Έρευνα: Μήπως ο μεσημεριανός ύπνος κάνει κακό στο παιδί σας;

590_f8ecb10e9f28be30c4e8b0c34ed572f0

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, χρειάζεται σταδιακά λιγότερο ύπνο από ό, τι όταν ήταν βρέφος, και φυσικά, οι περισσότερες ώρες που κοιμάται είναι τη νύχτα. Υπάρχουν όμως, παιδιά που ξυπνάνε το βράδυ, με αποτέλεσμα να μη κοιμούνται τις ώρες που πρέπει και μαζί με εκείνο δεν ξεκουράζεστε και εσείς. Μήπως όμως, βάζετε το παιδί σας να κοιμηθεί κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα; Και τελικά κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον βραδινό του ύπνο;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στα «Archives of Disease in Childhood», αναφέρει ότι αν ένα παιδί ηλικίας άνω των 2 ετών πέφτει για ύπνο το μεσημέρι, τότε αυτό μπορεί να του κάνει κακό, παρά καλό. Πολλοί γονείς βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά τη θέληση τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεκουραστούν το βράδυ και να ξυπνάνε ενδιάμεσα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ο μεσημεριανός ύπνος τελικά μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητος, όσο πιστεύαμε, και αντί να ξεκουράζει τα παιδιά, να τους δημιουργεί μια ανήσυχη νύχτα.

Οι ερευνητές για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τις ευεργετικές ή όχι ιδιότητες του μεσημεριανού ύπνου, εξέτασαν εκατοντάδες παιδιά, ώστε να δουν πως τους επηρεάζει. Και εντέλει η μελέτη έδειξε, ότι όσα ήταν πάνω από 2 ετών και κοιμόντουσαν το μεσημέρι, είχαν ένα ανήσυχο βράδυ. Και ένας ποιοτικός ύπνος τη νύχτα είναι αρκετά σημαντικός για την υγεία και την ευεξία του παιδιού σας, δεδομένου ότι συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκία και των προβλημάτων συμπεριφοράς. Εξάλλου, είναι απλά μαθηματικά, όσο περισσότερες ώρες κοιμάται ένα παιδί μέσα στη μέρα, τόσο λιγότερο ύπνο χρειάζεται τη νύχτα και αντίστροφα.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάθε παιδί είναι τόσο διαφορετικό από το άλλο, και μπορεί κάποιο να κοιμάται και το μεσημέρι και το βράδυ χωρίς να ξυπνάει. Υπάρχουν, όμως και παιδιά που ο μεσημεριανός ύπνος επηρεάζει αρνητικά την βραδινή τους ξεκούραση και ίσως οι γονείς θα πρέπει να το ξανασκεφτούν ,πριν υιοθετήσουν αυτή τη συνήθεια στο παιδί τους.

Πηγή: jenny.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να διαχειριστείτε τις συνεχείς διαφωνίες του παιδιού

Ανακάλυψα το μυστικό της γονεϊκότητας!

Τι αισθάνεται το μωρό μου στην κοιλιά;