ΥΛΙΚΑ
200 γρ. αραβοσιτέλαιο
80-100 γρ. ζάχαρη καστανή ή άσπρη (ανάλογα με τη γλύκα της μαρμελάδας που θα χρησιμοποιήσουμε)
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 βανίλια
2 κ.σ. κονιάκ
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (προαιρετικά: με άρωμα πορτοκαλιού)
Μαρμελάδα στην αγαπημένη μας γεύση
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε τη φαρίνα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Κοσκινίζουμε τη φαρίνα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με την κουτάλα.
Μόλις το μείγμα γίνει πηχτό, ζυμώνουμε με το χέρι, έως ότου ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Αλείφουμε με λίγο αραβοσιτέλαιο ένα ταψάκι και απλώνουμε με τον πλάστη η με τα χέρια, τα 2/3 της ζύμης μας.
Απλώνουμε τη μαρμελάδα μας και με το υπόλοιπο 1/3 φτιάχνουμε κορδονάκια.
Με τα κορδονάκια αυτά καλύπτουμε τη μαρμελάδα κάνοντας τετράγωνα ή ρόμβους.
Ψήνουμε για 40 λεπτά, περίπου ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η πάστα φλώρα μας!
Ψήνουμε για 40 λεπτά, περίπου ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η πάστα φλώρα μας!
TIPS
* Μπορούμε να καλύψουμε τη ζύμη με τα κορδονάκια χωρίζοντας τετράγωνα ή ρόμβους που θα τα γεμίσουμε με 2 διαφορετικά είδη μαρμελάδας (μία κόκκινη και μία κίτρινη) οπότε η πάστα φλώρα μας γίνεται δίχρωμη κι εντυπωσιακή (για να την προσφέρουμε και σαν δώρο).
* Μπορούμε επίσης να απλώσουμε την ζύμη που κρατήσαμε και να βγάλουμε με κουπ πάτ διάφορα σχέδια (και χριστουγεννιάτικα) και να καλύψουμε μ’ αυτά τη μαρμελάδα, αντί για τα κλασσικά κορδονάκια.
* Η συγκεκριμένη ζύμη έχει πολύ λίγη ζάχαρη, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με φρουκτόζη (100 γρ.ζάχαρης καστανής ή άσπρης αντικαθίστανται με 70 γρ. φρουκτόζης). Εάν, λοιπόν, χρησιμοποιήσουμε και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή με φρουκτόζη, τότε γίνεται και γλυκό με λίγες θερμίδες!
Πηγή: tantekiki.blogspot.gr