Το Facebook δίνει νέα, σημαντικά εργαλεία στις γυναίκες για να αντιμετωπίσουν την online παρενόχληση
Την περασμένη εβδομάδα το Facebook παρουσίασε τα νέα εργαλεία που ενσωμάτωσε στην πλατφόρμα του με στόχο να αποτρέψει την παρενόχληση στο Facebook και το Messenger. Τα εργαλεία δημιουργήθηκαν με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τόσο από τους χρήστες της πλατφόρμας όσο και από οργανώσεις για ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καθημερινά περισσότερη παρενόχληση online από τον μέσο όρο, όπως οι γυναίκες και οι δημοσιογράφοι.
Δεύτερον, το Facebook θα προσθέσει ένα νέο κουμπί στα μηνύματα του Messenger, το «Ignore», το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να κάνει mute μια συνομιλία, χωρίς να το αντιληφθεί ο αποστολέας του μηνύματος. Αν κάποιος παρενοχλείται συστηματικά από ένα άλλο άτομο, είναι χρήσιμο μερικές φορές να μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα αυτού που τον παρενοχλεί, προκειμένου να διαπιστώσει αν διατρέχει μελλοντικό κίνδυνο. Αν όμως ο θύτης δει πως το θύμα του συνεχίζει να διαβάζει τα μηνύματά του, υπάρχει επίσης κίνδυνος να εκλάβει αυτή τη συμπεριφορά ως παρότρυνση από πλευράς του θύματος, ως ένα είδος αλληλεπίδρασης. Με το «Ignore» η συνομιλία πηγαίνει στα «Filtered Messages», οι ειδοποιήσεις σταματούν και ο χρήστης μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα χωρίς ο αποστολέας να δει τη σήμανση «Read», ότι το μήνυμά του διαβάστηκε δηλαδή, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Αυτή η λειτουργεία θα είναι αρχικά διαθέσιμη μόνο σε συνομιλίες μεταξύ δύο ατόμων, στην πορεία όμως θα ενταχθεί και στις συνομιλίες μεταξύ περισσότερων ατόμων (group chats).
Η Cindy Southworth, εκτελεστική αντιπρόεδρος και ιδρύτρια του Safety Net Technology Project που εντάσσεται στο National Network to End Domestic Violence (NNEDV), εργάζεται με θύματα παρενόχλησης εδώ και τριάντα χρόνια και έχει θέση συμβούλου στο Facebook από το 2010. Μιλώντας για τα νέα εργαλεία του κοινωνικού δικτύου, τόνισε πόσο καλά ανταποκρίνονται σε αυτά που χρειάζονται τα θύματα online παρενόχλησης και πως είναι ένα μέσο για να παρακολουθούν την καταχρηστική συμπεριφορά χωρίς να την αφήσουν να φτάσει σε σημείο κλιμάκωσης, καθώς και να προστατευτούν από τον συναισθηματικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει πάνω τους η παρενόχληση.
«Αυτοί οι επιζώντες δεν θέλουν να μπλοκάρουν τον πρώην τους ή τον καταχρηστικό σύντροφό τους, επειδή θέλουν να ξέρουν την κατάσταση του μυαλού του, αν προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους καθημερινά ή κάθε ώρα, αντί για μια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα» εξηγεί η Southworth. Πολλά θύματα επιλέγουν να εξαφανιστούν εντελώς από τα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να αποφύγουν την παρενόχληση με κάθε κόστος. «Ξέρουμε όμως, πως ένα μεγάλο μέρος της ενδοοικογενειακής βίας συσχετίζεται με τη δύναμη, τον έλεγχο και την απομόνωση», συνεχίζει η Southworth. «Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να γίνουν ένας εκπληκτικός τρόπος να επανασυνδεθείς με ολόκληρο το δίκτυο υποστήριξης από το οποίο αποκόπηκες κατά τη διάρκεια της καταχρηστικής συμπεριφοράς που ασκούνταν πάνω σου. Δεν θέλω κανείς επιζώντας να σκέφτεται ”Πρέπει να απομονωθώ πάλι για να προστατέψω τον εαυτό μου online”. Αυτά τα νέα εργαλεία θα κάνουν τεράστια διαφορά στη ζωή τους».
Πρόσθεσε βέβαια πως θα ήθελε να δει το Facebook να κάνει και άλλες δραστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα συμβάντα παρενόχλησης, αλλά για αρχή έγινε ήδη ένα πολύ σημαντικό βήμα: «Για μένα, αυτά τα εργαλεία θα επιτρέψουν στους επιζώντες να μείνουν συνδεδεμένοι και να μην αισθάνονται πως θα πρέπει να είναι μόνοι για να είναι ασφαλείς», είπε.
Πηγή: huffingtonpost.gr