Φράουλες:Πώς τις καταναλώνουμε-χρήσιμες συμβουλές!

shutterstock_252485824

Ζουμερές, κατακόκκινες, νόστιμες και θρεπτικές, οι φράουλες είναι ένα φρούτο τόσο αγαπημένο που αυτή την εποχή βρίσκουμε ευκαιρία να απολαύσουμε με χίλιους δυο τρόπους. Ευκαιρία να τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα λοιπόν.

Οι ρίζες τους μας οδηγούν πίσω στην προϊστορική εποχή, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία μικροσκοπικών σπόρων φράουλας σε προϊστορικές κατοικίες. Οι δε Ρωμαίοι συνέλεγαν από τα χαμόκλαδα αγριοφράουλες, τις οποίες ονόμασαν fraga (άρωμα) τιμώντας με αυτόν τον τρόπο το εξαίσιο άρωμά τους.

Η “εξημέρωση” της φράουλας φαίνεται να ξεκίνησε στη Γαλλία του 14ου αιώνα, καθώς οι κηπουροί των βασιλικών κήπων έψαχναν θάμνους αγριοφράουλας για να τη μεταφυτεύσουν. Ωστόσο, οι ποικιλίες φράουλας που γνωρίζουμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από εκείνης της εποχής με πιο δημοφιλή τη fragaria ananasa που καλλιεργείται σε όλες τις ηπειρους.

Κόκκινος θησαυρός
Με περισσότερες από 600 ποικιλίες, διαφορετικές σε γεύση, μέγεθος και υφή, οι φράουλες θεωρούνται από τις πιο ωφέλιμες για τον οργανισμό τροφές χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες (πηκτίνη), βιταμίνες A και C, φαινόλες (π.χ ανθοκυανίνη που ευθύνεται και για το κόκκινο χρώμα τους), νερό (περίπου 90%), ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Η αντιοξειδωτική τους δράση τις καθιστά πολύτιμες, ενώ η πηκτίνη βοηθά στη διαδικασία απώλειας βάρους αλλά και μείωσης των επιπέδων χοληστερίνης. Πολλοί επίσης τους αποδίδουν πληθώρα από φαρμακευτικές αλλά και καλλυντικές ιδιότητες.

Πώς τις καταναλώνουμε
Οι φράουλες είναι απολαυστικές όπως κι αν τις προτιμάς. Νωπές ή σε μια δροσερή φρουτοσαλάτα, βυθισμένες σε σοκολάτα γάλακτος ή με λίγο κονιάκ και ζάχαρη, συνοδευόμενες από βελούδινη σαντιγί, γεμιστές με τυρί κρέμα, σε μους, μαρμελάδες και κομπόστες, λικέρ και κρασί, σε ανάλαφρα smoothies και φρουτένια cocktails, dressings, αρωματισμένο ξίδι και όπου αλλού τραβάει η όρεξή σας.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές
* Προσέχετε κατά την αγορά οι φράουλες να μην έχουν κακώσεις, να είναι καθαρές, με λαμπερό χρώμα και σφιχτή σάρκα.
* Προτιμήστε αυτές που το μέγεθός τους είναι μικρό ή κανονικό.
* Λόγω του ότι είναι ευπαθές φρούτο καλό θα είναι να μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες, να τις διατηρείτε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο χωρίς να αφαιρέσετε τα φυλλαράκια τους και να τις καταναλώνετε εντός δύο το πολύ τριών ημερών.
* Όπως για όλα τα φρούτα και λαχανικά, έτσι και εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας για το πολύ καλό πλύσιμό τους, στην εν λόγω περίπτωση λίγο παραπάνω λόγω της τραχιάς επιφάνειάς τους που συγκρατεί σκόνη και χημικές ουσίες που πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί.
* Αν δεν έχετε σκοπό να τις καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε σε μικρά σακουλάκια τροφίμων και να τις βάλετε στην κατάψυξη για να έχετε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο υλικό για δροσερά smoothies, γρανίτες ή νόστιμα dressings.

Πηγή:olivemagazine.gr