Για σήμερα Κυριακή σας προτείνουμε : Χοιρινός λαιμός με ρέβες, πατάτες και καρότα στη γάστρα
Οι ρίζες γίνονται το καλύτερο συνοδευτικό για κρέας, όπως ένα ζουμερό κομμάτι χοιρινού λαιμού που θα απολαύσετε πολύ.
Υλικά
- 1.200γρ. χοιρινό λαιμό
- 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 3 σκελίδες σκόρδο, (οι δύο λιωμένες η τρίτη σε μπαστουνάκια)
- 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, (τα φυλλαράκια μαδημένα)
- 1 φλιτζάνι μπίρα
- 500γρ. ρέβες (3 τεμ. περίπου), καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
- 2 πατάτες μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
- 3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
Παραδοσιακή συνταγή για αφράτα πασχαλινά τσουρέκια, με σίγουρη επιτυχία!
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC στον αέρα. Αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας και το τοποθετείτε στη γάστρα.
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε μισό φλιτζανάκι του καφέ από το ελαιόλαδο μαζί με δύο κουταλιές της σούπας μουστάρδα, όλο το λιωμένο σκόρδο, το μέλι, το μισό ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και αλείφετε με αυτό το μίγμα το κρέας από όλες τις πλευρές, προσθέτετε την μπίρα και βάζετε τη γάστρα στο φούρνο σκεπασμένη, να ψήνεται το κρέας μόνο του.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα λαχανικά σας: καθαρίζετε και κόβετε τις ρέβες και τις πατάτες σε ροδέλες και τα καρότα σε χοντρά κομμάτια. Τα ρίχνετε σε μια λεκανίτσα, τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε την υπόλοιπη μουστάρδα και τα ξύσματα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, τα μπαστουνάκια του σκόρδου, τους χυμούς και ανακατεύετε.
Βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και μοιράζετε ομοιόμορφα τα λαχανικά στη γάστρα μαζί με το ζουμί τους. Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά ακόμα μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας και τα λαχανικά.
Βγάζετε το ζουμί με μια κουτάλα και το βράζετε σε κατσαρολάκι για λίγο μαζί με το κορνφλάουρ να πήξει.
Κόβετε το κρέας σε μερίδες και τις σερβίρετε σε πιάτα, προσθέτοντας στο καθένα μίγμα των λαχανικών και λίγη από τη σάλτσα. Διαφορετικά, σερβίρετε το κρέας σε πιατέλα κομμένο σε μερίδες με τα λαχανικά τριγύρω και τη σάλτσα χωριστά σε σαλτσιέρα.
Πηγή: olivemagazine.gr