Επιλόχειος κατάθλιψη για μπαμπάδες; Κι όμως, υπάρχει!
Παρόλο που η φράση «επιλόχειος κατάθλιψη σε μπαμπάδες» αντιμετωπίζεται ακόμα με επιφύλαξη, πρόσφατα μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανακάλυψε νέα στοιχεία που ενισχύουν τη θεωρία ότι πρόκειται για αληθινή ψυχική διαταραχή.
Οι ίδιοι ερευνητές παρατήρησαν, πράγματι, στο πλαίσιο της μελέτης τους ότι οι μπαμπάδες με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης παρουσίασαν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.
Η μείωση της τεστοστερόνης στους άντρες τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τους είναι φυσιολογική σε κάποιο βαθμό, όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και σε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Μάλιστα φαίνεται να εξυπηρετεί εξελικτικούς σκοπούς, αφού τους επιτρέπει να αφοσιωθούν περισσότερο στην προστασία και τη φροντίδα της συντρόφου και των απογόνων τους. Όταν όμως η τεστοστερόνη πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η κατάθλιψη μπορεί να κάνει την εμφάνισή της.
Η επιλόχειος κατάθλιψη στους άντρες δεν είναι όμως μόνο ζήτημα ορμονών, σύμφωνα με την Darby Saxbe, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.
Η ανατροφή ενός παιδιού ασκεί έντονη ψυχική πίεση όχι μόνο στις μαμάδες αλλά και στους μπαμπάδες, οι οποίοι είναι παραδοσιακά επιφορτισμένοι με το ρόλο του «κουβαλητή» και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις δικαιούνται «άδεια πατρότητας» (εκτός από συγκεκριμένες χώρες π.χ. της Σκανδιναβίας).
Όταν μάλιστα η ανατροφή ενός παιδιού συνοδεύεται από ατελείωτες ώρες εργασίαςαλλά και από την απουσία ενός οικογενειακού δικτύου στήριξης (π.χ. παππούδων και γιαγιάδων), το ψυχικό κόστος μπορεί να γίνει δυσβάστακτο και για τους δύο γονείς.
Αν λοιπόν ένας άντρας παρατηρήσει δυσάρεστες αλλαγές στη διάθεσή του μετά τον ερχομό ενός παιδιού, όπως επισημαίνει η dr Saxbe, δεν πρέπει να διστάσει να αναζητήσει βοήθεια στο κοντινό περιβάλλον του και ίσως σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Πηγή: childit.gr