεφάλου.

– Μοναξιά

Μόλις αντιληφθείτε ότι το μέχρι πρότινος κοινωνικό παιδί σας ξαφνικά προτιμά να είναι μόνο του, απομακρύνεται από φίλους και συγγενείς, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι φίλοι του το έχουν κάνει… πέρα ή ότι κάποιος άλλος -φαινομενικά ισχυρότερος- το παρενοχλεί.

– Αϋπνίες και εφιάλτες

Ό,τι ζούμε το πρωί το εξωτερικεύουμε και στον ύπνο μας. Δεν είναι φυσιολογικό ένα παιδί, που ποτέ δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον ύπνο του, ξαφνικά να μην μπορεί να κοιμηθεί ή να ξυπνά αρκετές φορές από τον ύπνο του και να κλαίει.

Πηγή:govastileto.gr