Φυτικό γάλα: Επικίνδυνο για την υγεία;
Λατρεύεις τη γλυκιά γεύση του γάλακτος καρύδας και δεν μπορείς να φανταστείς το smoothie σου χωρίς γάλα αμυγδάλου; Σου έχουμε ένα ανησυχητικό νέο, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση αποκλειστικά φυτικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει σημαντική έλλειψη ιωδίου.
Επιπλέον, το ιώδιο είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική των εμβρύων, με τις γυναίκες που έχουν έλλειψη να κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με διανοητική και νευρολογική βλάβη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ εξέτασαν την περιεκτικότητα σε ιώδιο 47 ροφημάτων-υποκατάστατα του ζωικού γάλακτος (όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού, φουντουκιού και κάνναβης), αποκλείοντας όσα απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά και τα συνέκριναν με γάλα αγελάδος χαμηλό σε λιπαρά. Όπως διαπίστωσαν, τα περισσότερα είδη φυτικού γάλακτος που εξέτασαν δεν περιείχαν επαρκή επίπεδα ιωδίου, με τα επίπεδα συγκέντρωσης να φτάνουν στο 2% σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.
Όπως καταλαβαίνεις, αν ακολουθείς μία διατροφή που αποκλείει τις βασικές πηγές ιωδίου -τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια και τα θαλασσινά-, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχεις έλλειψη.
Σημειώνεται, ότι ειδικά για την περίπτωση των εγκύων, προηγούμενη έρευνα του ίδιου Πανεπιστημίου είχε δείξει ότι έλλειψη ή ανεπάρκεια ιωδίου συνδέεται με τη γέννηση παιδιών με χαμηλότερο δείκτη IQ και μαθησιακές δυσκολίες.
«Πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο αναγκαίο είναι αυτό το ιχνοστοιχείο και είναι σημαντικό όσοι καταναλώνουν φυτικό γάλα, να καταλάβουν ότι δεν τους παρέχει ιώδιο όπως το αγελαδινό. Ένα ποτήρι φυτικό γάλα παρέχει πολύ μικρή ποσότητα ιωδίου σε σχέση με το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης για ενήλικες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες ή για όσες σκοπεύουν να κυοφορήσουν, μιας και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης είναι ακόμη μεγαλύτερο», σημειώνει η Καθηγήτρια Margaret Rayman του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ.
Πηγή: Olivemagazine.gr