Εσείς κάνατε έλεγχο στα δόντια του παιδιού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς;
Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) αλλά και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συνιστούν προληπτικό οδοντριατρικό έλεγχο στα παιδιά πριν αρχίσει το σχολείο.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα των δοντιών είναι συνηθισμένα στα παιδιά αλλά δίχως ετήσιο προληπτικό έλεγχο μπορεί να γίνουν αντιληπτά με σημαντική καθυστέρηση και κατά συνέπεια να είναι δύσκολη και επίπονη(!) η αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, περισσότερα από δύο στα τρία Ελληνόπουλα αποκτούν τερηδόνα σε δύο-τρία δόντια πριν από τα 12 τους χρόνια, ενώ σχεδόν οκτώ στα δέκα έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή.
Δυστυχώς, όμως, περισσότερα από έξι στα δέκα άτομα στη χώρα μας δεν πάνε στον οδοντίατρο αν δεν εκδηλώσουν επίμονο και αφόρητο πόνο στο δόντι.
Μέχρι τότε όμως οι συνέπειες όπως πχ αποστήματα δοντιών, πύον γύρω από το δόντι, σπάσιμο του δοντιού, προβλήματα με τη μάσηση ή ακόμα και μετακίνηση των μόνιμων δοντιών είναι πολύ σοβαρές.
Μάλιστα, η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), συνδέει ακόμα και τις σχολικές και αθλητικές επιδόσεις του παιδιού με τον πόνο στα δόντια, καθώς θεωρεί ότι ένα παιδί με χρόνιο πόνο μπορεί να δυσκολεύεται να φάει, να μιλήσει ακόμα και να συγκεντρωθεί.
Πώς να κάνετε πιο ευχάριστη την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο!
Η προληπτική ή κατασταλτική ορθοδοντική που πιθανώς να χρειαστεί ένα παιδί στην ηλικία των 6-7 ετών, έχει σκοπό να διορθώσει πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
* Η πρόσθια ή/και οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση
* Ο έντονος συνωστισμός των δοντιών
* Η πρόσθια χασμοδοντία (είναι η ύπαρξη κενού ανάμεσα στα πάνω και στα κάτω δόντια όταν το στόμα είναι κλειστό, επειδή δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους)
* Η πολύ αυξημένη ή πολύ μειωμένη οριζόντια και κατακόρυφη πρόταξη («πεταχτά» δόντια)
* Τα έντονα σκελετικά προβλήματα
* Οι δυσκολίες στη μάσηση και οι πόνοι στην άρθρωση της γνάθου
* Τα οδοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από παρατεταμένες παιδικές συνήθειες, όπως το πιπίλισμα (θηλασμός) του δακτύλου και η προώθηση της γλώσσας
* Το έντονο, μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο (βρυγμός) των δοντιών στη διάρκεια του ύπνου και μερικές φορές την ημέρα
* Η διαφύλαξη του χώρου για την ανατολή των μονίμων δοντιών, αν χαθεί ο χώρος κάποιου παιδικού από τερηδόνα, τραύμα ή πρόωρη εξαγωγή
* Η διάγνωση και αντιμετώπιση των αγκυλωμένων νεογιλών δοντιών (είναι τα δόντια που μοιάζουν «βυθισμένα») κά
Συνεπώς, προγραμματίστε, το συντομότερο, μία επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο ή/και στον ορθοδοντικό και μην ξεχνάτε καλό βούρτσισμα πρωί και βράδυ και σωστές διατροφικές συνήθειες!
Πηγή: tanea
To διαβάσαμε στο mommy.gr