Το βιολογικό (οργανικό) γάλα είναι λιγότερο υγιεινό για την έγκυο και το παιδί της, σε σχέση με το κανονικό, επειδή περιέχει λιγότερο ιώδιο, πράγμα που μπορεί να έχει συνέπειες για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το γάλα μακράς διαρκείας (UHT).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Γκίβενς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας τροφίμων “Food Chemistry”, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», ανέφεραν ότι το βιολογικό γάλα έχει περίπου το ένα τρίτο λιγότερο ιώδιο (32,2%) από το συμβατικό γάλα και αυτή η έλλειψη, μεταξύ άλλων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νοημοσύνη του παιδιού στα επόμενα χρόνια.
To γάλα μακράς διαρκείας (UHT) βρέθηκε να έχει 30% λιγότερο ιώδιο. Η περιεκτικότητα ενός γάλακτος σε λιπαρά δεν σχετιζόταν με την περιεκτικότητά του σε ιώδιο. Η ανάλυση βασίσθηκε σε δειγματοληψία από βρετανικά βιολογικά αγροκτήματα.
Το ιώδιο θεωρείται ζωτικό για την υγιή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση παιδιών με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ).
Σύμφωνα με τον Γκίβενς, η αυξητική τάση για την αγορά βιολογικού γάλατος και γάλατος μακράς διάρκειας (UHT) «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία». Όσο μειώνεται η κατανάλωση κανονικού γάλατος, τόσο μπορεί να επιδεινωθεί η έλλειψη του ιωδίου.
H έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο του θυρεοειδούς αδένα στο λαιμό. Το ιώδιο αποτελεί βασικό συστατικό της θυροξίνης, της ζωτικής ορμόνης που ελέγχει τις διαδικασίες του μεταβολισμού στον οργανισμό. Λόγω έλλειψης ιωδίου, δεν μπορεί να παραχθεί αρκετή θυροξίνη, με συνέπεια να επιβραδύνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού και να προστίθενται κιλά στον σώμα.
Η έλλειψη ιωδίου στο βιολογικό γάλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να συμπληρωθεί με πολυβιταμίνες ή πρόσθετες δόσεις ιωδίου από άλλες πηγές. Από την άλλη όμως, η βρετανική έρευνα απλώς διαπίστωσε ότι ειδικά στη Βρετανία το βιολογικό γάλα έχει λιγότερο ιώδιο από το κανονικό γάλα. Δεν είναι δεδομένο ότι αυτό ισχύει στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες.
Επιπλέον, το αν θα υπάρχει έλλειψη ιωδίου και πόση σε έναν άνθρωπο, αυτό εξαρτάται και από την ποιότητα του κάθε διαφορετικού βιολογικού γάλακτος που καταναλώνει.