Γονείς και παιδιά: Κριτική μεν, με μέτρο δε!
Όταν λέμε κριτική, δεν εννοούμε χλευασμό του παιδιού, παρά έκφραση με εποικοδομητικό τρόπο και επιχειρήματα της διαφωνίας σας σε κάτι που λέει ή κάνει. Για να μη χαθεί όμως το μέτρο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:
- [babyPostAd]Αξιολογήστε αντικειμενικά και με καθαρή ματιά τα πεπραγμένα του παιδιού, απαλλαγμένοι από υπερβολικές απαιτήσεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, πόσο μάλλον τέτοιας ηλικίας που τώρα γνωρίζει τον κόσμο γύρω του, άρα στερείται πλήρως εμπειριών και δεξιοτήτων.
- Πριν ασκήσετε κριτική βασιζόμενοι στη δική σας νοοτροπία, πρέπει να διερευνήσετε τον τρόπο σκέψης του παιδιού σας. Μπορεί μέσα από τη συζήτηση να διαπιστώσετε προς μεγάλη σας έκπληξη ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως θεωρούσατε, άρα να πάψει να συντρέχει λόγος κριτικής.
- Όταν η κριτική συνοδεύεται από σύγκριση με άλλα παιδιά, τότε χάνεται παντελώς η ουσία της και καταλήγετε να περνάτε λάθος μηνύματα στο μικρό σας. Άθελά σας δεν το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και νιώθει απογοήτευση, θεωρώντας ότι δεν είναι αρκετά ικανό, με αποτέλεσμα να σας απογοητεύει.
- Η κριτική, όταν είναι ισοπεδωτική ή συνοδεύεται από οργισμένα σχόλια και «ταμπέλες», μόνο κακό κάνει στο παιδί και σε καμία περίπτωση δεν του δίνει ώθηση για βελτίωση. Δοκιμάστε να εστιάσετε στην προσπάθεια και να επιβραβεύετε την όποια πρόοδο και δείτε ότι κατ’αυτόν τον τρόπο όντως βοηθάτε το μικρό σας.
- Από το να ασκήσετε κριτική, προτιμήστε να δώσετε διάφορες εναλλακτικές στο παιδί, με την προοπτική να πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο. Έτσι και μια πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο θα αναλάβετε και δε θα εγκλωβίσετε το παιδί στο να εφαρμόσει απλά τη μοναδική πρότασή σας.
- Έχοντας στο μυαλό σας ότι η ανησυχία και η όλη έγνοια σας για το παιδί μπορούν να το αγχώσουν όταν σας ωθούν σε υπερβολές, βρείτε έναν τρόπο να τις διαχειριστείτε χωρίς να το κάνετε κοινωνό. Ιδιαίτερα όταν δε σας έχει δώσει δικαιώματα…
- Όταν χρειαστεί να δώσετε μια συμβουλή στο παιδί και δεν τη συμμεριστεί αμέσως, δώστε του χρόνο να την επεξεργαστεί και να κρίνει αν τη θεωρεί δόκιμη ή προτιμά να κάνει πράξη αυτό που έχει στο μυαλό του. Γιατί να του ασκήσετε κριτική αν κάνει κάτι από τα δύο;
- Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί δείχνει τάσεις απομόνωσης ή επιθετικότητας απέναντί σας, πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι είσαστε συνεχώς επικριτικοί μαζί του. Κάντε την αυτοκριτική σας και αν διαπιστώσετε ότι όντως έχει να κάνει με αυτό, αλλάξτε άρδην στάση για να το κερδίσετε.
Πηγή: mother.gr