Φράσεις πειθαρχίας που καλό είναι να υπάρχουν στην καθημερινότητα σου

begging kid

Από την Κατερίνα Αλεξογιάννη-dearmom.gr

Τα παιδιά μας μέρα με τη μέρα μαθαίνουν και κάτι σημαντικό. Από τα πιο απλά πράγματα που θα δουν μέχρι τα πιο απλά που θα ακούσουν, γίνονται ερεθίσματα που τα διαμορφώνουν ως χαρακτήρες.

Η προσπάθειά σου να πειθαρχήσεις το παιδί σου πρέπει να περάσει και από αυτό το φάσμα και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μιλάς στο παιδί σου για καθημερινά, συνηθισμένα περιστατικά. Κάθε φράση που του λες έχει βαρύτητα και γι’ αυτό μερικές πρέπει να τις αφήσεις πίσω σου και να τις αντικαταστήσεις με λόγια που θα σε βοηθήσουν να περάσεις με τον σωστό τρόπο το μάθημα που πρέπει. Ας δούμε μερικές από αυτές:

«Θα πρέπει να το σκεφτώ λίγο ακόμα»
Δε λες κατευθείαν όχι, με νεύρα, ένταση και θυμό. Δε λες όμως και ναι, γιατί δεν είσαι σίγουρη ακόμα. Μια τέτοια φράση σου δίνει χρόνο να σκεφτείς κάτι «δύσκολο» που σε ρώτησε το παιδί σου, ενώ παράλληλα του υπενθυμίζει ότι εσύ αποφασίζεις για τα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

«Θέλεις να το σκεφτείς λίγο ακόμα;»
Γυρίζεις την παραπάνω φράση στο δεύτερο πρόσωπο και δίνεις στο παιδί σου την ευκαιρία να σκεφτεί λίγο αυτό που έκανε ή θέλει να κάνει. Όταν σου πει κάτι που θα σε ρίξει από τα σύννεφα, όσο και αν δε το δείξεις, προσπάθησε να του δώσεις να καταλάβει μόνο του ζητώντας του να το σκεφτεί λιγάκι. Όταν συνεχίσεις τις ερωτήσεις και μπορέσεις να βγάλεις από το στόμα του την αιτία που κάνει τη σκέψη του λανθασμένη, τότε έχεις καταφέρει να φέρεις την πειθαρχία στα δικά σου πολιτισμένα μέτρα.

«Μήπως να σκεφτείς μια λύση;»
Έχει κάνει το δωμάτιό του χάλια, γεμάτο παιχνίδια που ξέρει ότι πρέπει να μαζέψει. Έχει στενοχωρήσει το αδερφάκι του γιατί του πήρε το τετράδιο και αρνείται να το δώσει πίσω. Καθημερινά περιστατικά που προκαλούν πανικό μέσα στο σπίτι και μπορείς με ψυχραιμία να λύσεις. Όταν, λοιπόν, το αδερφάκι κλαίει γιατί θέλει το τετράδιό του ρώτησέ το: «Μαρία, μήπως να βρεις μια λύση για να είμαστε όλοι χαρούμενοι;» Έτσι βάζεις το παιδί να σκεφτεί, του δίνεις μερίδιο ευθύνης και το καθοδηγείς σωστά προς την επίλυση προβλήματος. Όταν κάνει το σωστό, επιβράβευσέ το.