Μια νέα έρευνα του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει πως τα παιδιά που κοιμούνται λίγο εμφάνιζαν περισσότερα συναισθηματικά, κοινωνικά και σωματικά προβλήματα σε σύγκριση με αυτά που κοιμούνται περισσότερο.
Ο ύπνος είναι σημαντικός για πολλούς λόγους καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία, την ανάπτυξη και τις γνωστικές λειτουργίες.
Αρχικά η γενετική επηρεάζει το πρόγραμμα του ύπνου όμως σημαντικό ρόλο παίζουν και περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες όπως η άσχημη συμπεριφορά στο σπίτι ή οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς.
Ερευνητές από την Αυστραλία πραγματοποίησαν έρευνα σε 3000 παιδιά που περιελάμβαναν βρέφη και παιδιά έως 7 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν την ποιότητα ζωής και υγείας τους .
Στην έρευνα συμμετείχαν και γονείς που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με το αν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ξυπνήσουν, νιώθουν στεναχωρημένα , αν δεν κάνουν παρέα με συμμαθητές τους και χάνουν αρκετά μαθήματα του σχολείου με την δικαιολογία ότι δεν νιώθουν καλά.
Οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά που συμμετείχαν σε 4 ομάδες. Η 1η ομάδα ήταν η ‘’ τυπική ομάδα ύπνου’’ που συμπλήρωνε μέχρι 14 ώρες ύπνου και περιελάμβανε βρέφη και παιδιά 7 ετών. Όμως τα παιδιά στη ηλικία των 7 ετών μείωναν την ώρα του ύπνου τους και η διάρκεια ήταν 11 ώρες.
Η 2η ομάδα ήταν η ‘’σύντομη ομάδα ύπνου’’ και η διάρκεια ύπνου τους ήταν μια ώρα λιγότερη από την 1η ομάδα. Το ποσοστό της ομάδας ήταν μόνο 11%.
Η 3η ομάδα ήταν η ‘’ αρχικά σύντομη ομάδα ύπνου’’ καθώς στην αρχή παρουσίαζαν την ίδια συμπεριφορά ύπνου με την 2η ομάδα αλλά από την ηλικία των 5 ή 6 ετών παρουσίαζαν ομοιότητες με την συμπεριφορά της 1ης ομάδας. Αυτήηομάδαπεριελάμβανετο 45% τωνπαιδιών.
Η 4η ομάδα ήταν η ‘’ φτωχή ομάδα ύπνου’’ καθώς το 3% των παιδιών παρουσίαζαν το πιο ασυνήθιστο πρόγραμμα ύπνου καθώς κοιμόντουσαν λιγότερο από 10 ώρες.
Τα παιδιά που κοιμόντουσαν λιγότερο παρουσίαζαν σωματικές δυσλειτουργίες σε σύγκριση με την 1η ομάδα. Ακόμη παρουσίαζαν δυσκολίες κοινωνικοποίησης και συνεχή εναλλαγή συναισθημάτων.
Το πρόβλημα του περιορισμένου ύπνου είναι χρόνιο πρόβλημα και οδηγεί σε υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους ακόμη και σε παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος σε τόσο μικρή ηλικία οδηγεί μέχρι και σε καρδιακά προβλήματα αλλά και σε σακχαρώδη διαβήτη.
Προκειμένου τα παιδιά σας να κοιμούνται περισσότερο ρυθμίστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου , περιορίστε τις ώρες τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και διατηρήστε ένα ήσυχο περιβάλλον στο σπίτι. Αν το παιδί σας συνεχίζει να έχει προβλήματα ύπνου τότε ίσως θα πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου ειδικού.
Babyradio.gr – huffingtonpost.com – ΓκαλίτσιουΜαριάννα
Διαβάστε επίσης:
Δείτε γιατί πρέπει να κοιμούνται το μεσημέρι τα παιδιά!
Άσχημα τα νέα για τους μπαμπάδες:Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται με την μαμά
Τα στάδια του ύπνου ενός παιδιού από την γέννηση έως την ενηλικίωση του!
Αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!