Γιατί τα μωρά έχουν τόσο συχνά λόξυγγα

Γιατί τα μωρά έχουν τόσο συχνά λόξυγγα

τα μωρά έχουν τόσο συχνά λόξυγγα

Και πώς θα τον αποφύγετε!

Ο λόξυγγας προκαλείται από συσπάσεις του διαφράγματος, οι οποίες με τη σειρά τους οφείλονται σε ερεθισμό του συγκεκριμένου μυ. Πρόκειται για κάτι που αφορά όλες τις ηλικίες και εμφανίζεται ακόμα και στην ενδομήτρια ζωή, αφού τα έμβρυα έχουν συχνά λόξυγγα! Σε γενικές γραμμές, δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Ακόμα κι αν νιώθετε ότι το μωρό σας ταλαιπωρείται από το λόξυγγα, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ενοχλητικό για εσάς, παρά για εκείνο. Έτσι, εφόσον ο λόξυγγας δεν επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού, όπως το τάισμα ή τον ύπνο, δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα γι’ αυτό. Εξάλλου, δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος να σταματήσει κανείς το λόξυγγα -το να προσπαθήσετε να τρομάξετε το μωρό δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Το καλύτερο είναι να περιμένετε να περάσει μόνο του. Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τον προλάβετε! Καθώς τις περισσότερες φορές προκύπτει αμέσως μετά το φαγητό, εάν προσέξετε μερικά πράγματα στο τάισμα, μπορείτε να τον αποφύγετε.

– Μην δίνετε στο μωρό περισσότερο γάλα από όσο θέλει

Όταν η τροφή είναι υπερβολική για το μωρό, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί λόξυγγας. Ο λόγος είναι ότι το στομάχι του φουσκώνει πάρα πολύ ή πάρα πολύ γρήγορα, κι αυτό μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στο διάφραγμα. Εάν θηλάζετε, είναι προτιμότερο να σταματάτε για λίγο το τάισμα, βάζοντας το μωρό να ρευτεί αφότου φάει από το ένα στήθος και πριν περάσετε στο άλλο. Εάν πάλι το ταΐζετε με μπιμπερό, κάντε ένα διάλειμμα και βάλτε το να ρευτεί όταν έχει πιει περίπου τη μισή ποσότητα.

– Βεβαιωθείτε ότι δεν καταπίνει πολύ αέρα

Ο αέρας που πηγαίνει στο στομάχι μαζί με το γάλα είναι ένας ακόμα λόγος που προκαλεί το λόξυγγα. Για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος, βεβαιωθείτε ότι το μωρό πιάνει σωστά το μαστό στο θηλασμό βάζοντας στο στόμα και τη θηλαία άλω (τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή) και όχι μόνο τη θηλή. Εάν ακούτε τις γουλιές καθώς καταπίνει, είναι πιθανό να κατεβάζει αρκετό αέρα. Για το τάισμα με μπιμπερό, φροντίστε να τοποθετείτε σωστά το μπουκάλι (σε γωνία περίπου 45 μοιρών) ώστε να μην περνάει αέρας στη θηλή.

– Μην το ταΐζετε ενώ είναι ξαπλωμένο

Για να δώσετε γάλα στο μωρό σας, κρατήστε το στην αγκαλιά σας, σε γωνία 30-45 μοιρών και αφού φάει κρατήστε το όρθιο για τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να ανέβει ο αέρας στο επάνω μέρος του στομάχου και να μπορέσει να ρευτεί.

Μήπως να το πάω στο γιατρό;

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο λόξυγγας μπορεί να οφείλεται σε γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, ένα πρόσκαιρο πρόβλημα εξαιτίας του οποίου η τροφή επιστρέφει από το στομάχι προς τον οισοφάγο, προκαλώντας πόνο και… λόξυγγα! Εάν συμβαίνει αυτό, το μωρό θα σας έχει πιθανότατα και άλλα συμπτώματα, όπως θα ξυπνάει τη νύχτα από τον πόνο, θα έχει έντονους κολικούς και θα βγάζει το γάλα μετά το τάισμα. Για να βεβαιωθείτε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας που θα σας δώσει οδηγίες για αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Πηγή: mamamia.gr

Διαβάστε ακόμη:

6+1 πρωτότυποι τρόποι για να σταματήσει το μωράκι μας να κλαίει!

Δυσλεξία: Ποια συμπτώματα θα φανούν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Kαι έρχεται η πρώτη φορά που θα πάει ο μικρός άνθρωπος στον παιδικό σταθμό…