Σχολικός εκφοβισμός : Τι ακριβώς είναι και πώς να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας;

Σχολικός εκφοβισμός : Τι ακριβώς είναι και πώς να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας;

Σχολικός εκφοβισμός

«Είσαι χοντρός σαν φάλαινα» φωνάζει ένας μικρός σε ένα άλλο παιδί που έχει λίγο περισσότερα κιλά. Το παιδί αμέσως κοκκινίζει και κρύβεται σε μια γωνιά για να μην το δει κανείς. Αυτό το περιστατικό είναι μόνο ένα από τα πιο συνηθισμένα μεταξύ παιδιών. Είναι πολλά άλλα που συμβαίνουν καθημερινά σε σχολεία ιδίως αλλά και σε κέντρα απογευματινών ενασχολήσεων για παιδιά όπως και σε γειτονιές, πάρκα και παιδότοπους.

Σχολικός εκφοβισμός λέγεται αυτό το φαινόμενο και τυραννά καθημερινά πολλά παιδιά και ίσως και τα δικά μας παιδιά. Τα παιδιά αν και χαριτωμένα μπορούν όμως να γίνουν πολύ σκληρά με τους άλλους και ειδικά με τους συμμαθητές τους και γενικότερα με παιδιά που έχουν μια καθημερινή επαφή. Τα σχολεία είναι οι πιο συνήθης χώροι όπου υπάρχουν πολλά πειράγματα.

Αλήθεια αν θέλαμε να δώσουμε παραδείγματα από πειράγματα θα είχαμε φτιάξει μια λίστα γιγάντια. Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά που περιλαμβάνει η λίστα του σχολικού εκφοβισμού.

  • Η συνεχείς κοροϊδία
  • Οι κλωτσιές, τα χτυπήματα, το φτύσιμο
  • Η σωματική επαφή σε σημεία που καλύπτει ένα μαγιό
  • Οι απειλές και ο εκβιασμός
  • Ο Ρατσισμός
  • Τα σεξουαλικά υπονοούμενα

«Σχολικός εκφοβισμός»-Ένα εξαιρετικό Ελληνικό βίντεο που πρέπει να δείτε μαζί με τα παιδιά σας .

Τα παιδιά που συνήθως πέφτουν θύματα βίας είναι αυτά που μοιάζουν κάπως αβοήθητα, αδύναμα να αντισταθούν, παιδιά που μπορεί να έχουν μια διαφορά σε σχέση με άλλα παιδιά, αλλά θύματα σχολικής βίας μπορούν να πέσουν και παιδιά που δεν έχουν κανένα από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά και απλά έρχονται αντιμέτωπα με την κακή προσέγγιση άλλων παιδιών που τους αρέσει να δημιουργούν προβλήματα και να ενοχλούν τους γύρω τους.

Τα παιδιά που είναι θήτες μπορεί να είναι ταυτόχρονα και τα ίδια θύματα βίας. Τι εννοούμε με αυτό είναι ότι μπορεί και αυτά τα παιδιά να έχουν υποστεί κακομεταχείριση και βία από τους γύρω τους και έχουν πληγωθεί με αποτέλεσμα να συνδέσουν εντελώς λανθασμένα στο μυαλό τους πως ότι έχουν υποστεί θα πρέπει να το εκδηλώσουν και αυτοί σε άλλους. Έτσι γίνονται από θύματα θύτες και ασκούν βία στους γύρω τους.

Τι πρέπει να συμβουλέψουμε τα παιδιά/θύματα βίας

  • Να μην αποσιωπούν αλλά να απευθυνθούν σε κάποιο ενήλικα/γονιό/δάσκαλο/διευθυντή που εμπιστεύονται.
  • Να μην μένουν μόνοι αλλά να προσπαθούν να είναι πάντα με παρέα.
  • Να μην το κρατούν μυστικό και να φθείρονται συναισθηματικά.
  • Να μην ανταποδίδουν ή να ενδίδουν στις απειλές.
  • Να μιλήσουν στους γονείς τους και να επισκεφτούν ένα ειδικό σύμβουλο/ψυχολόγο.

Για το Babyradio: Θεμούλλα Εφραίμ

Συστηµική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Σουνίου,5 Πάφος – Κύπρος

99-549853

Διαβάστε ακόμη:

Σχολικός εκφοβισμός – εξετάζοντας τους μύθους , αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα.

Bullying: Σχολικός εκφοβισμός και στα νηπιαγωγεία;