Οι εξετάσεις που σας περιμένουν…
Οι τακτικές επισκέψεις στο γυναικολόγο και οι σύγχρονες μέθοδοι παρακολούθησης της υγείας του μωρού και της δικής σας, «υπόσχονται» μια ομαλή εξέλιξη της κύησης. Ας δούμε τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθείτε ως μέλλουσα μανούλα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ακρόαση της καρδούλας του: Μπορεί το τεστ εγκυμοσύνης που κάνατε να βγήκε θετικό, το πρώτο υπερηχογράφημα όμως στο οποίο θα υποβληθείτε πρόκειται ουσιαστικά για την επίσημη επιβεβαίωση πως θα γίνετε μαμά! Στη συγκριμένη εξέταση λοιπόν, που θα κάνετε 6-7 εβδομάδες από την πρώτη μέρα της προηγούμενης περιόδου σας, ο γιατρός θα δει την καρδιά της νέας ζωής. Και φυσικά, θα σας καθησυχάσει ότι όλα κυλούν φυσιολογικά.
Σχετικά με την εξέταση: Πρόκειται για υπερηχογράφημα το οποίο γίνεται ενδοκολπικά. Πρέπει να ξέρετε πως τώρα, μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα πιθανή πολύδυμη ή έκτοπη κύηση. Επίσης, μπορεί να οριστεί η πιθανή ημερομηνία τοκετού καθώς έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο νωρίς γίνεται η μέτρηση του μήκους του εμβρύου τόσο πιο ακριβής είναι ο προσδιορισμός της ηλικίας του.
Αυχενική διαφάνεια: Πρόκειται για την εξέταση που θα σας δώσει πληροφορίες για την ανάπτυξη του εμβρύου και γίνεται το διάστημα μεταξύ της 12ης– 14ης εβδομάδας. Ο προσδιορισμός της αυχενικής διαφάνειας αποκαλύπτει τις πιθανότητες που υπάρχουν να γεννηθεί το μωρό σας με κάποιο νόσημα οφειλόμενο σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες (κυρίως σύνδρομο Down, τρισωμίες και συγγενείς καρδιοπάθειες). Όσο για την απάντηση, θα την πάρετε αμέσως και η αξιοπιστία της ξεπερνά το 90%.
Σχετικά με την εξέταση: Αποτελείται από δυο «σκέλη». Το πρώτο είναι η μέτρηση του πάχους του ιστού στον εμβρυικό αυχένα, η οποία γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων. Το δεύτερο είναι η τιμή ενός ορμονικού δείκτη, της λεγόμενης PAPP-A, η οποία προκύπτει από μια απλή εξέταση αίματος. Αν και από το υπερηχογράφημα ο γιατρός μπορεί να έχει μια καλή εικόνα σχετικά με τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας ανωμαλίας, την τελική απάντηση δίνει ο συνδυασμός των παραπάνω εξετάσεων (μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος). Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν είναι σε φυσιολογικά πλαίσια, ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε το A-test. Το τεστ περιλαμβάνει υπερηχογράφημα του εμβρύου και αιμοληψία δική σας κατά την οποία μετριούνται τα επίπεδα τριών συγκεκριμένων ορμονών. Γίνεται στο διάστημα 16ης- 19ης εβδομάδας για να υπολογιστούν οι πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμιακών ανωμαλιών. Αν και πάλι, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε αμνιοπαρακέντηση (βλ. παρακάτω).
Υπερηχογράφημα Β- επιπέδου: Για τους περισσότερους γυναικολόγους, η εν λόγω εξέταση είναι η πιο σημαντική στη διάρκεια των 9 μηνών γιατί μπορεί να αποκαλύψει παθολογικές καταστάσεις που σε προηγούμενες εξετάσεις δεν είναι δυνατό να φανούν. Το υπερηχογράφημα Β-επιπέδου γίνεται στη διάρκεια της 20ης-24ης εβδομάδας και δείχνει αν η σωματική ανάπτυξη του εμβρύου ακολουθεί φυσιολογική πορεία αλλά και αν υπάρχει κάποια συγγενής ανωμαλία. Το αποτέλεσμα θα το έχετε αμέσως και είναι αξιόπιστο κατά 90%. Τώρα, μπορείτε να δείτε και το φύλο του.
Σχετικά με την εξέταση: Πρόκειται για έναν ενδελεχή έλεγχο του εμβρύου τόσο των εξωτερικών χαρακτηριστικών όσο και των οργάνων του, που διαρκεί συνήθως 30-40 λεπτά. Μέρος του συγκεκριμένου υπερηχογραφήματος είναι η μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού και του μήκους του τραχήλου, η εξέταση της μήτρας, της θέσης και της ποιότητας του πλακούντα αλλά και η αξιολόγηση της ροή αίματος προς αυτόν. Αν ο γιατρός εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, θα σας συμβουλεύσει να προχωρήσετε σε αμνιοπαρακέντηση.
Αμνιοπαρακέντηση: Είναι η εξέταση που δείχνει με ακρίβεια που φτάνει το 99,99% αν το μωρό σας πρόκειται να γεννηθεί με κάποια χρωμοσωμιακή ή ανατομική ανωμαλία. Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται στη διάρκεια της 15ης– 18ης εβδομάδας αν το αποτέλεσμα της αυχενικής διαφάνειας (ή του A-test) ή του υπερηχογραφήματος Β-επιπέδου δεν είναι καλό αλλά και στις εξής περιπτώσεις: είστε άνω των 35 ετών έχετε κάποιον συγγενή με χρωμοσωμική ανωμαλία ή γενετική ασθένεια που έχουν σχέση με το φύλο έχετε και εσείς και ο μπαμπάς το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας (οι πιθανότητες να έχει το μωρό μεσογειακή αναιμία αγγίζουν 25%).
Σχετικά με την εξέταση: Με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας την οποία εισάγει στην κοιλιά σας, ο γιατρός παίρνει μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού. Το αμνιακό υγρό περιέχει κύτταρα του εμβρύου που προέρχονται από τα ούρα, το έντερο και το δέρμα του τα οποία στέλνονται στο εργαστήριο για ανάλυση. Η αμνιοπαρακέντηση είναι στην ουσία μια επέμβαση η οποία βέβαια, δεν προκαλεί πόνο και γίνεται υπό την… υπερηχογραφική παρακολούθηση του εμβρύου ώστε να μην ενοχληθεί. Τέλος, πρέπει να ξέρετε πως οι πιθανότητες να σας προκαλέσει η εξέταση αιμορραγία ή αποβολή είναι 1%-2% γι αυτό καλό είναι προληπτικά, να ξεκουραστείτε τις επόμενες μέρες λίγες ωρίτσες παραπάνω.
Καμπύλη γλυκόζης
Η… γλυκιά αυτή εξέταση αφορά τις γυναίκες που είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πριν συλλάβουν, εκείνες που εμφάνισαν διαβήτη στην πρώτη τους εγκυμοσύνη, εκείνες των οποίων ένας από τους δυο γονείς έχει διαβήτη, τις υπέρβαρες αλλά και όσες είναι άνω των 35 ετών.
Η καμπύλη γλυκόζης δείχνει σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη του εμβρύου από την αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα της μέλλουσας μαμάς. Γίνεται μεταξύ της 24ης-26ης εβδομάδας και τα αποτελέσματα θα τα έχετε στα χέρια σας σε 2-3 ημέρες.
Σχετικά με την εξέταση: Σας περιμένουν δυο αιμοληψίες… Πριν και μετά την κατάποση συγκεκριμένης ποσότητας γλυκόζης η οποία θα έχει αραιωθεί σε νερό. Η δεύτερη αιμοληψία θα γίνει αφού περάσουν κάποιες ώρες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.
Υπερηχογράφημα Doppler αγγείων: Μετά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας και του Β- επιπέδου, το συγκεκριμένο αποτελεί το τρίτο σημαντικότερο υπερηχογράφημα στο οποίο θα υποβληθείτε. Το υπερηχογράφημα Doppler πρόκειται ουσιαστικά για μια triplex μελέτη της ροής αίματος στα αγγεία, και πραγματοποιείται το διάστημα μεταξύ της 31ης-33ης εβδομάδας. Με τη βοήθεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου και να προβλέψει πιθανές επιπλοκές. Όπως καταλαβαίνετε, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν κυοφορείτε παραπάνω από ένα έμβρυα, αν σας έχει εμφανιστεί προεκλαμψία ή διαβήτης αλλά και σε κάθε περίπτωση που υπάρχει κάποια επιπλοκή ή πιθανότητα να πάει κάτι στραβά.
Σχετικά με την εξέταση: Πρόκειται για ένα υπερηχογράφημα, όπως λέει και το όνομά του στη διάρκεια του οποίου εκτιμάται η ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δύο μητριαίες αρτηρίες, για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται επαρκώς. Εκτός από τον έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου, ο γιατρός θα εκτιμήσει την κινητικότητα του, την καρδιακή λειτουργία, την ποσότητα του αμνιακού υγρού και τη θέση του πλακούντα.
Βιοφυσικό Προφίλ: Πρόκειται για την τελευταία εξέταση στην οποία θα υποβληθείτε λίγο πριν κλείσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας. Γίνεται το διάστημα μεταξύ της 35ης -37η εβδομάδας προκειμένου να δώσει πληροφορίες για την υγεία του μωρού και συγκεκριμένα, το αν θα «αντέξει» τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Επίσης, αποκαλύπτει και την ημερομηνία του!
Σχετικά με την εξέταση: Πρόκειται για ένα υπερηχογράφημα στο οποίο αξιολογούνται οι κινήσεις των άκρων του εμβρύου, οι κινήσεις του σώματός του, η αναπνοή του, οι καρδιακοί παλμοί, η ποσότητα του αμνιακού υγρού και η ωριμότητα του πλακούντα. Οι 6 αυτές παράμετροι βαθμολογούνται απ’ το 0 μέχρι το 2. Αν το συνολικό άθροισμά τους είναι μεταξύ 9-12, είναι ικανοποιητικό. Στην περίπτωση που είναι μικρότερο, θεωρείται ένδειξη δυσφορίας του εμβρύου, κάτι που θα σας οδηγήσει στο μαιευτήριο.
Έχετε ραντεβού!
Το πρώτο ραντεβού με το γυναικολόγο σας είναι ο καθοριστικής σημασίας αφού θα συλλέξει σημαντικές πληροφορίες για εσάς, (αν καπνίζετε, αν είχατε επιπλοκές στην προηγούμενη κύηση, αν έχετε αποβάλει κ.λπ.) και θα μάθει την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου (προκειμένου να υπολογίσει την «ηλικία» της κύησης). Όσο για τις εξετάσεις που θα σας ζητήσει να κάνετε είναι οι εξής:
- Γενική εξέταση αίματος -θα ελεγχθείτε για αναιμίες, θα φανεί ο παράγοντα Rhesus, το σάκχαρό σας, αν έχετε προσβληθεί από ηπατίτιδα Β, σύφιλη, ηπατίτιδα C, AIDS, τοξοπλάσμωση και αν έχετε αντισώματα ερυθράς.
- Γενική εξέταση ούρων -για να φανεί αν υπάρχει λοίμωξη και να ελεγχθεί αν οι νεφροί σας λειτουργούν κανονικά αλλά και αν έχετε σάκχαρο.
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα -για να διαπιστωθεί αν η καρδιά σας λειτουργεί φυσιολογικά.
- Μέτρηση αρτηριακής πίεσης -για να διαπιστωθεί αν είστε υπερτασική.
- Έλεγχος βάρους -βάσει των κιλών που είστε τώρα, ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για το βάρος που μπορείτε να πάρετε.
- Λήψη κολπικού υγρού -λόγω της αλλαγής του ph το έδαφος γίνεται πρόσφορο για πιθανές κολπίτιδες.
Tip: Μέχρι την 32η εβδομάδα πρέπει να επισκέπτεστε το γυναικολόγο σας μία φορά τον μήνα. Από την 32ηεβδομάδα και μέχρι την 36η, μία φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες ενώ στη διάρκεια του 9ου μήνα, μια φορά την εβδομάδα.
Πηγή: paidimag.gr
Το διαβάσαμε στο fthis.gr