Εσύ γνωρίζεις πως θα καθαρίσεις εύκολα και απλά το δερμάτινο jacket

Εσύ γνωρίζεις πως θα καθαρίσεις εύκολα και απλά το δερμάτινο jacket

δερμάτινο jacket

To δερμάτινο, biker jacket είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυφορεμένα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου και πιθανόν αυτό με τον εντονότερο χαρακτήρα. Ένα δερμάτινο jacket δεν περνά ποτέ απαρατήρητο. Άλλωστε, ακόμα θυμάσαι τις αιματηρές οικονομίες που έκανες για να το αποκτήσεις επειδή ακριβώς δεν ήθελες να περνά απαρατήρητο. Κλέβει την προσοχή των άλλων, αλλά απαιτεί και τη δική σου όσον αφορά την περιποίησή του. Τα δερμάτινα μπουφάν είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και γι’ αυτό δεν τα βάζουμε ποτέ στο πλυντήριο όταν πρέπει να καθαρίσουμε τους λεκέδες τους. Το ξέρεις αυτό προφανώς… επομένως το καθαριστήριο φαντάζει μονόδρομος. Αν θες όμως να γλιτώσεις αυτά τα έξοδα, μπορείς να το περιποιηθείς και στο σπίτι σου. Το πώς στο λέμε παρακάτω.

[babyPostAd]Ξέχνα τα!
Για την απομάκρυνση των λεκέδων, λοιπόν, ξέχνα την αμμωνία γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεάσει το ίδιο το δέρμα και να το «ξηράνει» ή ακόμα και να το «σπάσει». Επίσης, μην χρησιμοποιήσεις μεγάλη ποσότητα νερού κατά το καθάρισμα, διότι είναι επίσης πιθανό να μείνουν στίγματα πάνω στο ύφασμα.

Βήμα 1: Τα βασικά
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρύνεις τη βρωμιά με ένα στεγνό πανάκι με μαλακή υφή. Το δέρμα είναι πορώδες υλικό και απορροφά αμέσως το υγρό με αποτέλεσμα να μένουν κηλίδες στην επιφάνειά του. Επίσης, λόγω της ευαισθησίας του, μην χρησιμοποιήσεις αιχμηρά αντικείμενα ή υλικά με τραχείς επιφάνειες, διότι έτσι μπορεί να τρυπήσεις.

Βήμα 2: Το «απορρυπαντικό»
Σε ζεστό νερό ρίξε λίγο υγρό καθαρισμού για πιάτα, έπειτα νότισε ελαφρά με τη σαπουνάδα ένα μαλακό πανάκι και πέρνα το απαλά πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται ο λεκές. Μπορείς ακόμα να φτιάξεις ένα απορρυπαντικό ανακατεύοντας σε μια λεκάνη ίδια ποσότητα νερού και ξυδιού. Η υπόλοιπη διαδικασία παραμένει η ίδια: Νοτίζεις το πανάκι, το περνάς πάνω από το λεκέ και στη συνέχεια σκουπίζεις το jacket με μια πετσέτα για να στεγνώσει.

Βήμα 3: Η απομάκρυνση των δύσκολων λεκέδων
Σε περίπτωση που έχεις να κάνεις με πιο επίμονους λεκέδες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα παρακάτω υλικά, που σίγουρα θα έχεις στο σπίτι σου. Ωστόσο, -και οφείλουμε να στο γράψουμε σε αυτό το σημείο!- αν όντως είναι δύσκολος ο λεκές, καλύτερα να πας το δερμάτινο σου σε ένα καθαριστήριο και να εμπιστευτείς τους ειδικούς.
Οδοντόπαστα: Άπλωσε μια μικρή ποσότητα (προσοχή, η οδοντόπαστα να είναι σε μορφή gel) πάνω στο λεκέ του δερμάτινου και τρίψε με προσοχή χρησιμοποιώντας ένας μαλακό πανί μέχρι να απομακρυνθεί ο λεκές. Προσοχή, μην επιχειρήσεις να «ξύσεις» την κηλίδα του λεκέ γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψεις το δέρμα του ρούχου.
Ασετόν: Είναι ιδανικό για λεκέδες από μελάνι. Πάρε ένα μεγάλο κομμάτι από βαμβάκι, ρίξε του ασετόν και τοποθέτησε το πάνω στο λεκέ, προκειμένου να απορροφηθεί το μελάνι. Μην προσπαθήσεις να τρίψεις το βαμβάκι με το ασετόν πάνω στο λεκέ, γιατί τότε ενδέχεται να απλωθεί το μελάνι και σε άλλα σημεία του υφάσματος. Μόλις το βαμβάκι απορροφήσει το μελάνι, πέρασε το ίδιο σημείο με ένα καθαρό, στεγνό πανάκι.
Μαγειρική σόδα: Η σόδα είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσεις λιπαρούς λεκέδες. Ρίξε λίγη πάνω στο λεκέ και τρίψε τον απαλά με ένα στεγνό πανί. Άφησε τη σόδα να δράσει για μερικές ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να απορροφήσει πλήρως τον λεκέ. Στη συνέχεια, καθάρισε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανάκι.
Baby oil: Υπάρχουν και εκείνες, οι σπάνιες, φορές που το δέρμα πιάνει μούχλα. Μην απελπίζεσαι, με λίγο baby oil κάνεις τη δουλειά σου! Ανακάτεψε σε μια λεκανίτσα ίδια ποσότητα νερού και λαδιού και στη συνέχεια βρέξε με το μείγμα ένα πανάκι και καθάρισε το σημείο όπου έχει λερωθεί το δερμάτινο. Για να το στεγνώσεις, ξαναπέρασέ το με ένα στεγνό πανάκι.

Βήμα 4: Φροντίδα μετά το καθάρισμα
Αφού λοιπόν απομάκρυνες τους λεκέδες από το jacket, καλό είναι να περνάς τακτικά το δέρμα με ειδική μαλακτική κρέμα ώστε να μην σκληραίνει η υφή του και να μην «σπάει». Επίσης, με τον τρόπο αυτό το κάνεις πιο ανθεκτικό στους λεκέδες. Μαλακτική κρέμα μπορείς να προμηθευτείς από το super market ή να παρασκευάσεις τη δική σου, ανακατεύοντας ένα καπάκι ξύδι με δύο καπάκια λάδι λιναρόσπορου. Πέρασε το δέρμα με το υγρό και άφησε το να δράσει για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια σκούπισέ το με ένα στεγνό πανάκι μέχρι το δέρμα να αρχίσει να γυαλίζει και πάλι.

Πηγή:queen.gr