Γλώσσα του σώματος: αποκωδικοποιήστε τις πιο κλασικές στάσεις του παιδιού σας

Γλώσσα του σώματος: αποκωδικοποιήστε τις πιο κλασικές στάσεις του παιδιού σας

Γλώσσα του σώματος

Ακόμα κι αν τα παιδιά γνωρίζουν περίπου 200 λέξεις μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους, συνήθως χρησιμοποιούν τις 50 τακτικά. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι πρέπει να βασιστείτε στη γλώσσα του σώματός του και να ανακαλύψετε μόνοι σας τι θέλει και πώς αισθάνεται. Κανείς δεν περιμένει από εσάς να γίνετε μέντιουμ, αλλά μπορείτε να μάθετε πώς να διαβάζετε τα οπτικά ‘βοηθήματα’ που σας δίνει το παιδί και σιγά σιγά, να αρχίσετε να ανταποκρίνεστε. Εμείς θα σας δώσουμε μία ιδέα από τις πιο κλασικές στάσεις σώματος του παιδιού και τι σημαίνουν.

[babyPostAd]Το παιδί στέκεται με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο νέο παιχνίδι.

Τι πιστεύετε ότι σημαίνει: Ξέχνα το! Δεν ενδιαφέρομαι!

Τι σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα: Νιώθω φοβισμένος/η!

Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, το σταύρωμα των χεριών ή το να διπλώνει τα χέρια στους ώμους σημαίνει ότι νιώθει πολύ άβολα. Κάνει αυτήν την κίνηση σαν ασπίδα, για να προστατεύσει τον εαυτό του. Εφόσον βρίσκεται σε μία ηλικία που του αρέσει να ανακαλύπτει νέα πράγματα, μπορείτε απλά να του δώσετε χρόνο και να μην το πιέσετε να παίξει μαζί του αμέσως. Αργότερα, δείξτε με τη δική σας γλώσσα του σώματος, ότι σας αρέσει το παιχνίδι και καλέστε το να παίξετε μαζί. Όταν νιώσει ασφάλεια, θα παίξει με το νέο παιχνίδι.

Αντί να χαιρετήσει τη θεία του, το παιδί τραβάει το πουκάμισο πάνω από το κεφάλι του.

Τι πιστεύετε ότι σημαίνει: Δεν θέλω να την δω!

Τι σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα: Δεν θέλω να με δει!

Η αντίδραση του παιδιού αφορά περισσότερο το ίδιο και λιγότερο το άλλο πρόσωπο. Αν δείτε ότι χαμογελάει, μπορεί απλά να παίζει. Αλλά αν δείχνει στενοχωρημένο, προσπαθεί να κρυφτεί από το κύμα συναισθημάτων που ακόμα δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην το κάνετε θέμα και να μην βάλετε ταμπέλα στο παιδί ότι είναι ντροπαλό ή φοβισμένο. Μπορείτε απλά να πείτε στο παιδί ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει και μπορεί να έρθει να χαιρετήσει όποτε θέλει.

Όταν μπαίνετε στο δωμάτιο, το δίχρονο παιδί δεν σας κοιτά στα μάτια

Τι νομίζετε ότι σημαίνει: Έκανα κάτι κακό και δεν θέλω να το μάθεις

Τι σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα: Νιώθω άσχημα για κάτι που έκανα

Όταν το παιδί δεν σας κοιτά στα μάτια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προσπαθεί να κρατήσει κάτι κρυφό. Αρχίζει να νιώθει ντροπή και ενοχή και αυτό είναι καλό. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου της Αιόβα που δείχνει ότι τα δίχρονα παιδιά με ενοχές είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς από τα παιδιά που δεν είχαν. Εσείς παραμείνετε ήρεμη και θετική. Αν ξέρετε τι έκανε, αναφέρετέ το ώστε να μην το ξανακάνει. Αν δεν είστε σίγουρη, πείτε απλά ‘ξέρω ότι έχει συμβεί κάτι και δεν πειράζει- σ’αγαπάω’.

Το μωρό σας είναι 12 μηνών και τρέχει μακριά από εσάς ενώ πριν δεν ξεκολλούσε από πάνω σας

Τι νομίζετε ότι σημαίνει: Φύγε μακριά μου!

Τι σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα: Μπορώ να το κάνω μόνος/η μου!

Το παιδί αρχίζει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Μην το παίρνετε προσωπικά. Ακόμα σας χρειάζεται, απλώς θέλει να εξερευνήσει τα πάντα γύρω του. Όταν θα αισθανθεί ότι κινδυνεύει, θα γυρίσει στην ασφάλεια της αγκαλιάς σας.

Πηγή:boro.gr