Ετοιμαζόμαστε για την Καθαρά Δευτέρα και φτιάχνουμε τις πιο νόστιμες λαγάνες σε 3 γεύσεις!

Ετοιμαζόμαστε για την Καθαρά Δευτέρα και φτιάχνουμε τις πιο νόστιμες λαγάνες σε 3 γεύσεις!

λαγάνες

[babyPostAd]Το είδαμε στο mamastv.gr και μας άρεσε!

Η παραδοσιακή λαγάνα έχει την τιμητική της αμέσως μετά τις απόκριες. Οι φούρνοι είναι γεμάτοι από αυτό το ξεχωριστό είδος ψωμιού, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι με αυτήν την απλή συνταγή, εμπλουτισμένη με διάφορα υλικά και μυρωδικά.

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Υλικά

για το μείγμα της μαγιάς:

  • 40 γρ νωπή μαγιά
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 1,5 κ.σ. ζάχαρη
  • 100 γρ σκληρό αλεύρι

για τη ζύμη:

  • 400 ml νερό
  • 700 γρ σκληρό αλεύρι
  • 1,5 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

για το στόλισμα:

  • ζαχαρόνερο
  • σουσάμι
  • ελαιόλαδο
  • ελιές
  • ρίγανη
  • λιαστές ντομάτες
  • θυμάρι φρέσκο

Για την εκτέλεση δείτε το παρακάτω βίντεο: