Επιτρέπονται τα καλλυντικά στην εγκυμοσύνη;

Επιτρέπονται τα καλλυντικά στην εγκυμοσύνη;

καλλυντικά στην εγκυμοσύνη

Τι κάνουμε με τα καλλυντικά στην εγκυμοσύνη; Όταν έμεινα για πρώτη φορά έγκυος, μια «ξενιτεμένη» στην Ολλανδία ξαδέλφη μού τόνισε ότι πρέπει να σταματήσω να χρησιμοποιώ αρκετές από τις κρέμες, τα αρώματα και τα καλλυντικά μου, αφού πρώτα εξετάσω τα συστατικά που περιέχουν.

[babyPostAd]Φυσικά ακολούθησα τη συμβουλή της παρόλο που στη χώρα μας δεν ήταν ακόμα ευρέως διαδεδομένη μια τέτοια πρακτική και ο γυναικολόγος μου δεν μου ανέφερε τίποτα σχετικό, πλην του να μη βάψω τα μαλλιά μου στο πρώτο τρίμηνο. Ερευνώντας το θέμα περισσότερο, ανακάλυψα διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα το ότι  ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εκτίμησαν πως η έκθεση του οργανισμού της εγκύου σε χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών γνωστών καλλυντικών, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά αναπαραγωγικά προβλήματα γονιμότητας στο αρσενικό έμβρυο.

Άλλη έρευνα, της Ιατρικής σχολής του Mount Sinai, κατέδειξε ότι τα έμβρυα που είχαν εκτεθεί πολύ σε χημικές ουσίες που βρίσκονται στα καλλυντικά και τα αρώματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς και έλλειψης προσοχής. Μάλιστα, σε σχετικό άρθρο της, η εφημερίδα Independent  υποστήριξε ότι η απορρόφηση από το σώμα της μητέρας χημικών στοιχείων, που βρίσκονται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, περνά και στα μωρά, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάγκη να ζητήσει να αναγράφεται στο μέλλον πάνω στα καλλυντικά προϊόντα, ποια από αυτά είναι κατάλληλα για χρήση από εγκύους. (όχι, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η σχετική οδηγία).

Τι δεν επιτρέπεται; Συστατικά που περιλαμβάνονται συχνά σε καλλυντικά, όπως οι παραβένες, τα πετρελαιοειδή, η φορμαλδεΰδη, η τολουένη, το σαλικυλικό οξύ (προϊόντα απολέπισης, κρέμες κατά τις ακμής, τονωτικές λοσιόν), το DBP (βερνίκια νυχιών), οι φθαλάτες (λακ) και ο μόλυβδος (που υπάρχει σε προϊόντα μακιγιάζ) ενοχοποιούνται για προβλήματα στην υγεία ή την ανάπτυξη του εμβρύου, όταν χρησιμοποιούνται από γυναίκες που κυοφορούν. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση προϊόντων που περιέχουν βιταμίνη Α (π.χ. τα ρετινοειδή, που βρίσκουμε σε αντιρυτιδικές κρέμες), καθώς μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων, των ματιών, της καρδιάς, των οστών και της λειτουργίας του μεταβολισμού του μωρού και να οδηγήσει ακόμα και σε τερατογέννεση. Φυσικά, οι παραπάνω βλαβερές ουσίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες για να βλάψουν το έμβρυο, οπότε μην ανησυχήσετε εάν χρησιμοποιήσατε μια κρέμα και μετά διαπιστώσατε ότι περιέχει κάποιο από αυτά τα συστατικά. Απλά, φορέστε την πλέον ξανά αφότου γεννήσετε! Άλλωστε, οι εγκυμονούσες λάμπουν από μόνες τους! Όμως, Self-tanning, τατουάζ και Botox απαγορεύονται “διά ροπάλου”, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται και η χρήση laser, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες για το αν και πώς επηρεάζει το έμβρυο.

Χωρίς αμφιβολία, η ασφαλέστερη λύση για να καλλωπίζεται η έγκυος είναι το να χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της κύησης προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου χημικά ή άλλες πρόσθετες ουσίες. Σε όλα τα φαρμακεία, αλλά και στα καταστήματα με ρούχα και προϊόντα εγκυμοσύνης μπορείτε να βρείτε πλέον μια ευρεία γκάμα από οργανικές, φυτικές κρέμες και λοιπά καλλυντικά, χωρίς τεχνητά χρώματα και χημικά συντηρητικά, που πιστοποιημένα δεν βλάπτουν το έμβρυο. Για να είστε, πάντως, σίγουρη, επισκεφτείτε τα http://www.ewg.org/skindeep/ και http://www.biodizionario.it/, ιστοσελίδες στις οποίες όλες οι ουσίες που περιέχονται στα καλλυντικά σας, αλλά και τα ίδια τα καλλυντικά σας αξιολογούνται με βάση την επικινδυνότητά τους.

Πηγή:talcmag.gr