Γιατί το “δεν μιλάμε σε αγνώστους” δεν έχει αποτέλεσμα στα παιδιά;

angel-alert-stranger-danger

Από παλιά αλλά  ακόμη και σήμερα οι γονείς και οι δάσκαλοι  λένε στα παιδιά  να μην μιλάνε σε αγνώστους.

Αν το σκεφτείτε καλύτερα, ο στόχος αυτός είναι λίγο άκυρος καθώς δεν γίνεται να καθοδηγήσουμε την ζωή των παιδιών με το να μην μιλάνε σε αγνώστους. Άγνωστος είναι και ο πωλητής στο σούπερ μάρκετ, ο σερβιτόρος σε μια καφετέρια κλπ.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές  ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει κακό σε ένα παιδί είναι γνωστός και όχι ο άγνωστος που του παρουσιάζουμε.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να εξηγήσετε τον κίνδυνο στα παιδιά σας.

Αρχικά θα πρέπει να του εξηγήσετε πως ότι και να συμβαίνει είτε καλό είτε κακό θα πρέπει να σας το λέει. Πείτε του πως αν του πει κάποιος κάτι και δεν του αρέσει να το συζητήσει μαζί σας και θα το αντιμετωπίσετε μαζί.

Μην το αποθαρρύνετε και του λέτε να μην μιλάει σε αγνώστους. Όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα κάποια στιγμή στην ζωή του ένα παιδί μπορεί να χαθεί. Πρέπει να του μάθετε να ζητήσει πληροφορίες από αγνώστους αλλά και  να μάθει να αναγνωρίζει σε ποιον άγνωστο θα μιλήσει. Το καλύτερο θα ήταν να επιλέξει μια μαμά με παιδιά για να ζητήσει βοήθεια.

Να μάθουν την έννοια του “όχι.” Προφανώς και θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευγενικά αλλά πρέπει να μάθουν να λένε όχι όταν νιώθουν πως κάτι δεν είναι σωστό.

Μην ανησυχείτε πως η συζήτηση για τον κίνδυνο θα τους τρομοκρατήσει. Οι περισσότεροι γονείς διστάζουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για τον κίνδυνο μήπως εκείνα  φοβηθούν.Πρέπει να το συζητήσετε γιατί είναι καλύτερα να ξέρουν την λύση σε περίπτωση κινδύνου παρά να έχουν άγνοια κινδύνου.

Προσέξτε την ηλικία. Από την ηλικία των 18 μηνών μέχρι τα 2 έτη πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να αναγνωρίζει τον κίνδυνο με μια φωνή αφού δεν μπορεί να μιλήσει.Από την ηλικία των 2 εως 4 πρέπει να μάθουν να προστατεύουν τα ιδιωτικά μέρη του σώματός τους και να μην αφήνουν κάνεναν άλλο να τους αγγίξει εκτός αν είναι κάποιος που τους φροντίζει και δεν τους κάνει να πονάνε.

Τέλος μην τους δίνετε την εντύπωση πως ο επικίνδυνος άνθρωπος μπορεί να μοιάζει επικίνδυνος.Πρέπει να ξέρουν πως ένας απαγωγέας, παιδόφιλος, κακοποιός μπορεί να μοιάζει σαν φυσιολογικός άνθρωπος και δεν προέρχεται από κάποια συγκεκριμμένη χώρα, φυλή ή είναι μόνο άντρας και όχι γυναίκα.

babyradio.gr– Γκαλίτσιου Μαριάννα

Ποια «μοντέρνα» ψέματα διδάσκει η τηλεόραση στα παιδιά μας και πως να το αντιμετωπίσετε!

5 Πράγματα που πρέπει να ξέρει το παιδί σας όταν χαθεί!

Κι εμείς που φάγαμε ξύλο, τι πάθαμε;