Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος όταν δίνουμε φάρμακο στα παιδιά

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος όταν δίνουμε φάρμακο στα παιδιά

φάρμακο στα παιδιά

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουμε οι γονείς όταν τα παιδιά υποφέρουν από ιώσεις και λοιμώξεις, είναι ότι χορηγούμε φάρμακα σε υγρή μορφή, π.χ. αντιπυρετικό ή αντιβιοτικό, χρησιμοποιώντας κοινά κουτάλια κουζίνας, τα οποία όμως ποικίλουν σημαντικά σε όγκο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα είτε να δίνουμε μεγαλύτερη δόση αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών είτε να δίνουμε μικρότερη, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

[babyPostAd]Τα αποτελέσματα μελέτης του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών “Άλφα” (Falagas et al., 2010) που έγινε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Αττική είναι εντυπωσιακά. Εξετάζοντας 71 διαφορετικά κουτάλια του γλυκού που συλλέχθηκαν από 25 νοικοκυριά βρέθηκαν να έχουν όγκο από 2,5 έως 7,3 ml. Προφανώς όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Η σημαντική ετερογένεια στον τρόπο χορήγησης υγρών φαρμάκων οδήγησε τον Απρίλιο του 2015 την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων να εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες. Η Ακαδημία προτείνει ως αποκλειστικό τρόπο χορήγησης των υγρών φαρμάκων στα παιδιά τη δοσομετρική σύριγγα σε ml για την αποφυγή σύγχυσης και δοσομετρικών λαθών που συνδέονται με τα κουτάλια κουζίνας.

Έξυπνοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να να πιει το φάρμακό του!

Ο σωστός τρόπος χορήγησης υγρών φαρμάκων στα παιδιά

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μην κάνουμε λάθος στη δόση όταν δίνουμε στο παιδί αντιπυρετικό ή άλλο φάρμακο σε υγρή μορφή είναι να χρησιμοποιούμε την ειδική δοσομετρική σύριγγα ή το “ποτηράκι” που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία. Όπως επισημαίνουν οι παιδίατροι, η ακρίβεια της δόσης των φαρμάκων στα παιδιά παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αποτελεσματικότητα αλλά και στην ασφάλεια. Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Στα παιδιά η δόση προσαρμόζεται ανάλογα με το βάρος τους οπότε στις μικρές ηλικίες που το βάρος αλλάζει συχνά θα πρέπει να επικοινωνούμε με τον παιδίατρο μας για να ορίζει τη σωστή δόση ανάλογα με τα κιλά του παιδιού και το φάρμακο που δίνουμε.

Πηγή:  mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πάρε παιδί μου το φάρμακο!

Παιδί και λήψη φαρμάκου: πιο αποτελεσματικά, με λιγότερη ταλαιπωρία!